Цікаві зразки озброєння армії КНДР

Давно вже не випускав хоч якісь лонгріди…Та чому б не розповісти вам про унікальні зразки “Wunderwaffe”, що знаходяться на озброєнні північнокорейського війська. В основному описана буде саме сухопутна техніка: БТТ, ствольна і реактивна артилерія.

Почнемо напевно з північно-корейської “копії” американського M1128 Mobile Gun System, що на базі страйкера. (назва корейської машини невідома)

Безіменна корейська репліка/копія американської машини.

Дехто відносить цю машину до класу колісної САУ, дехто до класу колісного танку. Я все ж більше схильний думати що концептуально це колісний танк. На якому шасі зроблена машина не відомо, про бронювання інформації теж немає. Єдине що візуально тут можна розібрати - наявність 4 членів екіпажа (орієнтовно: водій і командир спереду, заряджаючий і навідник позаду).

Гармата

Гармата, ймовірніше всього, являє собою копію радянської Д-30. Тобто балістичні властивості там ~такі ж. Бонусом - для захисту машини зблизька корейці ще встановили АГС/Кулемет (див.фото) справа від основної гармати.

Також, що цікаво - на задній частині бойового модуля присутні два датчики лазерного опромінення і датчик вітру. Як промисловість КНДР змогла намутити таку машину - для мене загадка, не виключена допомога зі стороні КНР/РФ.

Датчики лазерного опромінення і датчик вітру.

Далі по списку - 152-мм САУ Chuchepo ''M-1991''

152-мм САУ Chuchepo ''M-1991''

Сама по собі САУ чогось екстраординарного не представляє. M-1991 на шасі Chuchepo (Чучхе, по нашому) - дивизіонна САУ, по суті аналог 2С3 “Акація” на своєму унікальному шасі, вбудованими димовими мортирами, спареною зенітною установкою і спареними ПЗРК (ймовірно, дистанційно керованими), що досить схожі на клон “Ігли-1”, яка свого часу світилася на Близькому Сході.

Варто також зауважити, що під означенням “Chuchepo” в КНДР виробляються одразу декілька САУ, адже “Чучепо” (також читається як “Чучхе”) - по суті назва шасі. Для прикладу:

122-мм САУ на базі “Чучхе” першої ревізії, в основі якої - радянська 122-мм гармата Д-74.

122-мм САУ на базі“Чучхе” другої ревізії. Тут та сама гармата.

Перейдемо до “Коксанів”…

170-мм САУ М-1978 “Коксан” на базі Т-54 (або КНРівського Type-59)

Сказати що “Коксан” це САУ унікальна - не сказати нічого, бо встановити 170-мм гармату власного виробництва (яка до речі, ймовірно базується на розробках німецької польової гармати 17 cm K.Mrs.Laf) на шасі танка Т-54 треба ще додуматись! Відкинувши прототипи і дослідні зразки, які в об’єктив попадали по одному разу і дуже давно - виділити можна два види цієї САУ: М-1978 і М-1989.

170-мм САУ М-1989 “Коксан” на базі радянського Т-62
170-мм САУ М-1989 “Коксан” на базі Т-54

Відрізняються вони наявністю “піоно-подібної” кабіни у М-1989. Ця модифікація несе всього 12 снарядів боєзапаса. На відміну від інших САУ - Коксан навіть приймав участь в бойових діях…на стороні Ірану, під час Ірано-Іракської війни.

САУ «Коксан», буксируемая БРЭМ M88
Брем М-88А2 Hercules витягує САУ М-1978 “Коксан” із кампусу університету Аль-Анбар у Рамаді, Ірак, листопад 2008 року.

Chonma-91/92, вони ж Chonma-ho 3/4 відповідно

Танки являють собою модернізацію ліцензійної копії радянського Т-62.

По суті обидва танки мають нову литу башту з рознесеним бронюванням, новим балістичним обчислювачем/лазерним далекоміром, звичайними пасивними нічними приладами для екіпажу.

Але слід зауважити, що танки мають суттєві відмінності, різні гармати: 2А20 в Chonma-ho IV та 2А46 Chonma-ho III (2А46 тільки в кінці 80-х були відправлені до КНДР з СРСР).

Також на Chonma-ho III і Chonma-ho IV різні схеми розміщення ДЗ. І там і там стоїть по суті Контакт-1, тільки не в оригінальних коробочках. В Chonma-ho IV блоків ДЗ значно більше, особливо на башті.

Також танки відрізняються силовими агрегатами. В Chonma-ho III стоїть двигун на 650-680 к.с., в той час як Chonma-ho IV має двигун потужністю в 750 к.с.

Також є інформація, що на Chonma-ho III все-ж була можливість встановлення 115-мм гармати 2А20, адже єдиним джерелом поставок 2А46 скоріш за все був СРСР, відповідно їх не вистачало.

Chonma-98, він же Chonma-ho V

Танк являє собою повноцінний розвиток північнокорейської ліцензійної копії радянського Т-62 (Chonma-ho I). Вперше на танк була встановлена башта з рознесеним бронезахистом, посиленою ходовою частиною, новий V-подібний двигун на 780 сил та трансмісія. Також корейці встановили нову систему керування вогнем з тепловізором для навідника, командир отримав новий нічний приціл, також були модернізовані балістичний обчислювач з лазерним далекоміром. Та й далі все по стандарту, модернізована радіостанція та система пожежогасіння. Також присутні камери, додаткові датчики і функція дублювання керування озброєнням.

Гармата все та ж 2А20 з невеликим доопрацюваннями. Скільки було виготовлено машин - не відомо, але вона була перехідною моделью для більш якісних танків…

Chonma-ho V (виділений в червоний прямокутник)

Chonma-214 (модернізований Chonma-98)

Chonma-214

Західні спеціалісти залишили цьому танку назву його попередника - Chonma ho-V. Воно і не дивно, танк отримав посилення захисту башти і корпуса. Модулі захисту на башті представляють з себе щось по типу комбінованого захисту від Т-62М на корпусі + перекриття погону башти резинотканевим екраном (див.фото).

На корпус наліпили трохи більше бронесталі на невеликій відстані від резинотканевого екрану борта корпуса машини, та накинули траків для покращення захисту і обслуговування гусениць. Також були посилені люки екіпажу, на них встановили бронеплити (значить корейці все-ж таки щось знали…).

Плюс є оновлення елементної бази СКО та зв'язку. Після цих двох модернізацій довжина корпусу стала трішки більше 7 метрів. І звісно підсилили рухливість махіни завдяки новому двигуну на 850 кобил.

Chonma-215, він же Pokpung-ho I, він же M-2002

Chonma-215 (виділений в червоний прямокутник)

Це ще більш глибока версія модернізації все того-ж Т-62, в цей раз корейці підійшли дуже серйозно до модернізації, новий корпус з комбінованим захистом, модернізована ходова частина з додатковим катком, новими гусеницями з паралельним шарніром, та взагалі інша, оновлена ходова частина. До того всього - нова зварна башта з комбінованим захистом та СКО до якої додали аналог ДВЕ-БС (ємністного датчика вітру з блоком сполучення з далекоміром). Точних характеристик захисту немає, є лише оцінка, але вона в районі 500 +/- мм від кінетики на башті та в районі 400 мм на корпусі.

З маневреністю корейці теж постарались на славу, встановивши V-образний двигун на 1000 к.с. трансмісія теж пройшла модернізацію + була встановлена нова КПП.

Ця машина є основним танком КНДР, який і далі проходив модернізації та процес оновлення. Причому основне озброєння танка так і залишилось “модульним”, тобто може бути встановлена як 115-мм гармата 2А20, так і 125-мм гармата 2А46М.

Chonma-216, він же Pokpung-ho II

Chonma-216

В цілому танк являє собою той-же Chonma-215, тільки тепер тут ми маємо модернізований V-образний двигун на 1100 к.с. Збільшення потужності силового агрегата ймовірно пов’язана зі встановленням більшої кількості озброєння. На машину був встановлений АГС-30, ПТРК “Пульсе-3” (аналог російського корнета, тут навіть візуальна схожість з корнетами з модуля “Бережок”) і ПЗРК “Игла”. Все для максимального захисту машини :).

В додаток: АГС, спарки ПТРК і ПЗРК мають дистанційне керування (ймовірно цим займається командир танка). При чому якщо ПЗРК може повертатися як горизонтально так і вертикально, то ПТРК має можливість повороту лише вертикально. Тобто наведення відбувається через башту. Через встановлення додаткового озброєння на машини цього типу були встановлені додаткові акумулятори.

152-мм гармата зразка 1910/34 років

152-мм гармата зразка 1910/34 років, використовується в якості берегової арти.

Одразу хочу попередити, що на фото зображена саме 152-мм гармата зразка 1910/34 років, а не МЛ-20, як дехто б міг подумати. На зображенні чітко видно, що “рога” противідкатного пристрою торчать вверх, в той час як у МЛ-20 вони скошені назад. МЛ-20 до-речі, теж використовується армією КНДР.

МЛ-20 в КНДР.

В цілому нічого особливо цікавого сказати тут не можна. Звичайне застаріле і так само архаічне озброєння - розрахунок тут аж 9 чоловік, мала дальність стрільби.

Перейдемо до БТР…

Для початку розглянемо сімейство колісних машин, що компоновочно і візуально нагадують радянські БТР. Причому назва їх, знову-ж таки невідома. На заході шестиколісну і восьмиколісну версії машин назвали M2010 (6×6 і 8×8 відповідно).

M-2010 6×6

Апарелі для десанту знаходяться збоку, по аналогії з БТР-80. Найцікавіше тут це звісно озброєння - спарка 14.5-мм кулеметів КПВТ (або їх корейських копій), візуальна наявність ІЧ-прожектора і звісно-ж ПЗРК, не виключено що дистанційно керований.

І ще момент - я звісно можу помилятись, але на перший погляд у мене виникає враження що ЦІ БТР є меншими, в порівнянні з радянськими “оригіналами”. Тут ще слід враховувати що самі корейці ніколи не славились своїми розмірами…Але це так, чисто догадки.

Одна з ревізій M-2010 8×8
Версія з ПЗРК

Також існує гусенична версія, називається вона Chunma-D M-2010, вперше засвітилась в 2009 році і зроблена на базі копії шасі M1981(копія шасі ПТ-76). Бойовий модуль там такий самий.

Chunma-D M-2010

М-160, він же 160-мм дивизіонний міномет зр. 1949 року

Фото зі старого парада КНДР

Тут я зіткнувся з проблемою ідентифікації. Адже деякі джерела вказують на те, що раніше КНДР експлуатувала М-160, а деякі вказують на те, що КНДР використовувала немодифікований міномет зразка 1943 року, що свого часу використовувався під час Другої Світової. Коротше кажучи я більше схильний до думки що корейці таки мають ці міномети, але тримають десь на зберіганні, як і боєкомплект до них.

Сімейство 240-мм РСЗВ

“Сімейством” це насправді складно назвати. РСЗВ відрізняються лише шасі і кількістю направляючих. Найцікавіше це калібр в 240-мм, можна лише припустити що КНДР має на своїй території повний цикл виробництва снарядів під ці системи (не виключаю допомога КНР в цьому питанні зі складними електронними елементами для, скажімо, корегуємих снарядів).

На шасі Nissan TZA520
На більш сучасному КНДРівському шасі
Збільшили кількість направляючих
Ще одне корейське шасі
На більш сучасному шасі сімейства китайських автомобілів Howo Sinotruk
На переробленому шасі Tatra 813
На цьому у мене все :) Дуже вдячний кожному, хто дочитав аж до цього моменту, сподіваюсь вам сподобалось. Стаття вийшла не такою великою, як я початково планував, бо інформації в мережі вкрай мало, та і самих зразків чогось хоча-б трохи цікавого в армії КНДР не так багато, якщо не враховувати дуже стару радянську техніку.Буду радий почути ваші відгуки в коментарях чи приватних повідомленнях. Також якщо ви бажаєте матеріально підтримати спільноту - ось посилання.Окрема подяка художнику, що створив цю чудову обкладинку t.me/ottersarethebest, порадуйте його підписками :)

Дрежела:

https://www.oryxspioenkop.com/2023/03/a-visual-guide-to-north-koreas-fighting.html

https://www.militarytoday.com/artillery/m1992.htm

https://www.nknews.org/pro/

По всім питанням - @TheIvasha
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
СПЖ "Водограй"
СПЖ "Водограй"@SHM_Vodogray

66KПрочитань
1Автори
99Читачі
На Друкарні з 12 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікаво звідки в них шасі Nissan 70х років, якось через Китай дістали?

Вам також сподобається