Light Phone 3: огляд мінімалістичного смартфону

Через п'ять років після запуску Light Phone 2 його співзасновник Кайвей Тан стверджує, що продажі ґаджету вищі, ніж будь-коли.

Цей неочікуваний факт вражає, адже Тан та команда створили телефон з надзвичайно малим функціоналом, який має слугувати вічність. Їхній пристрій E-Ink став хітом серед людей, які шукають свободи від смартфонів. Все, що може їхній Light Phone 2 — здійснювати дзвінки та надсилати повідомлення. Не більше, і це спрацювало для багатьох людей.

Тепер Light намагається дещо змінити вектор. Компанія запускає Light Phone 3, оснащений новим дисплеєм, камерою і кількома іншими функціями, без яких, за словами Тана, більшість користувачів не уявляють свого життя. Мета компанії все ще полягає в тому, аби створити простіший ґаджет на той випадок, якщо ви приймете рішення замінити свій смартфон назавжди.

Що змінилось в Light Phone 3

Найвідчутніша зміна в Light Phone 3 — це новий дисплей: E-Ink замінено 3,92-дюймовою чорно-білою OLED-панеллю. За словами Тана, до 50% користувачів не могли звикнути до E-Ink і саме тому відмовлялися від його використання. Новий екран має роздільну здатність 1080x1240 пікселів, швидше оновлюється та зручніший для більшості користувачів. Також є можливість регулювати яскравість за допомогою нового коліщатка зліва. (Окрім основної функції, коліщатко відповідає за ліхтарик.) Тан переконаний, що телефон не повинен автоматично засліплювати вас світлом.

Ще одним оновленням для Light Phone 3 стала камера на задній панелі. Це 50-мегапіксельна камера на задній панелі та 8-мегапіксельна на передній, кожна з фіксованою фокусною відстанню та центральним фокусом. Жодного редагування чи можливості поширити фото — за відчуттями це як документувати момент старою плівковою камерою.

Поза тим, Light Phone 3 отримав:

  • NFC-чип, оскільки Light хоче інтегрувати платежі;

  • USB-C порт;

  • можливість самостійно замінити батарею, щоби телефон служив довше;

  • сканер відбитків пальців;

  • процесор Qualcomm SM 4450;

  • 128 ГБ пам'яті та 6 ГБ оперативної пам'яті.

Все це поміщено в трохи більший корпус, який Тан називає «розміром BlackBerry». І навіть бічні алюмінієві кнопки були створені, щоби служити вічно.

Новий телефон уже доступний для попереднього замовлення, зараз його вартість становить $399, проте Тан все ще не впевнений у кінцевій ціні — усе залежить від продажів Light. Компанія сподівається продати достатньо пристроїв, щоби здешевити виробництво, і відповідно, знизити кінцеву вартість.

Проблема розробників мінімалістичних смартфонів

фото: The Light Phone on Medium

Протягом багатьох років основною проблемою мінімалістичних смартфонів (або телефонів без надмірностей, або телефонів з базовими функціями, або як би ви їх не називали) було досягнення балансу: як створити телефон, який робить усе необхідне і нічого більше? Адже у кожного з нас є критично важливі застосунки, і вони завжди різні.

Тан і команда Light витратили роки, намагаючись зрозуміти, як це зробити. Вони створили прості інструменти для музики, подкастів, календаря, навігації та нотаток. Вони думають про те, як інтегрувати API Spotify, створити спосіб викликати Uber або Lyft на Light Phone, здійснювати платежі, відправляти голосові повідомлення тощо. Танові також цікаво інтегруватися з Beeper, щоб розширити вибір служб обміну повідомленнями. Light не є категорично проти застосунків — він проти хаосу, який сучасні смартфони приносять в життя. Саме тому Light намагається досягти рівноваги.

Light також експериментує з ChatGPT та іншими інструментами ШІ, щоб зрозуміти, чи можуть вони надавати користувачам більше інформації без нескінченних новинних стрічок і пасток для залучення.

«Ми експериментуємо з ШІ, — каже Тан, — але ми не впевнені, що можемо встановити чіткі межі для наших користувачів».

За переконанням Тана користувачі Light покладаються на компанію у цьому, і він не хоче перевантажувати набір функцій і збивати людей з пантелику.

Light Phone 3 став найважчим пристроєм, який компанія коли-небудь створювала. Він містить більше можливостей і більше функцій, з якими можна працювати. Але Тан сподівається, що оновлення служать вищій меті — відвернути увагу людей від їхніх смартфонів, нескінченних сповіщень і стрічок.

«Я не намагаюся проєктувати вінтажні телефони», — каже він. «Я хочу розробити всю цю сучасну технологію з нуля і прибрати весь непотріб».

Ви не можете перемогти смартфони гіршими телефонами, проте можна спробувати перемогти їх інакшими.


Слідкуйте за iSIGHT в Telegram | Instagram | YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
iSIGHT
iSIGHT@isight

8.1KПрочитань
0Автори
11Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається