Децентралізовані мережі. Частина 3 “Що це таке…“

(← Попередній матеріал)

То що ж воно таке оті “Децентралізовані мережі?”

Для розуміння відповіді на це питання пропоную Вам подивитися на малюнок.

Нічого не нагадує? А якщо подивитися уважніше?

Саме так. Тут зображено 4 “клієнт-серверні архітектури”, але сервери яких можуть “спілкуватися” між собою.

Вітаю. Тепер Ви маєте приблизне уявлення, що таке “децентралізована соціальна мережа” (інша назва цього явища - “Федіверс”) - це декілька незалежних “клієнт-серверних архітектур”, які мають можливість “спілкуватися” одна з одною. Така собі “мережа мереж”. До речі, таким чином між собою можуть спілкуватися навіть різні соцмережі (це якби Ви могли б, наприклад, маючи реєстрацію у твіттері спілкуватися з кимось, хто зареєстрований у фейсбуці). Ну як? Круто? Я вважаю, що “так”.

Хтось скаже:

“Це, звичайно, дуже добре і цікаво, але яким чином це нівелює недоліки централізованих мереж якщо там також є сервер який має свого власника і свої правила, які також можуть змінитися будь-коли (і не завжди в позитивну сторону)?”

Весь “секрет” криється в тому, що сервери (або, як тут заведено їх називати - “інстанси”) незалежні. Кожен з них має своїх власників, свої правила, свої налаштування тощо (наприклад, на різних інстансах може бути різна максимальна кількість символів у повідомленнях. Знаю один інстанс де “хлопці-адміни” встановили їх аж 4000), але всі вони можуть обмінюватися інформацією з іншими аналогічними. Звичайно, що бувають випадки коли адміни штучно “забороняють” обмін з якимось інстансом, але це частіше є “виключенням” з правил і треба вже дуже “дістати” хлопців, щоб вони таке зробили.

Завдяки цьому, якщо Вам щось не сподобалося у Вашому поточному сервері, то завжди можна “мігрувати” на інший (як мінімум у “Мастодоні” для цього є цілий механізм. Сам не користувався, але на такі акаунти натрапляв - тобто механізм працює) при чому завдяки тому, що інстанси спілкуються один з одним - Ви не втратите свої контакти, а контакти навіть не завжди зрозуміють, що Ви кудись там “переїхали”.

“А чи багато тут користувачів, взагалі?”

Слушне питання… Ось статистика лише по одній (але досить популярній мережі - “Mastodon”)

Отримано 24.05.2023 о 14:05

Багато це чи ні - вирішувати Вам.

Ну як? Цікаво? Якщо “так”, то запрошую Вас долучатися до цього “світу”, але спершу пропоную Вам ознайомитися з додатковими матеріалами. Ну, наприклад, з наступними:

1)Mastodon Help (https://mastodon.help/uk) - на мій погляд, найкращий путівник такою мережею як “Mastodon” де Ви можете знайти відповіді на можливі питання;

2) Пошукова система екземплярів Mastodon (https://mastodon.help/instances/uk) - заснована на базі даних, яка оновлюється пошуковим роботом щовечора. Саме тут Ви зможете підібрати собі сервер (“інстанс”) на якому зможете завести свій обліковий запис. Реєстрація скрізь приблизно однакова і не відрізняється від інших сервісів. Персональної інформації - нема, тому можете не боятися;

3)Noleron Blog (https://blog.noleron.com/) - “Поради Fediverse, переклади та просто блог“;

4) https://hashdork.com - просто цікавий матеріал з деякими технічними деталями (кому цікаво).

5) https://www.wikiwand.com/uk - про деякі інші мережі, що є частиною Fediverse.

Ну і на останок, також, можливе питання:

“Я б спробував, але ж я там нікого не знаю… З ким мені там спілкуватися?”

Тут я можу Вам запропонувати лише себе, бо не маю права надавати акаунти інших…

Тож “ловіть” мій акаунт (“НЕ на правах реклами” :) ) - потім у будь-який момент зможете відписатися (тут це також не проблема)…

Ну, от тепер, наче все. Основну інформацію (і навіть трохи більше ніж планував) я Вам дав, а далі все залежить лише від Вас (згадайте “Матрицю” з її “пілюлями“ :) ).

Якщо Вам цікаво - пишіть в коментарях - буду щось писати на цю тему і далі.

P.S. Трохи про історію проєкту можете послухати тут

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KhLVS
KhLVS@KhLVS

490Прочитань
13Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Ідея непогана, але думаю : “Mastodon народжений як платформа без реклами. З цієї причини інстанси, які фінансують себе за рахунок реклами, будуть замовчуватися або блокуватися багатьма.” завдяки цьому так і залишиться штукою для гіків.

Вам також сподобається