ASUS ROG Ally - текстовий варіант презентації

Зміст

Вітаю.

Минулого року ринок ігрових пристроїв сколихнув вихід Valve Steam Deck. І хоч до нього було вже багато подібних портативних ігрових ПК - саме ця варіація (через комбінацію ціни, оптимізації і потужності) таки стала популярною. Багато хто називає його “ігровою консоллю”, проте це все ще звичайний ПК, “запхнутий” в корпус з геймпадом і сенсорний дисплеєм.

1 квітня Asus показала, здавалось би, жартівливе відео про аналог Steam Deck - ROG Ally. Більшість людей сприйняли це за щорічний жарт від чергової великої компанії, та пізніше Asus підтвердили реальність цього анонсу. І от, сьогодні компанія провела презентацію пристрою. Більша частина - це розмова представників Asus, AMD та Microsoft Xbox про все навколо подібних типів пристроїв, тому я думаю, що це не буде дуже цікаво (як мінімум - мені не було, тому що це було “переливання з пустого в порожнє”, де казали про те, як все класно розвивається, як добре, що є такі технології і бла-бла-бла).

Тож, переходимо до найголовнішого - презентація.

Розпочали тим, що почали згадувати, як ринок ігрових пристроїв змінювався, а також те, що наразі портативні ігрові консолі мають дуже низьку роздільну здатність дисплеїв та продуктивність. Тож Asus вирішили, що прийшов час це змінити принести 1080р-геймінг в царину портативу.

Від себе хочу зазначити, що такі пристрої на дуже потужних чіпах від AMD вже існують з дисплеями з роздільною здатністю 1080р, одна з компаній, котра їх виробляє - це AYANEO, але ціни цих пристроїв - космічні, якщо потрібні нормальні характеристики.

Графік розвитку якості графіки в ігрових пристроях і іграх

Без зайвої “води” показали сам пристрій, який тизерили останніми тижнями.

Після гарних проводок - наголосили, що “якщо це працює на Windows - це працює на ROG Ally”. Тобто, порівнюючи з тим же Steam Deck, ця штука адаптована саме під Windows, а не під якийсь окремий дистрибутив Linux, що добре саме в розрізі геймінгу.

Також згадали про колаборацію з Xbox - з Ally буде йти 3 місяці Game Pass Ultimate безкоштовно.

Компанія вважає, що найкращий, винятковий ігровий досвід складається з наступних 4 чинників:

Інтуїтивне керування, захоплюючі графіка та звук, неймовірна графічна продуктивність та інклюзивне ПЗ

Органи керування і ергономіка

Дуже сильно розпинались про те, що вони продумували взаємодію з пальцями, долонями і кистями.

Також повідомили, що розробляли ідеальний дизайн впродовж 5 років.

Ось так вони показали всі ергономічні деталі на пристрої:

Хочу зазначити, що тут відразу помітно лише одну задню “педаль”, замість двох у того ж таки Steam Deck. Можливо, комусь буде замало, я ж ними не користуюсь :)

Не оминули і довговічність. Знаючи, що це є проблемою більшості ігрових пристроїв і маніпуляторів - наголосили на наявності перевірок всіх основних органів керування.

Ще повідомили повну вагу пристрою, і вона може дійсно бути для когось незручною.

Вважаючи, що у порівнянні з конкурентами ця вага прийнятна - в презентації пояснили, за рахунок чого її досягли.

Зробили тоншим радіатор охолодження
Зробили більше отворів і пустот в корпусі
Використали легкий алюміній в деяких частинах корпусу

Дисплей та звук

Відразу наголосили на роздільній здатності у 1080р і всіх плюсах екрану.

Це покриття скла, яка дозволяє позбавитись зайвих відблисків та відображень

Стосовно звуку - очікувано - два динаміка попереду з підтримкою Dolby Atmos та Smart Amp.

Продуктивність

Першою показали “начинку” базової моделі - AMD Ryzen Z1 APU.

Технічні характеристики ЦП і ГП AMD Ryzen Z1

Далі продемонстрували графік розвитку портативної графічної підсистеми, паралельно демонструючи і наступну версію “заліза” - AMD Ryzen Z1 Extreme, яка є “серцем” покращеної версії пристрою.

Технічні характеристики ЦП і ГП AMD Ryzen Z1 Extreme

Зробили якесь базове, проте дуже влучне порівняння продуктивності своєї топової моделі і конкурентів.

Проте, це все треба тестувати, звичайно. Інша справа, що тут процесор як такий вже на голову вищий за конкурентів, хоч його трохи “осаджує” збільшена роздільна здатність дисплею.


Режими використання та аксесуари

Наголосили також на універсальності цього ігрового ПК - тобто можливості підключення периферії та використання як окремого самостійного пристрою.

Заздалегідь показали окрему відеокарту ;)

Згадали про аксесуари для цих різних “режимів використання”. Першим, звичайно, був портативний.

Далі розповіли про те, як можна пограти в щось кооперативне, при цьому без масивних док-станцій, які треба тягати з собою.

І після цього показали, як можна використовувати цей пристрій для більш серйозних задач.

Через те, що наголос зроблено на ігровій складовій пристрою - все тут показано саме в геймерській перспективі. Проте, не варто забувати, що з таким “начинням” - ця штукенція може потягатись з достатньо серйозними повноцінними ПК, при цьому не тільки в іграх, а і в професійних задачах (нагадаю, це все ще ПК на Windows, а при потребі - не тільки на ній).


Накопичувач і пам’ять

Знову повернулись до продуктивності. Продовжили про накопичувач всередині ПК та про розширення максимального вбудованого об’єму пам’яті. Навіть показали, як швидко завантажуються достатньо важкі ігри з вбудованого SSD та з “правильної” картки пам’яті.

Далі розповіли про ОЗП. Поставили мобільний варіант з низьким споживанням енергії, але з дуже високою частотою, що важливо саме для ЦП від AMD.

Бездротові модулі

Ще згадали про бездротові можливості, основна - це наявність Wi-Fi 6E.

Очевидно, що там точно буде Bluetooth, а більше особливо нічого і не потрібно.

Обіцяна автономність

Ледь не в останню чергу згадали про автономність, хоча це одна з дуже важливих характеристик такого типу пристроїв, саме через портативність і очікувані сценарії використання (на пляжі, в парку і т.п.).

В максимальній продуктивності акумулятор витримає до 2 годин ігор, в режимі тиші - до 6.8 (продуктивність в цьому режимі, очевидно, занижена)

Охолодження

Згадали про охолодження, а саме - про свій широки досвід створення систем охолодження для своїх попередніх потужних ігрових планшетів, застосувавши його і тут.

Систему охолодження назвали “Zero Gravity thermal system”. Також пояснили, чому така назва - бо вона може працювати в будь-якому розташуванні пристрою, щоб користувач міг грати і сидячи, і лежачи, і тримаючи пристрій в якомусь комфортному лише для нього положенні.

Зображення системи охолодження зсередини.

Підозрюю, що схема подібна до смартфонів і останніх ультрабуків, тобто ніякої “революції” не трапилось: два вентилятора і випарна камера, де є певний агент, котрий ганяє тепло по трубці для охолодження “заліза”.

Що добре - тут є і два вентилятора, і фільтр від пилу, тобто цей девайс таки зроблений для того, щоб ним користуватись якомога довше без обслуговування всередині.

Зображення з тепловізора. Ліворуч - прототип Ally з одним вентилятором, праворуч - з двома

Також обіцяють, що ця система охолодження буде максимально тихою, щоб не відволікати від ігор.

Програмне забезпечення

Тут розповіли про останній з 4 чинників - ПЗ. Почали з Armoury Crate SE - спецверсії фірмового ПЗ, яке вже є на їхніх лептопах і смартфонах, проте тепер адаптованої під такий тип пристроїв, як Ally.

Перша з функцій - це список встановлених ігор.

По суті - це як локальний “запускач” встановлених ігор. І з досвіду користування цим ПЗ на ноутбуці цього ж суббренду ROG - проблеми будуть точно.

Далі розповіли, що можна буде зробити три окремі схеми керування - для геймпаду (я так розумію, вбудованого також), клавіатури+мишки та настільного режиму (тобто для керування Windows, а не іграми).

І окремі профілі під кожну гру також будуть. Все, як у “дорослої” версії.

Навіть дають налаштувати мертву зону стіків. Підозріло, може бути натяком на зношуваність стіків.
І налаштування чутливості тригерів

До цього додається ще керування вібровідгуком ліворуч і праворуч окремо, а також інтеграція вже відомого ПЗ для керування підсвіткою стіків - Aura Sync RGB.

Додаток можна буде викликати навіть як оверлей в грі, для отримання доступу до всіх функцій пристрою “на льоту”. І це дуже важливо в такому пристрої - що не доведеться лазити по менюшкам на такому маленькому дисплеї.

Загадали і про інтеграцію Windows Hello - вона працює за допомогою наявного сканера відбитків пальців.

Ціни і наявність

Що ж, тепер найголовніше для всіх, кого все ще цікавить цей пристрій - ціни і дати випуску в маси.

Тож, ось:

Пристрій продаватиметься в Best Buy, що трохи дивно, як на мене. Але я досі чекаю якоїсь інформації на офіційному сайті Asus ROG Україна, тому що, відповідаючи на мій коментар в Instagram, мені натякнули, що, можливо, ця штука доїде до нас офіційно. Ціни мене особисто влаштовують, тому що це повноцінний ПК з кращими характеристиками в такому формфакторі.

А ще показали ціни на додаткові модулі з відеокартами:

Підсумки

Основні характеристики пристрою

Особисто я дуже радий, що такий гравець як Asus не лишив осторонь цей ринок портативних ігрових ПК. Розуміючи, що наразі за подібний бюджет справжніх конкурентів у того ж Steam Deck небагато, ця штука виглядає як дуже відточений варіант для людей, котрі не хочуть важких ноутбуків чи навіть повноцінних ПК для нових важких ігор, при цьому все ще відмовляючись від переваг хмарного геймінгу (за своїм бажанням чи по причинам, котрі від них не залежать). За 700 баксів, звичайно, воно до нас не доїде навіть в ідеальному світі, але тим не менш, якщо зможуть вкластись в 30-33к грн - це буде класний варіант як для геймерів, так і для тих, кому потрібен максимально портативний ПК для роботи, але при цьому з достатніми потужностями і можливість підключення потрібної периферії (в тому числі і окремої відеокарти).

Стосовно тієї ж відеокарти - це не необхідний аксесуар, проте дуже важливо, що він є і він офіційний. Це дозволить перетворювати такий собі “ультрабук в формі консолі” в повноцінний настільний ПК, який задовольнить 90% гравців та спеціалістів, як на мене. Але аксесуар дуже нішовий, і не факт, що матиме продовження, тому купувати варто лише після дуже сильного обмірковування.

Якось так, всім мирного неба!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

541Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається