Циркон: Чи розкрита тема псевдо-гіперзвуку?

Що ж таке Циркон – вундерваффе, чи все таки "аналоговнєт"?

3К-22 "Циркон", який рашисти вперше застосовували по Запоріжжю, а згодом по Києву. За аналогією з комплексами, що стоять на озброєнні, маркування 3К-22 імовірно належить ракетному комплексу, а 3М-22 безпосередньо крилатій ракеті. Офіційно 3К-22 призначений для знищення авіаносних ударних груп ймовірного супротивника, але по суті це універсальний інструмент для знищення найбільш важливих надводних та наземних цілей.

Ймовірний вигляд серійного циркону

Виріб створювали протягом багатьох років, і до практичних випробувань він добрався лише у 2017-му році, пройшовши їх успішно, але далеко не з першого разу, звісно, далі комплекс допрацьовували.

Рис.1

Згодом комплекс вийшов на нові більш успішні та вражаючі випробування в 2020 році, хоча тоді допрацювання комплексу не прибрало наявність «дитячих хвороб» під час випробувань та експлуатації.

Основним розробником є НПО «Машиностроения», яке має значні напрацювання по темі надзвукових технологій, зокрема за ракетним комплексом «Онікс» та не успішним радянським ОКР "Болід" вона ж П-1200.

Крім зазначеної компанії, у розробці 3К-22 "Циркон" приймали участь: ПАО НПО «Искра», ФГУП «ЦНИИХМ», АО «УНИИКМ», АО «ПНИТИ», ОАО «Композит», тощо. Цікаво, що частина закупок проводилась через корпорацію «Роскосмос».

Що відомо? Дальність ураження цілей на морі - до 900 км, наземні цілі - 500-600 км, бойова частина в районі 300 кг, максимальна висота підйому ракети не більше 28 км. Найбільш імовірно, що траєкторія ракети наближена до аеробалістичної – власне, як і у добре знайомих ОТР «Іскандер-М» та «Кинджал», але все ж таки на деяких етапах польоту ракети ближче й до КР Х-32.

Довжина ракети складає до 9 м, діаметр на рівні 0.7+ метрів, швидкість не більше 7.5 махів. Також треба відмітити універсальність ТПК системи УКСК 3С-14, як для нових (та тих, що проходять модернізацію) кораблів, так і для наземних ПУ (комплекси "Бастіон" та "Іскандер") (див.рис.1). Через це логістика та використання комплексу стають більш гнучким та ефективним. Але є нюанс - для АПЧ треба трішки більший ТПК ніж стандартний УКСК 3С-14, бо ж як-не-як підводний пуск (Важливо зазначити: глибина пуску не більше 40м), в результаті довжина ТПК буде ~11 м. Варто зауважити, що довжина ракети при цьому не може бути більшою за 9,6 м.– висоту стандартного УКСК.

А тепер ближче до суті. Задля здійснення гіперзвукового польоту, ракета повинна не тільки досягнути конкретної висоти та набрати швидкість у 8-10М, але й протистояти потужному та довготривалому супротиву повітря на цій швидкості, під час чого утворюється плазмовий "кокон".  Досягти цього можна застосуванням двох типів маршового двигуна – рідинного ракетного (РРД) або гіперзвукового прямоточного повітряно-реактивного (ГППРД). Останній варіант і застосовується для 3М-22. Повітрозабірний пристрій ГППРД може бути виконаний вісесиметричним (як на надзвуковій КР П-800), так і прямокутним (як на американському демонстраторі X-51 WaveRider), він же «акулячий ніс». У відповідності з цим свого часу було створено аж 4 концепції Циркону. (Рис.2)

Рис.2

- Перший варіант (рахувати зверху вниз), Основний плюс для ворога – плавна еволюція від 3М-55, він же П-800, він же Онікс, він же Яхонт. Повітрозабірний пристрій тут вочевидь вісесиметричний, добре відпрацьований як на серійних надзвукових ракетах, так і на ще радянському демонстраторі гіперзвукових технологій «Холод».

- Другий варіант. Скажу одразу - це герой сьогоднішнього лонгріду, в цілому він аналог першого, але має свою особливість. Вочевидь, це перший варіант з розміщеним обтікачем повітрозабірного пристрою. Основна його задача – прикривати вхід у тракт, що веде до ГППРД, після відпрацювання розгінного твердопаливного двигуна він скидається і потік повітря виштовхує стартовий двигун, розміщений у камері згоряння ГППРД. Така ж система прийнята на 3М-55, нічого нового.

Обтічник повітрозабірного пристрою 3М-55

-Третій варіант, він же має робочу назву “Циркон-С”. Фаворит на майбутнє комплексу 3К-22 "Циркон", який заслуговує на окремий пост, але коротко продовжимо.

Ракета має новий планер, нову ГСН, новий двигун (чи все ж таки глибока модернізація). Це може забезпечити більш високі характеристики у порівнянні з осесиметричним варіантом, але більш складне технологічно. Даний варіант чимось схожий на свого індійського брата BrahMos II (Cовпадение? Не думаю). Але розгінний блок індійського брата все ж таки аналогічний блоку 3М-22 Циркон. Цей "фаворит" повинен стати повноцінним гіперзвуком, і поміститися в ті ж габарити що й серійний "Циркон" (вар.2), але більш швидший (Обіцяні 9 Мах)), хоча індуси наприклад орієнтуються на 8 Мах, та більш технологічніший.

Макет ракети BrahMos-II

-Четвертий варіант вочевидь аналогічний третьому, але відсутній обтічник повітрянозабірного пристрою і наведена конструктивно-компонувальна схема стартового двигуна. Повітрозабірний пристрій на цьому варіанті виконаний в прямокутній формі та виглядає дуже схожим на аналогічний на американській ракеті X-51 WaveRider.

Невже четвертий варіант являє собою справжній гіперзвук? Звісно ж ні, він навіть не прототип і серійним не буде, далі паперу та макетів він не пішов. Але на мою думку це і не було потрібно, його ціль - бути інструментом інформаційного  шуму (елемент пропаганди, мультиків та страшилок для заходу).

Результати цих виробів покаже лише час, а поки ми маємо "квазігіперзвук") Скільки таких вундерваффе зможуть зробити росіяни? В кращому випадку - 5-6 од. на місяць.

Ймовірно, єдина існуюча у відкритому доступі фотографія циркону.

На кінець: Hевже історія з кинджалом повторюється? - Так. Чи є якісь можливості протидіяти? - Так, в’їбати у відповідь балістикою).

Не забувайте ставити вподобайки, коментувати і за потреби - ставити питання :)

Якщо маєте бажання підтримати спільноту матеріально - ось посилання. Будемо дуже вдячні кожному!
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
СПЖ "Водограй"
СПЖ "Водограй"@SHM_Vodogray

66KПрочитань
1Автори
99Читачі
На Друкарні з 12 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається