Попит на театри

Ні для кого не секрет, що ринок приватних театрів на території нашої країни вже сформований, і запускати новий проект у вже готовій ніші - справа трудомістка. У глядача зараз є хороший театральний асортимент і можливість вибору з широкого спектра варіантів - від класики, до модерну й абстракції.

Тим більше важко зламати бар'єр знання про те, що театр, на відміну від того ж кіно, справа зовсім неприбуткова. І робиться насамперед за принципом "мистецтво заради мистецтва".

Однак можна звернути увагу не лише на стереотипи, а й на статистичні показники. Так, відомо, що за 10 років чисельність театральної аудиторії зросла на 20 відсотків. Відомо, що навіть кризові тенденції не змусили людей відмовитися від хороших і якісних вистав. За той самий час збільшилася і кількість театрів, хоча не сильно. Проте, нові, все-таки продовжують з'являтися і захоплювати аудиторію.

Спираючись на всі показники і тенденції, можна зробити висновок, що зростання попиту на такий вид мистецтва, як театральна вистава, - стабільне. А отже, з цього можна отримати вигоду.

Взагалі, якщо вже ми заговорили про театр, який має бути комерційним і з часом приносити прибуток, не зайвим буде згадати, що поняття приватного театру виникло порівняно недавно. Але оскільки явище існує, то значить і існує певна можливість перетворити справу, яка для багатьох є хобі, на спосіб заробляти на тому, що тобі подобається.

Приміщення

Театр починається з вішалки, а будь-яка вішалка знаходиться в приміщенні. Знайти відповідне для вашого майбутнього театру складно. На це є кілька причин. Основна - ви плануєте знімати його на довгий час і кардинально переобладнати, щоб воно підходило для проведення виступів. А це з одного боку вигідно власнику, бо обіцяє стабільну оплату оренди в довгий період. З іншого боку - невигідно, бо приміщення після вас знову доведеться ремонтувати, або знову ж таки здавати виключно театральним діячам.

Другий варіант - купівля приміщення у власність з подальшою перебудовою, або ж початкове будівництво під свої потреби. Однак якщо ви все це плануєте здійснити в невеликому місті, то можете сильно прогоріти на тому, що більше вкладення в будівництво просто не окупляться. У мегаполісі ж із цим легше. Будь-яка будівля, навіть якщо потрібен буде ремонт, коштуватиме дорожче, ніж сума коштів, що пішли на її зведення.

Але стандартно, купівля приміщення у власність, або ж будівництво власної будівлі, яку надалі використовуватимуть під театр, завжди має свої переваги. Однак термін окупності при цьому відкладається на невизначену кількість часу, оскільки на будівництво будівлі з нуля можуть піти різні фінансові кошти. Усе залежить від того, який проєкт ви підберете під реалізацію.

Важливий момент, який потрібно обміркувати на етапі вирішення питання з орендою - відвідуваність. Чи буде відвідуваність вашого особистого театру настільки великою, щоб покрити витрати? Якщо ні, то варто подумати про роз'їзний характер проекту. Купівля кількох фургонів для перевезення інвентарю та акторів завжди обійдеться дешевше. А кочовий театр - окремий вид бізнесу, який може стати і доповненням до основного виду театральної діяльності.

Слід зауважити, що в багатьох містах приватні театри відкриваються в порівняно невеликих приміщеннях, часто старих будівлях, які ще збереглися в центрах численних міст. Таке приміщення не може похвалитися місткістю, але на перших етапах вам може і не знадобитися зал більш ніж на сорок - п'ятдесят осіб. А між тим, оренда подібного приміщення, іноді навіть у дерев'яних будинках початку століття, спеціально обладнаних і внутрішньо відреставрованих, по-перше, обійдеться дешевше. А по-друге, додасть вашому проєкту власного стилю, який однозначно зіграє велику роль у формуванні впізнаваності та популярності.

Камерні приватні театри з моменту створення користувалися популярністю у певної чималої частини публіки, бо створювали потрібну атмосферу затишку та інтимності у глядача.

Репертуар і трупа

Невигідно зупинятися на якомусь одному театральному жанрі, формуючи свій репертуар. Бо публіка віддає перевагу різноманітності, а вам потрібно якомога більше охочих відвідати ваш заклад. В ідеалі, ви маєте надати і комедію, і трагедію, і водевіль, і драму, і мюзикл, і дитячі вистави, щоб покрити якнайбільше споживчого попиту і задовольнити вподобання мас.

Однак такий широкий асортимент вистав здійснити зовсім нелегко. Бо на акторів лягатиме неймовірне навантаження, і вони можуть не впоратися. Тому до підбору акторів потрібно підійти також дуже серйозно.

На іменитих акторів розраховувати не варто. Вони не погодяться брати участь у новому проєкті без популярності, розкрученої сцени і хороших гонорарів. Трупа театру формується з молодих обдарувань, які ще не настільки амбітні, але можуть вирости разом із вашим театром, старанною роботою залучаючи популярність і до себе, і до нової сцени.

Ще один варіант - знайти вже сформовану трупу з власним режисером і взяти їх до себе, особливо якщо ті зазнають складнощів із місцем репетицій і виступів. У такому разі ви зможете вирішити одразу кілька проблем. І репертуару, і початкових складнощів із формуванням творчого колективу.

Що стосується людей, то не забувайте, що театр - не тільки актори, а й група, яка працює за лаштунками. Це і освітлювачі, і реквізитори, і механіки, і бутафори, і гримери, і білетери. Деякі з цих посад на першому етапі потрібно буде поєднати, щоб не прописувати зайву статтю витрат. Пошуки подібного персоналу будуть не настільки скрутними.

Також варто заздалегідь розглядати варіант, коли вашою будівлею користуватимуться не тільки ваші актори, а й, наприклад, трупи, що приїжджають на гастролі. Це створить зону додаткового доходу, зростання популярності серед відвідувачів і формуватиме ім'я саме театру, а не лише групи акторів, які його складають.

Квитки

З одного боку, потрібно за рахунок квитків покрити витрати вашого проєкту. З іншого боку, оскільки театр новий, публіка ще незнайома з вашим репертуаром і якістю постановок. Тому важливо не відлякати потенційного глядача вартістю квитків, а навпаки, залучити якомога більше охочих.

Від самого початку потрібно буде проаналізувати цінову політику вже діючих театрів у тому місті, де ви плануєте виступати. Особливо, якщо ви збираєтеся виїжджати куди-небудь. Спочатку можна ставити ціни на 10-20 відсотків нижчі за загальноприйняті. Це не буде демпінговим ходом для ваших майбутніх конкурентів. Тому що поки ви не створите свою публіку, то не зможете протиставляти свій проєкт тим, що вже діють.

Надалі, коли виступи будуть постійними, а квитки охоче розкуповуватимуться, коли ваш театр набуде популярності та престижу, цінову політику можна буде переглянути, орієнтуючись і на загальну ситуацію на ринку, і на платоспроможність аудиторії, і на витрати.

Фінансовий план

200 тисяч доларів знадобиться за дуже усереднених підрахунків, щоб реалізувати план театру. Вкладення не маленькі, а термін окупності такого підприємства може затягуватися надовго, якщо підходити до справи без ентузіазму.

За умови виїзних виступів, купівля автотранспортних засобів для перевезення реквізиту, трупи, технічного персоналу і всього необхідного піде близько 150 тисяч доларів за мінімальних планів.

Декорації, які будуть потрібні для перших виступів, залежатимуть і від спрямованості вашого театру, і від розмаїття постановок. Найчастіше, багато речей робляться з підручних засобів техніками і власне трупою. Особливо, коли перші кроки робляться на голому ентузіазмі та бажанні творити. Але певні види технічних декорацій вимагають вкладень, оскільки не можуть бути створені "на коліні". Доводиться звертатися до спеціальних фірм. Таким чином, близько 15 тисяч доларів знадобиться і на створення власного запасу діючого реквізиту для виступів, щоб скласти кістяк програми.

Маркетингова програма містить безліч засобів поширення інформації про відкриття театру і про нові вистави. Дорогі методи реклами будуть спочатку не по кишені, але в деяких випадках можна буде заощадити.

Так, наприклад, засоби масової інформації можуть погодитися висвітлити відкриття вашого проекту безкоштовно. Адже це, по суті, інформаційний привід для культурного життя всього міста. Тому сміливо можна буде розіслати запрошення в газети, журнали та місцеві телерадіомовні канали. Те ж саме стосується і соціальних мереж, де діють групи, мета яких - говорити про те, що відбувається в місті, запрошувати жителів і гостей на безкоштовні заходи, повідомляти про новинки.

Крім цього, існують інші недорогі канали. Звісно, мова не про рекламу по радіо, та й чи буде в ній сенс щодо роботи театру - потрібно ще розібратися. Розклеювання оголошень - найоптимальніший із недорогих способів розповісти звичайним громадянам про те, що в місті тепер діє новий театр. На рекламу буде краще виділити близько 5 тисяч доларів.

Ціна одного квитка, як уже було сказано вище, залежатиме від безлічі факторів, починаючи від місця розташування вашого театру, і закінчуючи середньостатистичним цінником у ваших прямих конкурентів. Але потрібно враховувати, що 60-65 відсотків від вирученої за квиток суми йде у фонд зарплати акторам і персоналу, близько 20 відсотків - йде на покриття орендної плати.

Підсумок

Ідея відкрити театр може бути не тільки творчим поривом, а й цілком собі бізнесом. Однак, тому що весь ланцюг організації подібного проєкту вимагає величезної віддачі, правильного і грамотно розрахованого підходу, початкових грошових коштів, то найчастіше театр не розглядають як щось, що можна перетворити на окупність і дохід.

Проте статистика показує, що зростання популярності театральних вистав, перехід у приватний сектор організації та постійні нововведення призводять до більшого попиту, а відповідно і вигідного перегляду поглядів щодо ідеї.

Стандартна практика, коли в театрі за один сезон ставиться щонайменше чотири нові вистави. Інакше театр ризикує прийти до втрати інтересу з боку постійної публіки. Можна враховувати також, що деякі постановки, які вже стали такими, що окупилися, будуть переноситися на наступні сезони, полегшуючи ситуацію з кожним новим сезонним витком. Тому, за середньостатистичних підрахунків, термін окупності театрального проєкту становить близько чотирьох - п'яти років.

Але хочеться зауважити, що якщо ви не просто інвестор, а плануєте самі керувати всіма етапами створення нового театру, то краще розуміти, що без любові до театрального мистецтва бізнес на цій справі не побудувати. І тільки коли у вас буде мрія, ідея, мета - створити справжній, діючий і, головне, такий, що надалі приносить прибуток, театр, тільки тоді потрібно братися за бізнес-план.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.1KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається