В двох словах про польські абрамси.

На основі треду Tymoteusz G в твіттері.

Польські M1A1FEP PL

Загалом станом на зараз Польща замовила у США 116 ОБТ типу M1A1 FEP Abrams. В треді автор дає короткий опис історії цих танків на озброєнні КМП США, а також подальші плани щодо майбутнього цих машин в Польщі

Програма «FEP» почала своє існування в 2004 році в якості програми модернізації парку танків M1A1HC (Heavy Common) КМП США. Основними двома пунктами модернізації були:

- Модернізація тепловізійних приладів шляхом заміни старих на тепловізори FLIR-2 другого покоління;

Зображення

- Впровадження системи FTL (Far Target Locate). FTL надає точні дані для наведення на ціль на дальність до 8000 м, із круговою похибкою ймовірності у менше ніж 35 м.

З часом програма FEP розвивалась отримала розвиток: танки отримали систему SCWC, тепловізійну систему FLIR-2 Block 1, BMS (Battle Monitoring System). 120-мм гармати були модернізовані для ведення стрільби снарядами типу DM11 HEMP, також з’явилась можливість встановлення КАЗ Trophy-HV.

Зображення

Так от, свого часу зі штату КМП ці танки були передані в Армію: в 2021 приблизно 450 танків Abrams, що числилися у КМП, були передані на склади Армії США.

Вже в середині 2021 р. Польща ініціювала закупівлю танків M1A2SEPv3 Abrams; в першій половині 2022 р. був підписаний контракт, згідно якого було поставлено 250 M1A2SEPv3 Abrams і «певна кількість машин підтримки». Однак поляки захотіли більше «Абрамсів». На початку 2023 року було підписано нову угоду про закувіалю 116 M1A1FEP PL, і вже в червні того ж року перші 14 машин надійшли на баланс ЗС Польщі.

Зображення

M1A1FEP-PL є модернізованим M1A1FEP. Саме ці танки перед відправкою до Польщі пройшли процедуру повного відновлення (щось на зразок програми AIM). До того ж проведена часткова уніфікація елементної бази танків з M1A1SEPv3.

Зображення

Інша важлива зміна в польських M1A1FEP PL - відмінний від американського пакет броні в башті. В польських машинах встановлений FMS (Foreign Military Sales) Armor Package останнього покоління. Він має захищати башту краще, ніж пакет броні «HAP-2», що встановлювався на M1A1FEP за часів служби в КМП США.

Зображення

Точна вага польских M1A1FEP-PL невідома. Вона має дорівнювати орієнтовно 62-62.5 тоннам. В якості силового агрегата - ГТД Honeywell AGT-1500 TIGER III і трансмісія Alisson X1100-3B.

Зображення

Через збільшену вагу M1A1FEP має покращену підвіску, ресурс якої обмежений вагою танка в ~77 тонн. Також на опорних колесах встановлені полімерні ковпаки (на стандартних M1A1 вони металеві).

Зображення

Потужність допоміжної силової установки в польських M1A1FEP-PL складає 3 kW (нічого цікавого.)

З цікавого щодо системи керування вогнем: вона оснащена системою SCWS/AIDATS, яка, якщо стисло, надає можливість командиру машини давати цілевказання навіднику.

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Гармата, що використовується в цих танках - M256 Improved. Допустимий тиск в каналі ствола - 740 МПа, стільки ж, скільки і у німецької Rh120L55A1.

Зображення

Гармата має можливість стрільби снарядами DM11, програмованими M1147 HEMP і БОПС типу M829A4 APFSDS. Хоча Польща обмежується використанням наступних боєприпасів:

-DM63A1 APFSDS

-DM11 HEMP

-KE-W A1 APFSDS

Найближчим часом в Польщі планується розпочати місцеве виробництво снарядів KET і M1147 Advanced Multi-Purpose. Коли виробництво почнеться - ці снаряди і стануть основними для цих екіпажів.

Зображення

Для покращення обізнаності на полі бою в польських машинах використовується SitaWare BMS (Battle Monitoring System) замість системи, що використовувалась початково втанках, що перебували на озброєнні КМП. Також пан Ronkainen зазначив, що на польських «Абрамсах» встановлена нова трьох-діапазонна антена L3Harris RF-3143.

На момент написання треду (01/06/2024) ЗС Польщі мають в своєму розпорядженні 69 M1A1FEP PL зі 116. Згідно інформації, наданої генеральним директором польської компанії Wojskowe Zakłady Mechaniczne (WZM) ще 47 машин будуть доставлені в другій половині 2024 року.

То ж як щодо планів на рахунок цих M1A1FEP PL? Як зазначає автор, ці 116 машин є лише проміжним етапом до моменту, коли Польща отримає всі M1A2SEPv3 (2026-2027). Потім ці машини будуть доведені приблизно до стандарту SEPv3. Який завод буде займатись модернізацією - невідомо. Ймовірніше за все Wojskowe Zakłady Mechaniczne (WZM), адже зараз там знаходиться центр з обслуговування як польстких, так і американських «Абрамсів» в Європі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
СПЖ "Водограй"
СПЖ "Водограй"@SHM_Vodogray

78.8KПрочитань
1Автори
111Читачі
На Друкарні з 12 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається