Бізнес на персоналізованих казках для дітей

Досвідчені підприємці знають, що продати товар завжди простіше, ніж послугу. Люди охочіше розлучаються з грошима, коли натомість вони можуть отримати щось відчутне (нехай і не завжди високої якості або навіть потрібне їм). Тому більшість компаній, які працюють у сфері послуг, намагаються надати своїм клієнтам великий вибір хоча б матеріальних рекламних і промо-матеріалів. Так, наприклад, туристичні агенції друкують барвисті проспекти з картинками та детальним описом пропонованих турів, компанії, що надають послуги у сфері освіти, видають методичні посібники, навіть деякі великі салони краси мають власні ілюстровані журнали.

Головна ідея цього способу заробітку полягає в продажі однієї-єдиної книжки казок у твердій обкладинці, головним героєм якої стає дитина, у подарунок якій призначена ця книжка. При цьому тексти у виданні практично не змінюються, а за основу береться єдиний шаблон. Змінюється лише ім'я персонажа казкових історій, фотографія на обкладинці книжки і в деяких випадках ілюстрації на внутрішніх сторінках (для цього зазвичай використовують малюнки і фотографії дитини та її близьких).

Сама по собі ідея персоналізованих казок не нова: батьки з давніх часів розповідають дітям історії, в яких малюки виступають головними героями. Такі казки активно використовують у своїй роботі в дитячих садочках і розвивальних центрах професійні психологи.

Однак ніхто й подумати не міг, що на персоналізованих казках можна заробляти. Як правило, компанії, що пропонують подібні послуги, активно впроваджують партнерські програми, пропонуючи своїм партнерам заробляти на продажі книжок з казками. Останні, своєю чергою, шукають клієнтів на власних сайтах і блогах, роздають листівки та візитки, розкладають їх по поштових скриньках у своїх районах, клеять оголошення на вулицях, у дитячих садках та інших громадських закладах. Як додаткову послугу компанії, які займаються таким бізнесом, пропонують створення мультфільму з дитиною в головній ролі.

Подібний формат бізнесу, безумовно, заслуговує на увагу. Однак варто визнати, що однотипні книжки з не найкращою версткою і сумнівною якістю ілюстрацій і текстів уже набридли батькам. Та й спочатку такі видання використовували радше як пам'ятні фотоальбоми, а не як терапевтичні історії для дітей.

Але потенціал цієї ніші ще досить високий: батькам потрібні якісні казки, які б не лише розважали та займали малюка, а й мали б додаткові виховні функції. Так, наприклад, високим попитом користуються набори казок, зібраних за тематиками та принципами їхньої дії. Існують збірники казок для боротьби з дитячими страхами, казки для читання перед сном, казки для сором'язливих дітей тощо. Коштує такий комплект із кількох тоненьких книжечок і м'якої іграшки, яка одягається на руку, недешево. Але це не зупиняє батьків, які хочуть, щоб казкові історії не тільки розважали, а й приносили користь.

Ще один цікавий формат "казкового" бізнесу - казки за передплатою. Товари за передплатою користуються великим попитом за кордоном, де люди високо цінують свій вільний час і навіть готові переплачувати за товари, які вони могли б спокійно купити в найближчому магазині (і навіть за нижчою ціною). У нашій країні ситуація з точністю до навпаки. Звичні традиційні газети і журнали, які раніше активно продавалися за передплатою, вже давно відійшли на другий план через поширення інтернету. Нечисленні любителі друкованої преси без зусиль купують навіть видання, які виходять невеликим накладом, у численних роздрібних магазинах, супер- і гіпермаркетах.

Але деякі вітчизняні підприємці намагаються відродити давно забуту традицію, пропонуючи батькам передплатити... ілюстровані психотерапевтичні казки для їхніх дітей.

Кожна казка та ілюстрація проходить ретельний відбір, доопрацьовується, редагується і сортується, залежно від призначення (наприклад, казки від депресії, казки, в яких обігруються різні конфліктні ситуації, казки для боротьби зі страхами тощо).

Щоб послуга користувалася високим попитом, вона повинна мати певну "матеріальну складову".

Безумовно, терапевтична казка цінна сама по собі. Однак для дитини велике значення має не тільки зміст, а й форма. "Казки за передплатою" розсилаються адресатам у красивому конверті. Сама казка друкується у вигляді невеликої барвистої брошури формату А4. Текст друкується великим шрифтом, щоб дитина могла прочитати історію самостійно.

Для реалізації такої ідеї не потрібно великих вкладень, особливо якщо ви самі маєте психологічну освіту і пишете терапевтичні казки. В іншому разі вам знадобляться співробітники, які займатимуться створенням казкових "функціональних" історій. В ідеалі вони мають бути практикуючими психологами і мати великий досвід роботи з дітьми. Якщо ж вам не вдалося знайти таких фахівців, доведеться скористатися послугами професійних копірайтерів, які спеціалізуються на текстах для дітей. Сюжет казки при цьому розробляється за допомогою психолога (інформацію про це потрібно обов'язково вказати на самому виданні, на сайті та в рекламних матеріалах). Він же оцінює твір, що вийшов, і за необхідності вносить свої корективи.

Крім того, вам знадобляться послуги редактора, коректора і верстальника (у більшості випадків ці обов'язки на першому етапі може виконувати один фахівець-фрілансер). Не нехтуйте вичитуванням і коректурою рукопису. Помилки в будь-якому тексті свідчать про його низький рівень. І тим більше вони неприпустимі, якщо йдеться про твори, призначені для дітей.

Психолог оцінює не тільки саму казку, а й ілюстрації до неї. Якщо у вас немає можливості використовувати малюнки клієнтів, як це роблять вітчизняні підприємці - психологи, то вам не обійтися без послуг художників-ілюстраторів. На одну невелику казку на 2-3 сторінки формату А4 знадобиться мінімум дві барвисті ілюстрації. Звичайно, досвідчені художники високо оцінюють свої роботи. Але ви можете звернутися по допомогу до ШІ. Така співпраця буде корисною: ви отримаєте якісні та незвичайні ілюстрації.

Проте, які б стосунки у вас не були з вашими підрядниками (навіть якщо це добре знайомі вам люди), заздалегідь подбайте про юридичне оформлення прав на твори їхньої праці - тексти та ілюстрації. Надалі ви, можливо, вирішите видати всі свої казки у вигляді окремої збірки. У такому разі ви повинні володіти повними правами щодо використання матеріалів. Безумовно, ви маєте бути зареєстровані як ФОП або ТОВ і оформляти всі свої відносини з підрядниками у вигляді договорів.

Якщо ви самі є практикуючим психологом, то, найімовірніше, у вас уже є власний офіс або місце, де ви приймаєте клієнтів. Якщо ж такого приміщення немає, то спочатку можна працювати в режимі хоум-офісу. Усі ваші підрядники також працюватимуть віддалено, тому у вас довгий час не буде потреби в офісі.

Однак під час складання бізнес-плану заздалегідь включіть до статті витрат витрати на придбання необхідної техніки. Вам знадобиться щонайменше один комп'ютер (підійде і ноутбук), хороший принтер, різак, обладнання для палітурки та ламінування. Оскільки якісне обладнання коштує недешево, на перших порах можна замовляти друк самих казкових історій і конвертів для них у друкарні. У цьому разі собівартість одного примірника друкованої продукції виявиться вищою, але, з іншого боку, ваші початкові витрати на організацію бізнесу будуть набагато нижчими. Якщо ви займаєтеся виготовленням брошур самостійно, під час підрахунку витрат враховуйте витрати на папір, матеріали для друку і палітурки, канцелярію.

Крім витрат на заробітну плату вашим співробітникам і друк самих казок, вам будуть потрібні гроші на просування і рекламу своїх послуг. Оскільки це нова пропозиція на ринку, потенційні клієнти, найімовірніше, поставляться до неї з настороженістю. Ваше завдання - переконати людей у тому, що ваша пропозиція заслуговує на увагу. Якщо це вам вдасться зробити, кожен клієнт приведе із собою по "сарафанному радіо" нових передплатників.

Перш за все, вам знадобиться власний сайт. Він має бути зрозумілим і наочним. Бажано викласти приклади казок і зробити додаткові безоплатні бонуси для користувачів та/або підписників. Варто обміркувати ідею створення електронної версії серії терапевтичних казок. У цьому разі вартість передплати буде меншою, оскільки ви не несете додаткових витрат на друк і надсилання брошури.

Сайт може не тільки переслідувати рекламні цілі. Так, наприклад, в Аргентині існує цілий ресурс для дітей під назвою StickieStory. Його користувачі можуть вибрати розділ, який їх цікавить, - наприклад, "Космічні пригоди" або "Супергерої" - і завантажити фотографії, обравши імена головного героя і двох другорядних персонажів оповіді. З використанням цих даних співробітники StickieStory друкують невеличку книжечку на 12 сторінок форматів 8,5х11 дюймів і три набори стікерів - один для обкладинки і дві наліпки для змісту. Увесь цей набір надсилається поштою замовнику в будь-яку країну світу. Дитина може не тільки читати твір із собою в ролі головного героя, а й наклеювати стікери. Одна книжка з персоніфікованою розповіддю коштує близько 20 доларів.

Перевага цієї ідеї полягає в тому, що її можна постійно розвивати та допрацьовувати. Приміром, можна видавати книжки, написані самими дітьми (яка дитина не мріє потримати в руках книжку зі своїми творами?!). Крім самої книжки, конвертів і стікерів, можна виготовляти на замовлення іграшки, що зображують персонажів твору.

Мінімальна вартість створення простого сайту становить близько 5-20 тисяч гривень. Причому більша частина цієї суми - оплата послуг дизайнера. Встановити і налаштувати движок можна самостійно. Відразу створіть групи в найбільших соціальних мережах і займіться їхнім просуванням. Додайте інформацію про свої послуги на тематичних форумах, де сидять ваші потенційні клієнти - мами дошкільнят. Розробіть партнерську програму і спеціальні пропозиції для дитячих установ. Беріть участь у спеціалізованих виставках, активно взаємодійте з чиновниками. Ваша маркетингова кампанія має включати в себе не тільки традиційні рекламні інструменти, а й, перш за все, засоби PR. Позиціонуйте свій проект як соціально значущий, активно співпрацюйте з громадськими установами.

Запропонуйте своїм клієнтам кілька варіантів підписки. Наприклад, пробний (на місяць за періодичності розсилки по казці раз на два тижні), на квартал, на півроку і на рік (останній варіант можна позиціонувати як подарунковий). Казки мають бути розраховані на дітей різного віку. Безумовно, казкові історії для дітей 1,5-3 років відрізнятимуться за змістом і за формою від творів для старших дошкільнят. Заздалегідь підготуйте відразу кілька тематичних комплектів для перших розсилок.

Сума, яка знадобиться для реалізації цієї бізнес-ідеї, безпосередньо залежить від того, якими ресурсами ви спочатку володієте.

Якщо ви самі є психологом, маєте великий досвід роботи з дітьми (і, відповідно, власні напрацювання в царині казкотерапії), якщо ви відмінно володієте мовою, маєте навички редагування та коректури, то ви зможете заощадити на перших порах на послугах окремих фахівців.

Уже на етапі складання бізнес-плану та пошуку інвестора (якщо в цьому є потреба) продумайте, як ви зможете розвивати свій бізнес надалі (видавати книжки, проводити тренінги, влаштовувати семінари для батьків тощо).

Такий бізнес, як і будь-який інший у сфері послуг, вирізняється високою рентабельністю, але строки його окупності безпосередньо залежать від якості продукту та ваших талантів у сфері просування і продажів.

За попередніми оцінками мінімальний стартовий капітал становить близько 50 - 100 тисяч гривень. Терміни окупності, залежно від початкових вкладень, - від шести місяців. Конкуренція в цьому сегменті практично відсутня, тому у вас ще є шанс зайняти власну нішу на цьому ринку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

614.7KПрочитань
11Автори
461Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається