Дослідники ШІ створили чат-бот Future You, який може допомогти зробити правильний життєвий вибір

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту створили чат-бот на основі штучного інтелекту, який імітує старшу версію користувача і дає мудрі життєві поради. Вони сподіваються, що спілкування з 60-річним самим собою змінить уявлення про здоров’я, фінанси та кар’єру.

Завдяки цифровому старінню зображення профілю, яке показує молодих користувачів як людей похилого віку з сивим волоссям і зморшками, чат створює правдоподібні синтетичні спогади і спирається на поточні прагнення користувача, щоб розповісти про його успішне життя.

«Мета полягає в тому, щоб стимулювати у користувачів довгострокове мислення та зміну поведінки», — зазначив Пет Патаранутапорн, учасник проекту Future You в Media Lab Массачусетського технологічного інституту. «Це може спонукати людей зробити мудрий вибір сьогодні, щоб оптимізувати їхнє довгострокове благополуччя та життєві результати».

В одному з діалогів студентка, яка прагнула стати вчителем біології, запитала чат-бота, який імітував її 60-річну версію, про найприємніший момент у її кар'єрі. Чат-бот, представляючи себе як вчителя біології на пенсії, згадав момент, коли він допоміг учню змінити свої оцінки в позитивну сторону. «Було так приємно бачити, як обличчя учня сяяло гордістю від свого досягнення», — відповів чат-бот.

Для взаємодії з чат-ботом користувачам спочатку потрібно буде відповісти на низку запитань про себе, своїх друзів і родину, минулий досвід та своє ідеальне майбутнє. Потім потрібно буде завантажити портретне зображення, яке програма автоматично змінить на зображення користувача у віці 60 років.

Далі програма використовує ці відповіді, щоб створити яскраві синтетичні спогади для імітованого майбутнього «Я». Це дозволить чат-боту відповідати на запитання, спираючись на послідовну передісторію. Система використовує чат-бот на базі GPT-3.5 від OpenAI.

Пет Патаранутапорн декілька разів спілкувався з собою у майбутньому, але найбільше його вразив момент, коли чат-бот нагадав йому, що його батьків не завжди будуть поруч, і порадив проводити з ними більше часу. «Цей діалог подарував мені емоції, під якими я знаходжусь досі», — зазначив він.

Користувачам пояснюють, що «Future You» — це не прогноз, а потенційне майбутнє, засноване на наданій ними інформації. Тому, рекомендують досліджувати різні сценарії майбутнього, змінюючи свої відповіді в анкеті.

Згідно з науковою статтею про проект, яка ще не була рецензована, випробування з участю 344 добровольців показали, що розмови з чат-ботом роблять людей менш тривожними та більш зацікавленими у щасливому майбутньому. Це повинно посприяти прийняттю виважених життєвих рішень, сказав Пет, від зосередження на конкретних цілях і регулярних фізичних вправах до здорового харчування та заощаджень на майбутнє.

Іво Влаєв, професор поведінкових наук Університету Ворвіка, зазначив, що людям часто важко уявити себе в майбутньому, але така практика може стимулювати більшу наполегливість у навчанні, обдуманіший спосіб життя та розумніше фінансове планування.

Він назвав цей проект «захоплюючим застосуванням» принципів поведінкової науки. «Це втілює ідею підштовхування — тонких втручань, спрямованих на керування поведінкою, роблячи майбутнє «Я» помітнішим і релевантнішим для сьогодення», — сказав він. «Якщо цей проект буде ефективно впроваджений, він може суттєво вплинути на те, як люди приймають рішення з урахуванням свого майбутнього благополуччя».

«Ефективність цього проекту, швидше за все, залежатиме від того, наскільки добре він зможе імітувати розмови», — додав Ворвік.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
iSIGHT
iSIGHT@isight

8.1KПрочитань
0Автори
11Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається