Рух FIRE: новий погляд міленіалів на спокійну пенсію

У віці 36 років Джейс Меттинсон втомився від пенсії. Чотири роки тому він продав свою компанію з обробки деревини за семизначну суму і мав достатньо заощаджень, щоб ніколи більше не працювати.

Він сказав, що ця ідея стала привабливою після п'яти "надзвичайно складних" років володіння бізнесом. Протягом цього часу він по кілька ночей на тиждень перебував далеко від свого дому в Остіні, намагаючись керувати придбаною 135-річною компанією. Після її продажу він потребував тривалої перерви від усього, пов'язаного з важкою працею.

«Я грав у гольф три-чотири рази на тиждень. Їздив на озеро. Займався всіма можливими хобі, які мене цікавили та на які протягом більшої частини десятиліття у мене не було часу», — розповів Меттинсон Business Insider.

Проте вже через вісім місяців він відчув, що пенсія задовольняє його менше, аніж він собі уявляв. Тож Меттинсон повернувся до роботи у сфері дистрибуції пиломатеріалів і перезапустив свій фінансовий подкаст, тим само бажаючи продемонструвати своїм дітям гарний приклад трудової етики.

Меттинсон має всі ознаки учасника руху FIRE. Ця абревіатура означає фінансову незалежність та ранній вихід на пенсію (Financial Independence, Retire Early) і вперше була використана в 1990-х роках у книзі «Ваші гроші або ваше життя». Її популяризовано на таких блогах, як Mr. Money Mustache та інвестиційному сайтові Motley Fool. Ідея полягала в тому, щоби старанно працювати, бажано з кількома джерелами доходу, жити ощадливим життям, інвестувати розумно і накопичити достатньо грошей, щоб залишити роботу задовго до середнього пенсійного віку, який становить 64 роки.

Але міленіали, включно з Меттинсоном, які відчувають себе найщасливішими, лише вправно балансуючи між роботою та відпочинком, кажуть, що вони не настільки зацікавлені у ранній пенсії, як у створенні своєї власної версії життя після роботи.

Міленіали зосереджені на FI, ігноруючи RE

Прихильники руху FIRE часто заощаджують або інвестують левову частку свого доходу. Деякі беруться за додаткові роботи або відкладають такі життєві етапи, як шлюб або народження дітей.

Це ексклюзивний клуб, і багато амбітних міленіалів прагнуть приєднатися до нього. Facebook-група ChooseFI налічує понад 108 тисяч учасників, а субреддіт r/financialindependence — 2,2 мільйона учасників. Але для деяких прихильників FIRE фокус уваги зосереджений на частині "FI", натомість "RE" лишається відкритим питанням.

Популярне правило серед цієї групи — це «правило 4%»: слід заощаджувати у 25 разів більше від річних витрат, щоб знімати 4% своїх коштів щороку після того, як ви покинете роботу. Деякі учасники FIRE прокоментували Business Insider, що їхня цільова сума заощаджень коливається від 1,5 до 2,5 мільйонів доларів, хоча дехто прагне до більшої суми заради відчутнішої безпеки.

Поза сумнівом, ранні пенсіонери становлять невелику частину населення. Згідно з даними Business Insider лише 2,2% американських пенсіонерів молодші 50 років. Менш як 1% — молодші 35 років, і лише 0,75% усіх американців старше 18 і молодше 50 років вийшли на пенсію. Однак багато людей, з якими розмовляв Business Insider, виходять на неофіційну або часткову пенсію, беручи на себе менше відповідальності у компанії або переходячи на менш стресову посаду.

Business Insider поспілкувався з дюжиною міленіалів, які перебувають на шляху досягнення або вже досягли фінансової свободи. Декотрі вже вийшли на пенсію та насолоджуються нею, проте більшість вважають пенсію безглуздою і все ще прагнуть будувати кар'єру чи вкладатися у розвиток своїх громад.

«Я зауважив зміщення акценту на FI та менший акцент на RE», — сказав Скотт Ріккенс, виконавчий продюсер фільму «Гра з вогнем». — «Вважаю це хорошим знаком, оскільки це сигналізує, що ключовим мотивом є фінансова незалежність, а робота й мета насправді незмінно важливі. Вихід на пенсію заради виходу на пенсію — погана ідея».

Бред Барретт, ведучий подкасту "ChooseFI", сказав, що «критично мало» людей, які можуть досягти фінансової незалежності, виходять на пенсію рано. На його думку, досягнення фінансової незалежності дозволяє людині жити вільно за власними вподобаннями, але ранній вихід на пенсію означає відмову від усього, заради чого вона працювала.

Для багатьох фінансова свобода виходить за межі звільнення з нелюбої роботи. Дехто вважає це можливістю витрачати гроші на подорожі чи відпочинок без особливого стресу, що набуло особливої ваги після піку пандемії. Інші стверджують, що це допомагає їм жити вищою метою, чи то навчаючи людей через подкасти, чи то керуючи благодійними ініціативами.

Схоже, проблема з виходом на пенсію полягає в тому, що люди прагнуть приносити користь суспільству та власному життю, тож вони вважають, що робота — слушний спосіб зробити це. Як виявив Білл Шанінгер, спікер, автор і лідер думок про майбутнє роботи, в дослідженні, яке він провів разом з Наїною Дхінгра для McKinsey, 70% опитаних людей сказали, що вони визначають свою мету через роботу.

«Багато людей зрозуміли, що одна з речей, від яких вони отримують безліч задоволення, — це бути розумними, розв'язувати проблеми, брати участь і працювати над чимось величнішим за себе», — сказав Шанінгер Business Insider.

Також він додав, що COVID-19 лише посилив це відчуття. «Крихкість нашого життя, можливо, підкреслила, що багато хто з нас сприймав усе як належне.» — сказав він. Тож тепер люди намагаються робити щось, що насправді має значення.

Міленіалівська версія ранньої пенсії

37-річний Мітч збирається звільнитися зі своєї виснажливої роботи та взяти мінівідпустку — у нього запланована подорож національними парками з 22 зупинками цього літа.

Мешканець Міннесоти та віцепрезидент компанії з обслуговування будівель, який попросив використовувати лише його ім'я через зміну роботи, має чистий капітал близько 2 мільйонів доларів, але сказав, що планує взяти кілька місяців відпустки, перш ніж повернутися до роботи на менш стресовій посаді. Усі джерела, з якими спілкувався Business Insider, надали документацію про свої статки.

Мітч розповів, як випадково натрапив на онлайн-спільноту, присвячену особистим фінансам, коли йому було близько 30 років, і це надихнуло його з дружиною збільшити свої заощадження до принаймні 75% їхнього доходу, уникаючи витрат на предмети розкоші. Він каже, що навіть великі заощадження не вплинуть на його рішення покинути роботу.

Він вважає, що пенсіонерам бракує мети, саме тому через рік-два вони починають ненавидіти своє життя після виходу на пенсію. Якщо ж продовжувати займатися волонтерською діяльністю, тренувати, консультувати, займати свій мозок роботою з метою, на його думку, у таких пенсіонерів є всі шанси стати найщасливішими людьми.

Браян Люббен, фінансово незалежний міленіал, описав панічну атаку, яку пережив незабаром після досягнення фінансової свободи та звільнення зі своєї роботи у сфері продажів.

«Якщо ви відчуваєте тривогу, фінансова свобода цього не вирішить», — сказав він. — «Якщо у вас депресія, фінансова свобода цього не вирішить. Будьте обережні з відчуттями на вершині гори. Коли ви станете мільйонерами, коли станете фінансово вільними, коли досягнете бажаного, за вами не ходитиме і не гратиме мексиканський оркестр».

Він переконаний, що досягнення фінансової незалежності та конкретної суми є «найпростішою частиною». Адже є покрокова інструкція для стратегій накопичення багатства, таких як інвестування в нерухомість або створення бізнесу електронної комерції. Найскладніше — з’ясувати, що робити, коли нічим зайнятися цілий день.

Люббен, який веде подкаст і керує ресурсом для підприємців The Action Academy, що допомагає іншим людям досягати фінансової свободи, сказав, що перш ніж її досягти, потрібно обміркувати чотири основні питання: Як виглядає ідеальний день? Як виглядає ідеальний тиждень? Хто був з вами? І де?

Виконання цієї вправи допоможе впевнитися, що ваша особистість не зациклюється на досягненні FIRE, а саме з цим боровся Ґрант Сабатьє, який взяв півторарічну перерву в роботі після досягнення фінансової незалежності.

«Я визначав себе через досягнення фінансової незалежності», — сказав Сабатьє, автор книги «Фінансова свобода».  — «Коли я її досяг, склалося враження, ніби тепер мені більше нічого не потрібно робити, то що ж робити? Я закликаю людей на цьому шляху виконати внутрішню роботу. Не відкладайте визначення того, чого ви справді хочете, чому прагнете досягти фінансової незалежності та що хочете робити після цього».

Збалансування роботи й розваг

Замість традиційної пенсії багато фінансово незалежних міленіалів знаходять баланс між роботою та відпочинком, який їм до вподоби.

Для 41-річної Сабіни Горрокс стати мільйонеркою було «досить нудно». Вони з чоловіком працювали на керівних посадах з шестизначними зарплатами, нещодавно досягнувши статків близько 2 мільйонів доларів, а у 2021 році у них народилася донька. Вони "вкладали гроші в інвестиції на ранніх стадіях", обмежували щоденні витрати та придбали орендну нерухомість, яку згодом продали.

Вона звільнилася з відділу продажів, але не має наміру припиняти працювати. Вона — мама-домогосподарка, яка планує продовжувати вести свій блог The Moneyaires, а також стати фінансовою консультанткою або планувальницею.

Ведення блогів і консультування були поширеними заняттями після досягнення фінансової незалежності серед майбутніх ранніх пенсіонерів, з якими спілкувався Business Insider. 34-річна Мішель Шредер-Ґарднер веде блог Making Sense of Cents, і протягом останнього десятиліття вони з чоловіком здебільшого жили в будинку на колесах або на парусній яхті.

До 2017 року їхній блог, продажі реклами та створений ними курс «Making Sense of Affiliate Marketing» принесли майже 1,2 мільйона доларів доходу. До 2018 року вони досягли фінансової незалежності. Після багатьох років 100-годинного робочого тижня вона тепер витрачає 10 годин на тиждень на свій бізнес, який приносить 600 000 доларів на рік.

«Я можу подорожувати, коли захочу. Можу працювати, коли захочу. Ніщо насправді не залежить від моїх робочих годин», — сказала вона. — «Мій план — продовжувати займатися цим, поки мені це подобається, і продовжувати заробляти трохи більше грошей і заощаджувати якомога більше».

Лорен і Стівен Кізи, які покинули постійну роботу у свої 20, мають подібний погляд.

Стівен працює фрилансером на свого колишнього роботодавця, але більшу частину часу приділяє онлайн-сервісу репетиторства під назвою CramBetter, який співзаснував у 2023 році. Лорен має одного клієнта з соціальних мереж, з яким працює кілька годин на місяць. Вони також ведуть блог про фінансову незалежність «Trip of a Lifestyle» і отримують дохід від оренди інвестиційної нерухомості, яка повністю окупилася.

«Існує помилкове уявлення про ранню пенсію, ніби ви більше ніколи не заробите жодної копійки та сидітимете весь день на пляжі до кінця свого життя», — сказав Стівен. — «Ми ніколи не припинимо заробляти».

Слідкуйте за iSIGHT в Telegram | Instagram | YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
iSIGHT
iSIGHT@isight

7.6KПрочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається