Біткоїн-гаманці: Який вибрати?

Розвиток ринку криптовалют завжди супроводжувався пошуком способів убезпечити активи від шахраїв, які постійно вдосконалюють свої методи. Сьогодні існує безліч рішень для зберігання біткоїнів та інших криптовалют, які відповідають потребам різних гравців індустрії. У цій статті ми проаналізуємо, що таке гаманці, різницю між доступними типами, а також розглянемо, які з них є кращими в залежності від конкретних потреб.

Типи біткоїн-гаманців

Почнемо з того, що криптогаманці найчастіше характеризуються трьома основними параметрами:

  • Потреба в постійному інтернет-з'єднанні;

  • Зберігання;

  • Формат і платформа, на якій працює гаманець.

З точки зору доступу до інтернету біткоїн-гаманці поділяються на «гарячі» та «холодні», тобто перші працюють онлайн, а другі зберігають валюту на офлайн-носії, який не потребує постійного підключення до мережі.

Наступний критерій, кастодіальність, відповідає за місце зберігання активів користувача. Дебати тут точаться між кастодіальними та некастодіальними гаманцями, причому біржі найчастіше виступають у ролі кастодіана в цій галузі. Відповідно, якщо гаманець є кастодіальним, то за збереження коштів відповідає фінансовий агент. Якщо ж він некастодіальний, то доступ до його ключів має лише власник.

Останній критерій характеризує конкретний біткойн-гаманець або криптогаманець, де кожен окремий різновид вже має властивості, про які ми говорили вище. Найчастіше зустрічаються такі формати сховищ:

  • апаратний (фізичний пристрій зберігання);

  • десктопний (додаток для ПК)

  • мобільний (додаток для смартфона);

  • веб-гаманці (розширення для браузера або веб-сайти);

  • паперові (фізичні банкноти, облігації).

Водночас, різні гаманці можуть мати декілька однакових властивостей. Наприклад, холодні гаманці (апаратні, паперові) можуть бути тільки некастодіальними, оскільки біржі не можуть контролювати кошти, що зберігаються на фізичному носії. Для зручності розглянемо три найпоширеніші типи криптогаманців.

Програмні гаманці - це загальна концепція для гарячих некастодіальних гаманців, які працюють або через браузер (веб-гаманці), або встановлюються на комп'ютер (десктопні) чи смартфон (мобільні). Найвідомішими прикладами мультивалютних програмних гаманців є Trust Wallet і MetaMask.

Апаратні або холодні гаманці - це фізичні пристрої для зберігання приватних ключів користувача, які зазвичай управляються через комп'ютерне з'єднання. Апаратні рішення вважаються найбільш надійним способом зберігання біткоїнів та інших цифрових активів. На ринку існує багато виробників холодних пристроїв, одним з найяскравіших прикладів є Ledger.

Найпоширенішими платформами для створення гаманців є криптовалютні біржі. В обмін на можливість максимально просто і недорого управляти своїми активами (наприклад, здійснювати безкоштовні позамережеві обміни) користувачі відмовляються від доступу до приватних ключів, а самі активи зберігаються у провайдера, тобто біржі. Найочевидніша вразливість такого варіанту - можливість масової втрати коштів у разі злому або компрометації сховища провайдера.

Як вибрати криптогаманець?

Рішення про вибір гаманця потрібно приймати, виходячи з ваших потреб. Наприклад, паперові або апаратні гаманці найкраще підходять для тих, хто зацікавлений у довгостроковому зберіганні активів. Вони не дуже зручні для проведення транзакцій, але ймовірність того, що їх зламають або викрадуть кошти, близька до нуля. При цьому важливо пам'ятати, що в разі втрати фізичного носія відновити доступ до ваших активів буде неможливо.

Якщо ви маєте намір активно торгувати, то найкращим вибором будуть кастодіальні програмні гаманці. Підключившись до криптобіржі, власник цифрових активів зможе бути в курсі подій і мати доступ до широкого спектру інструментів.

Вибір гаманця просто залежить від того, на якій платформі власнику криптовалюти зручніше працювати - мобільній, десктопній чи браузерній.

Адреси та типи блокчейнів

Ще один важливий параметр гаманця (в першу чергу, програмний) - це ідентифікатор, який використовується для транзакцій і зберігання цифрових активів у блокчейні. Цей рядок символів називається адресою блокчейну.

У випадку з біткоїн-адресами існує чотири основних формати:

  • Legacy (P2PKH);

  • Script (P2SH);

  • SegWit (P2WPKH);

  • Taproot (P2TR).

Ключова відмінність між ними полягає в технологіях, які використовуються при отриманні або відправленні активів. Адреси також мають різні символи на початку, які називаються префіксами. Legacy адреси починаються з цифри 1, Script - з цифри 3, SegWit - з комбінації «bc1q», а Taproot - з комбінації «bc1p».

Найпершим стандартом адрес був Legacy, запропонований Сатоші Накамото. Всі доступні на сьогоднішній день гаманці і додатки, які працюють з BTC, підтримують вхідні і вихідні перекази з цих адрес. Основним недоліком Legacy-адрес є високі комісії.

В деякій мірі цей недолік був компенсований запропонованою в січні 2012 року скриптовою адресою Script, в якій комісія за переказ була знижена за рахунок перекладання її на одержувача.

Чотири роки по тому розробники Пітер Велле і Грег Максвелл запропонували новий адресний стандарт, відомий як SegWit, який згодом став найпопулярнішим. Комісію вдалося знизити ще більше завдяки зменшенню розміру блоку в мережі BTC за рахунок видалення з нього підпису.

Останнім типом адрес, який було введено (поки що), є Taproot - його активація завершилася в листопаді 2021 року. Адреси саме цього стандарту пропонують своїм власникам найнижчі комісії та дешевші платежі в мережі Lightning Network. Проте Taproot поки що не підтримується багатьма гаманцями.

Як генеруються транзакції та комісії в блокчейні біткоїна?

Процес проведення транзакції в мережі BTC можна описати декількома кроками:

  1. Сканування адреси одержувача і введення суми, яку потрібно відправити;

  2. Відправлення коштів;

  3. Цифровий підпис гаманцем;

  4. Транзакція відправляється на перевірку вузлами мережі;

  5. Транзакція відправляється в мемпул (очікує включення в наступний блок);

  6. Майнер включає транзакцію в наступний блок;

  7. Хешування;

  8. Блок додається в мережу;

  9. Ще одна перевірка вузла і додавання до блоку;

  10. Переказ коштів на гаманець одержувача.

Як ми вже говорили раніше, за кожну транзакцію біткоїна стягується комісія. Її величина залежить від розміру транзакції, що вимірюється у віртуальних байтах. При розрахунку комісії визначається, скільки сатоші (найменша розрахункова одиниця в біткоїнах) необхідно заплатити за 1 байт транзакції (Sat/vB).

При цьому важливу роль відіграють ринкові умови, за яких здійснюється переказ. Наприклад, коли попит на BTC зростає і ціна на нього зростає, мережа стає перевантаженою, а значить, комісія за кожну транзакцію буде вищою.

Важливо розуміти, що відправник платить комісію не за суму переказу, а за обсяг інформації, розміщеної в блокчейні. Як правило, криптогаманці встановлюють комісію за замовчуванням, але користувач може збільшити її самостійно - це підвищує шанс, що транзакція буде оброблена швидше.

Використання біткоїн-гаманців за допомогою GoMining

Клієнти GoMining можуть отримувати винагороду за майнінг на будь-який гаманець, що підтримує Bitcoin. Ви можете вказати свою зовнішню адресу для виведення коштів, вибравши гаманець BTC в розділі «Гаманці».

Для зручності користувачів щоденні винагороди спочатку зараховуються на віртуальний гаманець на платформі, звідки вони автоматично переводяться на адресу зовнішнього гаманця. Клієнти GoMining можуть додатково самостійно встановити поріг виведення коштів, щоб уберегти свій зовнішній гаманець від отримання криптопилу або невеликої кількості сатоши, недостатньої для сплати комісії за їх подальше виведення.

Керувати цими налаштуваннями також можна через меню додатку за допомогою кнопки «Налаштування винагороди�.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Crypto Radar
Crypto Radar@CryptoRadar

Про крипту та інвестиції

73Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 10 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається