Чому Rainbow Six Siege таки не змогла вбити Counter Strike?

Зміст

Історія, як Ubisoft легенду хотіла вбивати

Становлення гри

Признаємося, всі хто бачив перший трейлер Rainbow Six Siege ( далі буде R6) були у повному екстазі від побаченого. Штурм будинку з терористами, жива заручниця, яка реагує на дрон спецназівців, терористи, які барикадуються у кімнатах, знищення стін зарядами вибухівки - це дійсно було неймовірно.

Е3 2014 навіяла думку геймерам, що ця гра навіки закінчить епоху CS та заслужено стане на її місце.

Але як часто це буває, то що показали у трейлері зовсім не відповідало дійсності у реальності, де розробники повністю змінили вайб гри та суттєво даунгрейднули графіку.

Відосів на цю тему в інтернеті є десятки, з детальними порівняннями до і після.

Одним словом, то що чекали гравці - на виході було зовсім інше і це був перший дзвіночок.

По суті гравцям продали зовсім іншу з гру з тією ж назвою.

Rainbow Six: Siege (2015)
2015 рік

Гравці мали змогу обрати з 10 оперативників з обидвох сторін, які кардинально відрізнялися одне від одного. Хтось давав просту броню, хтось ставив глушилки, а хтось пастки. З атакуючої сторони вибір був не менш цікавий, від термітних пропилів до снайперів.

Від протистояння терористів та спецназівців відмовилися, натомість давши змогу спецназівцям міситися одне проти одного.

Але навіть сумнівний початок не вбив зацікавленість гравців від R6.

Проте геймери, які таки купили гру навіть не могли в неї зайти через технічні проблеми. Сказати, що вихід гри був сумнівний - нічого не сказати.

Але з часом гру допилювали, поправляли баланс та полагодили сервери - гру можна було спокійно грати.

Y1S1: Black Ice - Tom Clancy's Rainbow Six Siege Guide - IGN
1 сезон

Виходить перший сезон з новими 2 оперативниками з Канади - Фрост та Бак, які все ще мали унікальні нові механіки. Так атака отримала оперативника, який мав підствольний дробовик, що в теорії міг замінити Следжа з молотом, а Фрост зі своїм капканом доповнювала Капкана ( тавтологія).

Rainbow Six Siege on X: "Unlock Buck and Frost at a discount with the JTF2  Ops Bundle. Pick them up now with this limited time offer!  https://t.co/ODGH58omKF" / X

Звісно історія всіх обнов би зайняла б не одну годину, тому я не буду затримуватися на кожній.

Якщо поверхнево - то перші сезони дійсно кардинально міняли гру та добавляли щось нове. Кожен сезон ламав стару мету та вносив нову, до якої гравці мали підібрати контрміри.

Та сама Міра з чорним дзеркалом, яка дозволяла дивитися через броньовані стіни за противником. Чи Жакал, який відслідковував сліди противників, або Кавейра, яка могла безшумно пересуватися по будівлі.

Mira mains, is this a good strat? : r/Rainbow6
Міра

Але технічна сторона гри все ще була жахливою, тому гравці покидали гру через неткод та баги, які не давали змоги насолодитися грою. Після операції “Оздоровлення” в якій розробники тільки лагодили все те, що вони за весь час наламали грати стало трішки краще, але великий пласт гравців уже відколовся від гри.

Тепер, коли ми дуже поверхнево розібрали початковий шлях гри, можна детальніше розглянути основні аспекти, які не дозволили стати популярнішим за CS.

Консервативне ком’юніті Counter Strike

Ні для кого не секрет, що розробник мітив саме на цільову аудиторію КС, але ця ж аудиторія не сприйняла новинку.

R6 була перевантажена механіками. Гра максимально не дружелюбна до новачка, який перші 20 годин буде лише вчився її грати.

У грі було багато нюансів, треба було вчити мету гри, знати контрпіки та стратегії оброни та атаки, щоб перемагати противника.

В цьому плані КС була проста, як двері та дозволяла насолоджуватися грою навіть не вникаючи в неї.

Та й R6 взагалі не була схожою на КС, себто у ігор не було багато спільних рис, як наприклад у майбутньому з Валорант.

How I feel after getting my CS:GO rank... - GIF - Imgur

Недоступність оперативників

При тому, на початку гра була дуже сильно гріндерська. Якщо ти купляв найпростішу версію гри, ти міг отримати тільки 2 оперативників і достатньої валюти на 3, що сильно урізувала твої можливості.

Всі обвіси на зброю були платні, себто мало того, що на самих оперативників було важко збирати, так ще й ти мав витрачати кредити на приціли і приклади.

Нові оперативники коштували удвічі більше, заставляючи гравця буквально тижнями збирати на них. Якщо ти хотів відкрити їх швидко, доводилося їх купляти за реальні гроші, або брати платний сезонний пропуск, який був в половину вартості гри.

Гра не давала в себе грати та сильно обмежувала свою ж аудиторію. З часом обвіси стали безкоштовними, але проблема з оперативниками відчувається й до сьогодні, хоча ціни на них знизилися.

Pin by Nicholas medeiros on Funnies | Rainbow six siege memes, Rainbow meme,  Funny gaming memes

Не рентабельна косметика

На відмінну від КС, де скін є інвестицією, яку ти з часом можеш вивести, у R6 весь донат був у помийну яму. Будь-який скін не мав жодної цінності. У КС на ринку скінів заточена ціла культура, де тисячі трейдерів відслідокують коливання майданчику.

Навіть прості гравці КС на той час могли відбити свої гроші за гру просто її граючи. Скіни та кейси випадають під час самої гри, що мотивувало гравців випробувати свою вдачу.

Також не слід забувати про ключі до кейсів, які давали змогу вибити ніж за кілька тисяч доларів.

Все це ще більше привертало уваги до гри.

У R6 донат був вкиданням грошей у болото. Елітні скіни на оперів були дуже дорогими та не давали багато нових шкірок, а альфа паки видавали сірі шоломи, комплект якого треба було ще добивати окремо.

Рівні донату та культури ринку у ігор на різних полюсах, тому і тут R6 не змогла зацікавити гравців.

Rainbow 6 Memes

Більше ММО, ніж шутер

Якщо у КС стрільба має більше значення, то у R6 раунд можна виграти завдяки своїм гаджетам, які ти вчасно застосуєш. Велику лепту успіху вносять пастки, детектори та масові здібності, що впливають на всю карту. Знання карти та позицій тут важливіше, ніж хороша стрільба, яка може псуватися через міни пастки чи дрони, які тебе оглушають. Саме позиціонування грає тут найбільшу роль.

Steam Community :: :: Rainbow Six

Проблема балансу

Як і всіх ММО, тут є велика проблема балансу, коли проблеми виникають не тільки у зброї та його шкоди, а в цілих уміннях. Деякі перси на релізах є лютою імбою, після чого їх ріжуть до непізнаваності. Розробники часто штучно руйнують мету, просто знищуючи оперативників, які мають найбільший вінрейт і байдуже, що можливо цей персонаж не є імбою - йому поріжуть і шкоду, і швидкість, і віддачу на зброю підкрутять.

Навіть зараз розробники хочуть максимально прибрати фактор стрільби, який би вирішував раунд, себто R6 це не про шутер.

Steam Community :: Guide :: MEMES about JAGER

Доступність

Якщо КС з покон віків йшла на будь-який тостер, а то R6 на той час вимагала не поганий пк, щоб її запустити. Це суттєво зменшувало базу доступних гравців.

Тепер, коли вона йде вже на +- всі пк, з’явилася інша проблема - КС стала безкоштовна. І R6 залишилася в популярному клубі платних онлайн шутерів, коли вже більшість перейшла на безплатну форму розповсюдження. Так наприклад з платних ігор у безплатні перейшли CS 2, PUBG, Overwatch 2 і тд.

З старої школи R6 одна з небагатьох ще тримається старих устоїв.

Potato pc : r/meme

Втрата старої бази фанатів

Через свої рішення протягом останніх років Ubisoft втратила ще й кістяк своєї відданої аудиторії, яка всіма правдами та не правдами залишалася у грі. R6 стала типовим зумер-шутером з рожевими скінами та ржачними обліками, які відсунули реалізм на задній план.

Нові оперативники по суті це паста старих у нових обгортках. Кожен з таких новоприбулих є або відвертим сміттям, яке ніхто не пікає, або лютою імбою, яку з часом поріжуть в нуль ( Привіт Лайн )

Також загравання з повісточкою не додає прихильності рядового гравця, якому в очі пхають то транса спецназівця, то латентного воїна. В угоду теперішнім трендам у гру пропихують різні меншинства, які дратують гравців, хоча до зашквареного Овервотч 2 ще далеко.

Гра перетворилася на політичну арену, де щоб не вляпатися в скандал, розробник готовий піти у лівих на поводу. І знову ж таки, мова йде про відверте просування у гру речей, які не мають в ній жодного значення.

Ніхто не був проти накаченої Валькірії чи лисої Клеш, але коли у гру про спецназівців добавляють 100 кг оперативницю, у голову приходять цікаві думки про здоровий глузд.

Rainbow Is Magic Returns to Rainbow Six Siege on March 29

Ігнорування бажань фанатів

Як завжди розробники чхали на потреби гравців. Розробники зацікавлені тільки у викачуванні ресурсів при найменших втратах, тому той самий полігон та дезмач гравці чекали більше п’яти років.

Це ще не враховуючи постійні проблеми з серверами та з античітом. Проблема з ранкедом та іншими аспектами на які закривають очі.

Провал кіберспорту

Кіберспортивна дисципліна, яка б могла зацікавити не тільки нових гравців, але й інвесторів теж не знайшла відгуку. За весь час життя R6 жоден з турнірів не зміг перебити призовий фонд КС.

Багато видатних кіберспорсменів покинули дисципліну, не маючи перспективи. Для глядачів виявилося теж не цікаво спостерігати за грою, яку інтуїтивно не можливо зрозуміти через специфіку гри. Довгий час розробник навіть не міг зробити нормального режиму спостереження тай подача турнірів не виглядають цікаво.

R6 не змогла стати культовою у цій дисципліні.

Six Major Paris proves Rainbow Six Siege eSport scene is booming - The Tech  Revolutionist

Заключення

Таким чином R6 не змогла перебити КС. Ком’юніті гри довгий час пробивав дно, наблизившись у 2023 році до позначки 46к у піковий час. Здавалося, що гра потрохи помирає, проте у 2024 році гра побила рекорд онлайну та начебто ожила, хоча б на якийсь час.

Пояснити цей феномен можна великими знижками на гру та безкоштовні вихідні, але уже можна з легкістю констатувати, що вбити КС грі вже ніколи не вийде.

Як би там не було R6 стала ігровим феноменом, який досі ніхто не зміг повторити. Гра досі являється у своєму роді унікальною, тому про повне забуття шутеру говорити рано. Вона посідає заслужений А тир серед усіх багатокористувацьких ігор, не зважаючи на свої неоднозначні сторони.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Storm
Storm@ratel

Письменник.

3.1KПрочитань
1Автори
20Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

  • Що могло замінити Call of Duty? 2.

    Продовжую розповідати про ігри, які хотіли у свій час повторити успіх всім відомої Call of Duty.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Total War Warhammer - половина гри одразу, половина в DLC

    На свій жаль помітив, що в нашому сегменті не має жодного висвітлення про гру Total War Warhammer ( 2016 ), тому вирішив це виправити і зробити огляд на цю фентезі стратегію.

    Теми цього довгочиту:

    Warhammer

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається