Клієнтська адаптація — успіх фрилансера

Близько 70 відсотків фрилансерів працюють над двома-чотирма проєктами одночасно, а іноді й більше. Працюючи над кількома проєктами, часто може здаватися, що ви жонглюєте обов'язками. 

Знати, з чого почати, і налагодити добрі стосунки з кожним із цих клієнтів — вкрай важливо. Але як це зробити?

Все починається з самого початку. Використання процесу адаптації клієнта може допомогти вам налаштуватися на успіх з усіма вашими клієнтами. Це означає більше роботи в майбутньому і хороший результат для всіх залучених сторін!

Звучить чудово, чи не так? Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про те, як фрилансеру залучати нових клієнтів. 

До речі, ці поради можуть ефективно використовуватись не тільки фрилансерами, а й будь-якими спеціалістами, які працюють з клієнтами та зацікавленні в залученні нових.

Навіщо потрібен процес залучення клієнтів? 

Процес залучення клієнтів, ймовірно, звучить як додаткова робота, на яку у вас не завжди є час. Чи дійсно це допомагає? Давайте обговоримо, як цей процес допоможе, щоб ви зрозуміли, чому він важливий. 

Майбутня робота на горизонті 

Ваша мета як фрилансера — виконати завдання, для якого вас найняли, і зробити це добре. Однак, зрештою, ваша мета повинна полягати в тому, щоб клієнт повернувся до вас і найняв вас для виконання більшого обсягу роботи. 

Процес залучення клієнта допоможе досягти цього. Цей процес має допомогти створити позитивні відносини з клієнтом, де ви дійсно прислухаєтеся до його потреб. 

Розкажіть про те, що у вас є дивовижні таланти

Задоволені клієнти = реферали.

Це просте рівняння. Коли ваш клієнт задоволений, він розповість про вас іншим людям. Це збільшує шанси на отримання додаткових клієнтів. 

Уникайте ускладнень (бо це не весело) 

Хороший процес адаптації допоможе вам краще зрозуміти клієнта та його потреби. Ви можете разом розробити план дій, і це допоможе вам зрозуміти очікування з самого початку. 

Встановіть власні межі

Під час цього процесу ви також маєте можливість встановити власні межі. Це може включати час, коли ви доступні для зустрічей або коли ви будете на зв'язку. 

Якщо бути відвертими, деякі клієнти, з якими ви будете працювати, очікують, що ви відповідатимете на їхні листи протягом декількох хвилин після їхнього надсилання. Якщо ви обговорите час відповіді та доступність з самого початку, ви зможете уникнути проблем, пов'язаних з нереалістичними очікуваннями. 

Як побудувати процес залучення клієнтів? 

Коли ви почнете створювати процес адаптації клієнта, вам потрібно буде переконатися, що ви включили в нього певні елементи. Майте на увазі, що це не повинен бути складний процес. 

Однак є деякі фактори, про які не варто забувати. 

Знайомство з клієнтом

Знайомство з клієнтом є важливою частиною процесу адаптації. Ви можете зробити це різними способами. Розглянемо наступні методи: 

  1. Анкетування

  2. Вивчення вебсайту або сторінки замовника

  3. Розмова з прямими питаннями

Зрештою, ваша мета — з'ясувати, чого хоче і чого потребує ваш клієнт. Щоб зрозуміти це, ви повинні знати його цілі та проблеми, з якими він стикається. Ви також повинні розуміти, що для нього означає успіх. 

Зрозумівши це, ви можете починати рухатися вперед і створювати план. Це також допоможе вашому клієнту відчути, що ви розумієте його та його потреби.

Питання, які варто задати, містять наступні: 

  1. Який тип проєкту ви хочете, щоб я виконав? Це допоможе вам зрозуміти обсяг робіт і те, які навички та досвід вам знадобляться для реалізації проєкту.

  2. Які ваші цілі для цього проєкту? Це допоможе вам узгодити свою роботу з цілями клієнта і переконатися, що ви працюєте на один результат.

  3. Які часові рамки для цього проєкту? Це допоможе вам визначити очікування та ефективно управляти своїм часом.

  4. Який ваш бюджет для цього проєкту? Це допоможе вам визначити, чи підходить проєкт для вашого бізнесу, і домовитися про справедливу ціну.

  5. Які ваші комунікаційні вподобання? Це допоможе вам забезпечити ефективну та результативну комунікацію з клієнтом.

  6. Які ваші очікування від кінцевого продукту? Це допоможе вам зрозуміти стандарти клієнта і переконатися, що ви створюєте продукт, який відповідає його потребам.

  7. Чи є щось ще, що я повинен знати? Це загальне запитання, яке дозволяє клієнту поділитися будь-якою додатковою інформацією, яку він вважає важливою. 

Познайомтеся з брендом вашого клієнта

Знайомство з клієнтом виходить за рамки простого розуміння його цілей і потреб. Ви також повинні розуміти його бренд та цінності.

Це допоможе вам персоналізувати вашу роботу для цього клієнта. Запитайте клієнта, чи є у нього місія. Дізнайтеся про його брендинг і повідомлення, яке він хоче донести клієнтам. 

Це обов'язково для творців контенту та фрилансерів, які працюють з клієнтами своїх клієнтів. Однак це також допоможе і в інших ролях. 

Встановіть чіткі очікування

Коли очікування незрозумілі, все швидко ускладнюється. Встановлення чітких очікувань з самого початку гарантує, що всі будуть на одній хвилі. 

Визначення очікувань важливе для обох сторін угоди. Вам необхідно керувати очікуваннями клієнта, даючи йому зрозуміти, чого він може від вас очікувати. 

Ніколи не обіцяйте занадто багато! Коли ви встановлюєте занадто високі очікування клієнта, це лише створить проблеми. 

Пам'ятайте, що адаптація не закінчується після того, як ви почали працювати

При роботі з клієнтами адаптація має бути безперервним процесом. Вона не припиняється після того, як ви витратили час на знайомство з клієнтом і визначили його очікування. 

Протягом усього часу, який ви витрачаєте на роботу з клієнтом, ви повинні роз'яснювати та надавати чітку інформацію. Це допоможе вам підтримувати позитивні стосунки з клієнтом. 

Створіть процес зворотного зв'язку

Не шкодуйте часу на отримання зворотного зв'язку від клієнтів протягом усіх робочих стосунків. Це допоможе вам виявити потенційні проблеми на ранніх стадіях, перш ніж у вас виникне 99 проблем. 

Ви можете використовувати цей відгук, щоб розвиватися як фрилансер і вдосконалювати роботу, яку ви виконуєте. 

Використання всієї цієї інформації з користю

Після успішної адаптації клієнта та збору вищезгаданої інформації у вас буде багато даних. Вони можуть здатися непосильними та зайвими. 

Що ж ви робите з усім цим, окрім того, що використовуєте це для керівництва своєю роботою? 

Коли ви працюєте з клієнтом, ви повинні отримати всі умови виконання роботи в письмовому вигляді. Технічне завдання — чудовий спосіб зробити це, але не кожен клієнт знайде час на його складання. 

Нічого страшного! Ви можете створити його самостійно й обговорити зі своїм клієнтом. Це у ваших інтересах.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається