Бізнес на зберіганні овочів (овочесховище)

Зміст

Особливості клімату дають змогу збирати врожай овочів лише 1 раз на рік. Розуміючи, наскільки вигідним може бути овочесховище як бізнес, підприємці охоче вкладають кошти в подібні підприємства. Заробити на такому бізнесі можна непогано, але і вкладення тут потрібні серйозні.

Овочесховище або склад для реалізації?

У бізнесмена є 2 варіанти роботи. У першому випадку буде передбачено приміщення, яке тільки видає місце для зберігання овочів. Тобто, власник сховища укладає договір із виробником, який на певний час залишатиме в нього свій товар, а надалі реалізовуватиме його. У такій ситуації власник овочесховища не має права на продаж продукції, яка зберігається в нього. У цьому разі бізнес-план овочесховища не вимагає великих вкладень, але й прибутковість з окупністю тут буде не надто високою.

Крім організації транзитного овочесховища, підприємець може відкрити склад, з якого продукцію продаватимуть оптом посередникам. Тут уже знадобиться більше вкладень і зусиль. Ба більше, бізнесменові доведеться постійно шукати постачальників для наповнення складу, щоб забезпечити безперебійні продажі. Тобто в цьому разі виходить, що власник сховища бере продукцію під реалізацію. Це досить прибутково, але може бути клопітно.

Що зберігається на складі?

Після того, як приміщення буде обрано, підприємцю необхідно визначитися з тим, яка саме продукція буде зберігатися на його складі. Річ у тім, що різні овочі вимагають особливого режиму зберігання, тому будь-які варіанти в одному місці тримати буде просто неможливо. При цьому в деяких видів овочів є потреба в певній вологості та температурі на різних періодах зберігання.

Як приклад можна взяти звичайну картоплю, яку перші 10 діб бажано зберігати при дуже високій вологості і температурі не більше 18 °C. Після цього протягом усього терміну зберігання температурний режим скорочується на 1 °C. Далі, коли необхідна позначка зупиниться на показнику в +4 °C, можна зменшити вологість до 85%.

Так картопля може спокійно пережити зиму, а вже ближче до весни її починають поступово відігрівати. Варто зауважити, що більшість коренеплодів прекрасно себе почуває саме за такого режиму, однак, бувають і винятки.

Інші овочі вимагають свого температурного режиму. Приміром, капуста добре зберігатиметься за нульової температури та дуже високої вологості до 98%. Цибулю потрібно спочатку прогріти до 45 °C, щоб просушити, а після різко охолодити до -3 °C. Часник і зовсім погано переносить зберігання, тому вимагає попередньої обробки парафіном.

В одному приміщенні важко задовольнити всі ці вимоги, тому підприємцю доведеться або обладнати кілька окремих приміщень, або повністю підготувати склад для зберігання продукції одного типу, наприклад, для коренеплодів.

Яке обладнання обрати для зберігання продуктів?

До мінімального набору, який знадобиться бізнесменові для створення сприятливої атмосфери для зберігання овочів, входять система вентиляції та зволоження повітря, а також пристосування для штучного охолодження або нагрівання повітря.

У наш час виробники пропонують різні варіанти обладнання. Вони відрізняються за ціною і за якістю. Економити тут не варто, оскільки від цього залежить процвітання бізнесу. Фахівці рекомендують купувати повністю автоматизовані системи, оскільки вони позбавляють необхідності наймати персонал для стеження за температурою і вологістю.

Як вибрати приміщення?

Найголовнішою статтею витрат для власника овочесховища є придбання або оренда приміщення. Другий варіант тут буде абсолютно не вигідний, оскільки орендна плата з'їсть весь прибуток. Вартість сховища залежить від місця його розташування. Але потрібно врахувати, що склад користуватиметься популярністю навіть у тому разі, якщо організувати його за межами міста. Головна умова - це хороші під'їзні шляхи та місця для навантаження-розвантаження авто.

Вимоги до приміщення для зберігання овочів будуть досить серйозними. Яка попало будівля тут не підійде. В овочесховищі має бути передбачена хороша система вентиляції, тут не повинно бути надто волого або спекотно.

Перед тим, як придбати приміщення під сховище, бізнесменові варто його ретельно перевірити. Тут не має бути патогенної мікрофлори на стінах. У приміщенні може і не бути хорошої вентиляції, але тут має бути можливість її провести. У цьому разі підприємець має бути готовий до додаткових витрат.

Фахівці рекомендують брати для старту сховище близько 100 м², але не менше, інакше не буде сенсу облаштовувати приміщення, оскільки воно не окупиться дуже довгий час.

Якщо жодної підходящої будівлі так і не знайшлося, можна придбати землю і замовити швидкомонтований ангар. Така споруда під ключ може обійтися дешевше, ніж придбання готового сховища. У цьому разі гарантії того, що з приміщенням не буде проблем, дуже високі.

Скільки потрібно грошей для відкриття овочесховища, і скільки можна заробити?

Початкові інвестиції складуть близько 1,5 млн грн. З них половина піде на придбання ангара, а друга - на купівлю та встановлення обладнання. Але, крім цього, потрібно бути готовим до додаткових щомісячних витрат. Вони забиратимуть до 50 тис. грн. на місяць. Але, враховуючи прибутковість, яка може досягати 250 тис. грн. щомісяця, це цілком нормально.

У середньому окупність овочесховища (бізнесу) становить 2 роки. Але це можливо виключно за умови того, що після зберігання на складі овочі матимуть нормальний товарний вигляд. Для цього за ними доведеться ретельно стежити. Цілком можливо, що доведеться найняти команду помічників. Відмова від автоматизованих систем дасть змогу заощадити на оплаті електроенергії, але потребуватиме додаткових витрат на виплату заробітної плати співробітнику, відповідальному за температуру та вологість.

Скільки можна заробити на бізнесі зі зберігання овочів

Рівень доходу підприємця в цьому бізнесі залежить від безлічі факторів:

  • площі складського приміщення;

  • завантаженості складу товаром;

  • конкурентності та затребуваності такого роду послуг у регіоні;

  • рівня врожаю.

Середній дохід від зберігання 10 тисяч тонн продукції на місяць становить до 700 000 гривень. Після вирахування транспортних, комунальних та інших витрат, прибуток становитиме від 200 тисяч гривень на місяць.

Скільки грошей потрібно для старту бізнесу зі зберігання овочів

Початкова сума мінімальних вкладень складе 2 - 3 мільйона гривень. Ці кошти підуть на:

  • будівництво будівлі для зберігання овочів 1 - 1,5 мільйони гривень;

  • закупівлю необхідного обладнання 700 000 - 1 мільйон гривень;

  • інше (комунальні послуги, заробітна плата) від 250 тисяч гривень.

Фінансових вкладень на закупівлю продукції не потрібно, весь товар береться під реалізацію з відстрочкою 6 місяців у приватних сільськогосподарських виробників.

Як вибрати обладнання для овочесховища

Для зберігання овочів у складських приміщеннях і запобігання їх псуванню, використовують такі системи:

  • охолодження - незалежно від погодних умов, охолоджує до необхідної температури, тим самим продовжуючи термін зберігання та зменшення втрат продукції;

  • підпільна вентиляція - підлоги, вмонтовані з решітчастої сітки, завдяки яким повітря рівномірно розподіляється по всій продукції;

  • підлогова вентиляція - розподіляє повітря по всій масі продукції;

  • вентиляція зворотної дії - найдорожча та найефективніша система, що забезпечує оптимальне поширення повітря по об'єму продукції;

  • сушки - за допомогою плавного регулювання потоку повітря ефективно сушать і охолоджують продукцію різних сортів;

  • повітрозмішувальні блоки - регулюють температуру зберігання завдяки змішуванню повітря ззовні й усередині приміщення, збільшують площу зберігання продукції та знижують енергопотребу.

Головне під час монтажу подібних установок врахувати необхідність автоматичного контролю цього обладнання, який стежить за температурою, вологістю і процесами, що відбуваються в кожній камері зберігання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

380.1KПрочитань
10Автори
353Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається