Ейнштейн і Ньютон могли помилятися щодо гравітації, свідчать дані телескопа Gaia

Нове дослідження може мати "величезні наслідки" для астрофізики, космології та нашого розуміння Всесвіту.

Революційне дослідження, засноване на спостереженнях за допомогою мільярдно-піксельного космічного телескопа Gaia Європейського космічного агентства, виявило "гравітаційну аномалію", яка кидає виклик нашому фундаментальному розумінню Всесвіту. Ця аномалія виникає, коли зорі, що обертаються нещільно, відомі як широкі бінарні, рухаються всупереч стандартним моделям гравітації, встановленим Альбертом Ейнштейном та Ісааком Ньютоном. 

Астроном Кю-Хюн Чае з Університету Седжонг у Південній Кореї зробив це відкриття, вивчаючи бінарні зоряні системи, які складаються з двох зірок, що обертаються одна навколо одної. При прискореннях менше ніж 0,1 нанометра в секунду в квадраті орбіти двох зірок відхилялися від універсального закону тяжіння Ньютона і загальної теорії відносності Ейнштейна.

Відкриття ставить під сумнів існування "темної матерії", яку часто використовували для пояснення таких аномалій. "Випробування гравітації з широкими бінарними структурами є цікавим, оскільки темна матерія не може відігравати жодної ролі в їхній внутрішній динаміці", - сказав Чае.

Професор Чае теоретично припустив, що модель, відома як Модифікована ньютонівська динаміка (MOND), може пояснити, чому попередні теоретичні рамки були неспроможні пояснити рух зірок. Вперше концепція MOND була розроблена ізраїльським фізиком Мордехаєм Мільгромом, який запропонував модифікацію законів гравітації при малих прискореннях, щоб пояснити спостережувані нерівномірності в обертанні галактики без необхідності залучення темної матерії.

"Висновок Чае є результатом дуже ретельного аналізу найсучасніших даних, який, наскільки я можу судити, він провів дуже скрупульозно і ретельно", — сказав Мільгром з Інституту Вейцмана в Ізраїлі. "Але для такого далекосяжного висновку — а він дійсно дуже далекосяжний — ми вимагаємо підтвердження незалежними аналізами, бажано з більш досконалими майбутніми даними.

"Якщо ця аномалія підтвердиться як порушення ньютонівської динаміки, і особливо якщо вона дійсно узгоджується з найпростішими прогнозами MOND, це матиме величезні наслідки для астрофізики, космології та фундаментальної фізики в цілому", — додав він.

Професор Чае прокоментував наслідки, стверджуючи, що потенційні системні помилки були ретельно вивчені, а результати виявилися правдивими. Він очікує, що результати будуть піддані подальшій перевірці та уточненню, оскільки з'явиться більше даних.

З усім тим, ці знахідки можуть мати глибокий вплив на наше уявлення про Всесвіт. "Оскільки стандартна космологія базується на загальній теорії відносності, вона потребує серйозного перегляду, — сказав Чае. "Я думаю, що ми зараз входимо в надзвичайно захоплюючий період часу".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

можна посилання на детальну інформацію?

Вам також сподобається