Невизначеність пригнічує рішучість Заходу підтримувати Україну після того, як сенатори-республіканці заблокували законопроект на 106 мільярдів доларів, який передбачав надання коштів Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також посилення безпеки на кордоні США та Мексики.

Хоча багато республіканців виступають за надання допомоги Україні, законопроект став проблемою громовідводу, оскільки Республіканська партія зрозуміла, що може використовувати його як важіль для просування більш жорсткої імміграційної політики.

Незважаючи на прохання президента Байдена, політики-республіканці були непохитними у своїх вимогах. Спостерігачі розглядають цей момент як лакмусовий папірець впливу внутрішньої політики на підтримку Києва з боку Заходу.

Тупикова ситуація в уряді США пов’язана не лише з фінансуванням України – існує ширший політичний глухий кут у багатьох питаннях.

«Це символ поляризації, яка відбулася в Америці за останні п’ять-десять років, але це справжня кульмінація, оскільки є три в основному не пов’язані між собою проблеми – фінансування для України, фінансування для Ізраїлю та зміни політики щодо США та Мексики. кордону, які змішалися, і це значно ускладнило вирішення ситуації», — каже дипломатичний редактор Guardian Патрік Вінтур.

Байден закликав як демократів, так і республіканців ухвалити закон про надзвичайний стан. Він запитав: «Хто готовий піти від притягнення Путіна до відповідальності за таку поведінку? Хто з нас дійсно готовий це зробити?» Український лідер Володимир Зеленський також закликав уряд США не демонструвати слабкість перед обличчям кричущої російської агресії. Але для політиків-республіканців-популістів, які вимагали посилення контролю на кордоні США в обмін на свої голоси щодо фінансування України, цього було недостатньо.

Чи справді закінчується фінансування?

Цього тижня Білий дім випустив жахливі попередження про те, що без схвалення Конгресом цього екстреного фінансування у США закінчаться кошти для допомоги Україні у військових діях до кінця року. Шаланда Янг, директор Адміністративно-бюджетного управління, сказала: «Немає жодного чарівного джерела фінансування, щоб зустріти цей момент. У нас закінчилися гроші – і майже закінчився час».

У Пентагону склалося враження, що в банку все ще достатньо грошей, щоб продовжувати фінансувати більшість того, що знадобиться Україні.

«Білий дім був досить апокаліптичним, маючи на увазі, що якщо республіканці не змінять свою позицію зараз або, звичайно, до Різдва, Путін переможе, і Україні доведеться підняти білий прапор, тому що у них просто не буде амуніції та коштів, щоб продовжувати боротися, - каже Патрік. Хоча це може бути надмірним спрощенням, додає Патрік, все одно важко планувати та вести війну, якщо немає впевненості щодо того, скільки грошей буде доступно в коротко- та середньостроковій перспективі.

З іншого боку, є питання російських санкцій, які не мали достатнього впливу на російські фінанси. «Кремль може продовжувати фінансувати свої військові зусилля нескінченно довго. І вони мають те, що здається нескінченним запасом робочої сили, яку вони можуть відправити на фронт або через призов, або іншим шляхом. Однак для українців є суттєва проблема забезпечення військ», — каже Патрік.

Як відреагувала Україна

Люк Хардінг кореспондент Guardian, який зараз веде репортажі з України розмовляв з колишнім президентом України Леонідом Кучмою. Кучма сказав Люку, що прокинувся о третій ранку і спостерігав за голосуванням у США. «Очевидно, він не був у захваті від результату, але я думаю, що він оцінив те, що Байден виголосив дуже сильну промову», — каже Люк. «Я думаю, що є розуміння того, що намагається зробити адміністрація Байдена, і розчарування, що це не спрацювало».

Коли напруга почала зростати навколо питання фінансування, президент Зеленський раптово скасував гучне звернення до Палати представників і Сенату США. Секретний брифінг тривав, але переріс у крики щодо безпеки кордону.

Чи зменшується міжнародна підтримка?

Є відчуття, що з наближенням дворічної річниці цієї війни міжнародна підтримка слабшає: «Є відчуття, що міжнародна коаліція, яка підтримує Україну, яка була досить дивовижною з моменту вторгнення, слабшає». Люк каже.

Шість місяців тому російська стратегія очікування, доки Захід не втратить інтерес, не здавалося, що вона спрацює. Але зараз, коли Ізраїль веде війну в Газі, цей розрахунок виглядає дещо реалістичнішим, особливо якщо американська військова допомога почне руйнуватися.

«Боїмося, що в гіршому випадку наступного року росіяни зможуть просунутися, тому що Україні просто не вистачить зброї», — каже Люк.

Патрік також зазначає, що наразі в Європі існують паралельні проблеми, причому Віктор Орбан виступає проти підтримки, яку ЄС надає як фінансово, так і політично Україні. Якщо фінансування як з Європи, так і зі США зупиняється одночасно, «Україна не зможе продовжувати боротьбу дуже довго. Це буде просто втрата боєприпасів, зброї та живої сили», – каже Патрік. Ці аргументи зараз наводяться республіканцям, зокрема Девідом Кемероном , який перебуває у Вашингтоні, а прихильники України наполягають на тому, що Путін не зупиниться в Україні, якщо він там переможе. «Це була б катастрофічна геополітична поразка для Заходу», — каже Патрік.

Однак це ще не все: Зеленський сказав G7 на початку цього тижня, що Україна не втратила позицій і вони досягли прогресу у витісненні російського флоту у Чорному морі.

Люк каже: «Усі розуміють, що потрібно продовжувати боротися, і альтернативи немає. Якщо вони зупиняться, то Росія захопить всю країну і ті жахи, які ми бачили в Бучі та Маріуполі, будуть відбуватися всюди».

Люк додає, що його вражає те, що війна продовжила консолідувати Україну як націю абсолютно по-новому. Він описав «об’єднану» країну, яка бачить для себе демократичне майбутнє в ЄС.

Джерело The Guardian

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається