Публікація містить рекламні матеріали.

Чи зможе моя презентація допомогти аудиторії почати діяти по-новому?

чек-лист для навчальних презентацій

Починається презентація… вся аудиторія на борту. Буде дуже сумно, якщо після вашої “подорожі” люди залишаться на тому самому місці та нічого не зміниться. Щоб цього не трапилось, ось 10 моментів, які обов’язково потрібно врахувати:

01.

Моя ціль навчити, а не просто розказати інформацію.

Є велика різниця між тим, щоб просто розказати матеріал, і тим, щоб справді навчити аудиторію, зробити так, щоб вони почали по-новому щось робити. І дуже важливо ставити собі за ціль саме друге. Це сильно вплине на те, як ви будете готуватись, та загалом ставитись до презентації.

02.

Я добре розумію свою аудиторію, чого вона хоче, які проблеми зараз має.

Ви створюєте презентацію не у вакуумі, а для якихось конкретних людей, тому спочатку варто спробувати їх зрозуміти. Чого вони хочуть, що роблять зараз, які з цим виникають труднощі. Що їм треба дізнатись та навчитись, щоб почати діяти по-новому. Які думки і переконання можуть їм в цьому допомогти, а які навпаки стануть перешкодою до змін. Все, що ви дізнаєтесь про аудиторію, потрібне не для загального розуміння, а щоб безпосередньо використати це у своїй презентації.

Про це гарно сказала Ненсі Дуарте:

Створювати презентацію незважаючи на аудиторію, це як писати любовного листа, звертаючись в ньому: «всім, кому це може бути цікаво».

03.

В кінці презентації зрозуміло, що конкретно робити та який алгоритм дій.

Навіть, коли люди готові робити щось по-новому, їм потрібно розуміти що саме робити та як саме. Тому, переконайтесь, що в кінці презентації у них буде чітке розуміння як застосовувати рішення, яке ви пропонуєте.

Чітко, зрозуміло, покроково…

04.

Є зрозумілим перший маленький крок, з чого почати.

Найскладніше — це почати щось робити. Велике завдання може лякати і люди так і не почнуть його втілювати. Тому важливо запропонувати їм маленький простий крок у цьому напрямку. В ідеалі, він має їм сподобатись і дати позитивний результат, який вони відчують.

Це додасть сил та віри реалізовувати все інше.

05.

На початку презентації, я зацікавлю аудиторію, та заручусь їх увагою.

На початку, мозок аудиторії вирішує чи взагалі слухати вас, тому почати варто не з самопрезентації та історії, як ви добралися, а з користі для людей. Щоб після вашого вступу, в них в голові була думка: “Так, мені це потрібно, буду слухати”. Це можна зробити через перелік ключових тем про які ви розкажете, але у форматі запитань: “сьогодні ми поговоримо про те: як… чому… коли найкраще…”. Цим ви створюєте дефіцит інформації та включаєте їх увагу.

06.

Переконаюсь, що всі в аудиторії перебувають в одному контексті.

Люди по різному розбираються у темі про яку ви розказуєте, і важливо на початку розповісти базову інформацію, щоб переконатись що всі знаходяться в одному контексті. Наприклад, зібравшись розповісти як створювати маркетингову стратегію, почніть з того що таке маркетинг, щоб переконатись що всі думають про це в одному ключі.

07.

Дам аудиторії хорошу причину не діяти по-старому.

Люди не почнуть робити щось по-новому, якщо зі старим все добре. Поясніть, чому робити по-старому більше не варіант. Пам’ятайте, люди не бояться проблем, вони бояться наслідків цих проблем. Покажіть їм картинку що буде, якщо залишити все як є.

08.

Структуровано і чітко поясню нове рішення.

Заплутаний потік думок автора ніхто не буде слухати довго. Тим більше не зрозуміє. Тим більше нічого не буде робити. Тому дуже важливо бути послідовними та мати чітку і логічну структуру своєї презентації.

09.

В кінці презентації є резюме того, що було сказано.

Впродовж презентації, ми подаємо інформацію невеликими порціями, і щоб в кінці, перетворити це все в цілісну картину, потрібно резюмувати сказане. Тому, в кінці кожного великого розділу, або в кінці презентації, зробіть підсумок того, про що ви розказали.

10.

Мої слайди допомагають, а не заважають доносити ідеї.

Слайди потрібні, щоб допомогти вам краще донести ваші ідеї. Бо деякі з них, буває складно сприйняти лише на слух. Особливо довго, особливо цифри, схеми, концепції, фото…

Але якщо на слайдах просто дублюється ваш текст, або вони складні, заплутані і потрібні зусилля, щоб зрозуміти що там + паралельно вас слухати, то вони будуть тільки заважати і можливо краще від них відмовитись.

Слайди — це чудовий інструмент, але якщо ним правильно користуватись.

Перевірте, щоб кожен цей елемент був у вашій презентації. Звісно, це не все, що потрібно, але найважливіше, що точно має бути.

Якщо хочете переконатись, що ваша презентація допоможе аудиторії почати діяти по-новому, то запрошую на консультацію ↓

🔗 Хочу на консультацію

Мене звати Юрій Гончарик. Я допомагаю готувати навчальні презентації, після яких люди не просто 👏, а починають діяти по-новому. За авторською системою TENs. Більше корисного в Instagram.

Сподіваюсь, ця стаття була для вас корисною 🙂

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юрій Гончарик
Юрій Гончарик@yhoncharyk

презентації + психологія

22Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 3 червня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається