Чому участь Путіна в онлайн-саміті G20 важлива для Кремля — DW

Зміст
Володимир Путін під час онлайн-самміту G20, 22 листопада 2023 року

Учасники саміту країн "великої двадцятки", що відбувся 22 листопада в режимі відеоконференції та організованого Індією за підсумками свого головування в G20, не зробили особливо гучних заяв і не підписали жодних важливих документів. Проте зустріч привернула широку увагу – насамперед через те, що у ній взяв участь президент РФ Володимир Путін.

Вперше, з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російський президент за відеозв'язком брав участь у зустрічі, на якій присутні глави західних держав, у тому числі канцлер Німеччини Олаф Шольц, який закликав Путіна припинити війну в Україні, і президент Франції Еммануель Макрон. У своєму виступі Путін в черговий раз виступив з виправданням вторгнення в Україну, звинуватив Київ у відмові від мирних переговорів  і торкнувся теми війни на Ближньому Сході. 

Путін скоротив поїздки за кордон після видачі МКС ордера на його арешт

В останній рік багато великих міжнародних форумів пройшли без особистої присутності президента Росії - після того, як Міжнародний головний суд у Гааге (МУС) видав наказ про арешт Володимира Путіна, російський лідер скоротив кількість своїх поїздок за кордон.

На саміті G20 в Індонезії російську делегацію возглавив глава МИД РФ Сергій Лавров
На саміті G20 в Індонезії російську делегацію возглавив глава МИД РФ Сергій Лавров

У вересні Путін пропустив саміт G20 в Нью-Делі, куди його запрошував прем'єр Індії Нарендра Моді. У Кремлі тоді заявили, що участі російського президента помішав його "насичений графік". Путін також був вимушений відмовитися від поїздки на саміт БРІКС в ЮАР, яка підписала Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МУС. Восени 2022 року російський президент пропустив саміт G20 в Індонезії, де делегацію РФ очолив міністр іноземних справ РФ Сергій Лавров. Так що ініціатива Індії провести онлайн-саміт G20 виявилася дуже вчасно для Кремля, вважають міжнародні експерти.

На думку професора міжнародних відносин Інсбрукського університету в Австрії Герхарда Манготта, останню зустріч G20 Путін пропустив саме через розпорядження про арешт, виданого МУС.

«Російський президент не міг бути впевнений, що його не заарештують в Індії, хоча Індія не визнає юрисдикцію МУС і не підписала Римський статут», - пояснює він.

Віртуальний саміт Манготт називає "дружнім жестом" з боку прем'єр-міністра Моді, який у такий спосіб дав можливість Путіну "поговорити з главами держав та урядів західних країн у багатосторонньому форматі".

Байден уникає зустрічі з Путіним при будь-яких випадках

У середині листопада Джо Байден і Сі Ціньпін зустрілися в Каліфорнії перед саммітом АТЕС

В онлайн-саміті G20 взяли участь не всі лідери країн "великої двадцятки". Його пропустили президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін, якого замінив прем'єр Держради КНР Лі Цян. Про причини відсутності лідерів Китаю і США не повідомлялося.

Небажання господаря Білого дому бути присутнім на зустрічі не викликає особливої здивованості у Герхарда Манготта:

«Байден і Путін не спілкувалися вже більше року. І Байден бойкотує віртуальний саміт, безсумнівно, тому що хоче уникнути будь-якого контакту з президентом РФ».

Участь Путіна в саміті G20 зміцнює його імідж всередині РФ

Тим не менш, участь Путіна в онлайн-саміті G20 добре відгукнулась на його імідже - у тому числі, і всередині Росії, вважають спостерігачі.

"Відколи МКС видав ордер на арешт президента РФ, він став відштовхуючою фігурою, яку потрібно ізолювати. Але його участь у саміті руйнує уявлення і про міжнародну ізоляцію Росії, і про ізоляцію самого Путіна", - заявив DW співробітник Міжнародного центру оборони й безпеки Іван Клищ.

Державні ЗМІ Росії докладно висвітлювали участь Путіна в онлайн-саміті "великої двадцятки", назвавши це великим успіхом. Останнім часом Росія справді виглядає менш ізольованою на міжнародній арені, вважають західні експерти. Лише цього року Володимир Путін двічі зустрічався із головою КНР Сі Цзіньпіном.

У жовтні, під час форуму "Один пояс, один шлях" у Пекіні, відбулася незапланована наперед зустріч російського президента з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. У вересні Росію відвідав президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. А у жовтні Путін побував із візитом у Казахстані. Раніше влада цієї країни офіційно заявила, що дотримуватиметься західних санкцій проти Росії, тепер же Москва і Астана знову порушили тему стратегічного партнерства.

Рогов: Путін «відчуває себе готовим до виходу на велику сцену»

На думку російського політолога Кирила Рогова, останнім часом Володимир Путін відчуває себе досить комфортно.

«По-перше, український контрнаступ не досяг значних успіхів, - цитує Рогова німецький суспільно-правовий телеканал ZDF. - По-друге, впевненості сприяє і внутрішньополітична обстановка в Росії: якщо перші 15 місяців після вторгнення в Україну російська влада почувала себе вкрай нестабільно, то зараз Путін зміцнив командування армією та економіку».

Російський президент "відчуває себе готовим до виходу на велику сцену", каже Рогов. Виступ Путіна на онлайн-саміті G20 став спробою "відчути пульс ситуації" і подивитися, як відреагують на його віртуальну присутність, перш за все, німецький канцлер Шольц та французький президент Макрон. Путін прагне знову регулярно брати участь у міжнародних самітах, вказують спостерігачі. Спочатку – в режимі онлайн, а у довгостроковій перспективі – і особиста присутність на зустрічах.

Джерело — DW

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається