Бізнес на консалтингу

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Що таке консалтинг

Загалом консалтинг — це будь-який процес, у якому хтось дає якісь поради. І тут немає обмежень: це 1 година чи 150. Але ми говоримо про нього не як про дисципліну чи термін, а як про сервіс.

Консалтинг як сервіс — це не просто поговорити, а допомогти розв’язати проблему, з якою бізнес не може впоратися самостійно. Це не та штука, яка робиться однією людиною, а командна, креативна і складна робота. І чим ваша експертиза сильніша за експертизу клієнта, тим краще.

Легше на прикладі. До тебе звертається людина, запрошує на каву й питає: «Мені купляти цю компанію чи ні?» І ти відповідаєш: «Щоб це зрозуміти, потрібно дослідити ситуацію: що купуєш, навіщо, які проблеми розв’яже, який ROI принесе». На цьому етапі ти починаєш продавати консалтинг як сервіс.

Далі ти аналізуєш поточний стан речей, знаходиш, де виникає потреба, які цілі, куди рухатися та що блокує. І тоді ти бачиш: є зараз і є майбутнє. Щоби перейти з однієї точки до іншої, треба подолати бар’єри. Знайти рішення, які дозволять це зробити й прийти в бажане, — це те, над чим працюють консультанти.

І часто-густо в консалтингу потрібна участь в імплементації змін. Написати «робіть так» — недостатньо. Треба перевірити, як це працюватиме. І далі вже починається управління змінами, яке містить перевірку: чи є в клієнта інструментарій, чи має його команда достатні компетенції; які є процеси зараз, які — треба змінити й реорганізувати.

Як зрозуміти, чи достатньо експертизи, щоби почати консалтинг

Щоби працювати в консалтингу, не збожеволіти й не впасти в депресію вам потрібні:

  • Холодний розум

    Консалтинг — це постійний зигзаг: тут ми щасливі, тут — нещасливі, тут ми пішли не так, не в той бік, а тут треба перефокусувати. Якщо вам це дається важко, в консалтинг йти не варто. Ви маєте не збожеволіти й не стресувати.

  • Вміння швидко давати результат

    Ви марафонець чи спринтер? Консультант — це спринтер, той, хто вміє швидко перемикатися і стрибати з проєкту на проєкт. 

    Ще одна штука з консалтингом: ви не можете ходити й місяць усіх слухати, а лише потім видати якусь велику філософію. Ви маєте постійно рухатися маленькими кроками, показувати результат. Навіть якщо пропрацювали тиждень.

  • Вміння занурюватися (і виринати)

    Також треба любити закопуватися в глибину, не бути поверхневим. Навіть якщо це невідома індустрія. Бізнес, який звертається за консалтингом, може бути різний: і банк, і завод, і хлібопекарня, і лікеро-горілчаний завод. Потрібно, мабуть, 100 років, щоби про кожен специфічний тип бізнесу чи індустрію знати все. Цього часу немає, тому необхідно вміти швидко занурюватися і вчитися.

  • Сміливість

    Небагато людей прокидаються зранку і вирішують стати консультантами. Багато спеціалістів взагалі не знають про цей кар’єрний шлях. Інші — бояться, бо консалтинг вимагає того ж рівня відповідальності, що й коли ведеш власний бізнес. Ти сам собі підприємець, тебе ніхто не захистить. Це вимагає сміливості, навіть борзоти.

    Якщо вас не лякає перспектива зробити власний бізнес, значить, ви потягнете й консалтинг. Якщо лякає — то й до консалтингу ви готові навряд.

Як формувати прайс

Формувати прайс слід базуючись на ваших часових витратах та цінності, яку принесете бізнесу. 

Найпростіше і для початку — порахуйте, скільки коштує ваша година роботи та скільки орієнтовно годин триватиме процес. 

Консалтинг — це не хаос, а добре спланований процес. І якщо ви правильно визначили, що саме треба зробити і який результат від вас очікують, ви зможете без проблем порахувати, якою буде залученість та ціна. 

З першого разу ви 100% обрахуєтесь і точно будете працювати понаднормово за менші гроші. Це ок. З часом ви визначите, скільки реально витрачаєте часу на ті чи інші речі. 

Чи можна мати статичний прайс? Так, але для цього доведеться сформувати перелік сервісів. Як у салоні краси чи барбершопі. Є результат роботи, і є його цінність для клієнта. І є ринок, який показує середню вартість сервісів. Хочете вище ринкової? Пропонуйте більше. 

Ок, а коли звільнятися з роботи?

Консалтинговий досвід може бути паралельним до основної роботи. Суміщати можна будь-як. Радимо порахувати, скільки прибутку потрібно, щоб комфортно почуватися, і корли консалтинг буде приносити ці гроші — звільнятися.

Як консультанту оцінити свій внесок

По-перше, ми рахуємо Net promoter score. Це проста метрика, в якій ти просиш свого користувача або клієнта оцінити сервіс та сказати, наскільки він міг би тебе порекомендувати друзям або колегам. Ми збираємо відгуки від усіх клієнтів та відстежуємо зміни. Так бачимо, хто нас підтримує та буде радити, а кому не зайшло і чому.

По-друге, з клієнтами визначаємо success measures — прописуємо, що вважаємо успіхом консалтингу. Щоразу це інша метрика.

По-третє, постійний фідбек. Спілкуйтеся і постійно запрошуйте фідбек. Бо в консалтингу ти весь час у мінливому середовищі, клієнт тебе постійно челенджить: чи можна тобі довіряти, чи не можна. Чи ти правильно робиш, чи ні.

Для бізнесу консультант прийшов — консультант пішов. І тому в час, поки він є, з нього намагаються витягти максимум цінності. Хороший консультант старається якомога більше віддати, передати все, що може, і залишити когось in house, хто продовжуватиме його роботу. У цьому процесі постійний зворотний зв’язок — необхідний. Чекати 3, 6 або 12 місяців до перших результатів чи першого фідбеку — просто не спрацює.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

3.1KПрочитань
1Автори
7Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як бізнесу почати продавати в соцмережах

    Соціальні мережі беруть на себе роль e-commerce платформ, які зєднують користувачів із брендами. Дослідження HubSpot показує, що 87% маркетологів, що продають у соцмережах, вважають ці канали ефективними.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Як безкоштовно рекламувати бізнес в Google

    Безкоштовна реклама в Google доступна всім, хто має привязку підприємства до місця офлайн. Це може бути офіс, склад, пункт самовивезення, магазин та ін. Є за що зачепитися? Тоді читай далі ти за крок від важливого та корисного інструменту просування.

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається