Децентралізовані мережі. Частина 2. “Основний недолік популярних соцмереж”

(← попередній матеріал)

Минулого разу я спробував Вам пояснити у дуже загальному вигляді як працює Інтернет і що таке клієнт-серверна архітектура. Сподіваюся, що щось зрозуміло.

Тепер пропоную трохи поговорити на тему популярних нині соцмереж, таких як Фейсбук, інстаграм, твіттер, ютуб тощо.

При всьому тому, що вони різні, з різними цілями та мають різних власників їх об’єднує 1 річ - всі вони працюють на основі клієнт-серверної архітектури, тобто мають свої сервери. Фізично їх скоріше за все у кожній соцмережі по багато, але з урахуванням того, що вони працюють у купі як “єдиний механізм” і відповідно до єдиних правил “своєї” соцмережі та політики компанії то пропоную вважати, що серверів у кожній соцмережі по одному (у кожної свій, але один - на розуміння суті проблеми це не вплине жодним чином).

Тож пропоную вважати, що всі користувачі фейсбуку використовують один свій сервер (або, як кажуть “сидять на одному сервері“). Всі користувачі твіттеру - також один свій сервер. І так далі.

Кожна з соцмереж виглядає приблизно так…

Такі соцмережі називаються “централізованими” і, як правило, Ви не можете користуватися серверами інших соцмереж - або у цій мережі й на цьому сервері, або на іншому сервері, але і в іншій соцмережі. Це як неможливість грати у футбол за правилами боксу - або “стадіон і футбол”, або “ринг і бокс”. Третього варіанту тут нема.

https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/928x522/3/06/80ff925a-e76c6f1ede8181ecf578fc29822f5063.webp?v=4133_1

На перший погляд, все нормально (це я не про вищевикладену картинку). Звичайному користувачу нема жодного значення як воно там все організовано. Питання лише у тому чи влаштовує його те, що він отримує. Якщо влаштовує - він буде користуватися сервісом. Якщо не влаштовує - користуватися не буде. Тут все просто.

А тепер давайте уявімо собі ситуацію, що у соцмережі якою Ви користувалися умовні років 20 (ну, наприклад, у Вас свій бізнес і там спілкуєтеся з клієнтами або маєте контакти людей лише там) змінюється власник і раптом з’являються нові правила, які Вас не влаштовують. Від слова “зовсім”. Ну, наприклад, кожний Ваш пост стає для Вас платним (так, перебільшую, але з оглядом на останні історії з твіттером вже не здивуюся нічому) або кожен пост почав проходити модерацію (певну перевірку) по “пів дня”.

Платити за кожен пост - “це вже занадто” та й клієнт не буде чекати “пів дня” Вашої відповіді.

“Бідося”…

І що його робити?

Змінити цей “довбаний” сервер з його “довбаними” правилами !!!

Ідея гарна і навіть розумна, але ж Ви пам’ятаєте, що сервер у Вашої соцмережі один тому або “стадіон і футбол” або “басейн і плавання” (навіть не “водне поло”)…

https://www.youtube.com/@NewRushWord

Одна з причин можливості виникнення таких проблеми - саме в централізації Вашої соцмережі. Власники тут є певною мірою монополістами - або за їхніми правилами або “гуляй Вася”. В рамках соцмережі у Вас нема жодної альтернативи. Або… або… І це сумно.

Ну, а які є варіанти?

А от про ці самі “варіанти”, точніше один з них, Ви взнаєте наступного разу.

Далі буде…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KhLVS
KhLVS@KhLVS

490Прочитань
13Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається