Емоційна залежність: що це і як з цим боротись?

Емоційна залежність - це той стан, коли ми не уявляємо свого життя без конкретної людини, ми аналізуємо ситуації, події чи вчинки, які пов’зані суто із нею. це щось ідентичне до “він відноситься до мене погано і не поважає мене, але я все одно залишусь із ним”, “ я хочу бути поряд з ним 24/7 і знати, з ким він спілкується, та знати кожен його крок”. загалом, в кожного по-своєму.

Як проявляється емоційна залежність?

• Ваша любов від себе переходить до іншої людини;

• Ви відчуваєте себе щасливими, коли спілкуєтеся з цією особою і якщо цього не станеться, то відчуваєте сум;

• Ваші емоції залежать від дій іншої людини;

• Весь ваш Всесвіт зводиться до цієї людини;

• Ваша денна мета заключається в тому, щоб отримувати повідомлення або дзвінки від цієї людини;

• У вашому середовищі одна людина бере всю вашу увагу та прихильність;


“ Не можу жити з тобою, але і без тебе погано” - це звичний стан людини з емоційною залежністю.

Емоційна залежність корінням росте ще з дитинства, коли потреби дитини в безпеці, прийнятті та любові були не задоволені. Розлука з батьками, брак уваги та турботи з боку батька чи матері, заслуговування любові - основні причини травми прив’язаності, яка у дорослому віці проявляється у залежній поведінці. Залежний очікує від партнера ті почуття, які не отримала у дитинстві: безумовне кохання, безумовне прийняття, негайне задоволення потреб.


Чому люди намагаються врятувати стосунки, яку вже не можна зберегти?

Страх змін. Не всі готові до виходу із зони комфорту. Неготовність брати відповідальність, звичка можуть бути одними із факторів, через які стосунки ще зберігаються.

Надія, що все буде добре. Надія на те, що партнер чи партнерка зміняться, утримує їх від розлучення. Але важливо знати, що інший може змінитись лише за власним бажанням. Якщо людина не змінюється протягом років - варто розлучитися з фантазіями та ілюзіями.

Страх самотності. Страх залишатися одному, не зустріти іншу кохану людину, бажання щоб хтось був поряд, підсилюють потребу та міцно утримують партнерів від розриву стосунків.


Як впоратися з емоційною залежністю?

• Усвідомити свою значущість та цінність. Стати дбайливим дорослим для самого себе та внутрішньої дитини, яка хоче любові.

• Взяти відповідальність за своє життя на себе. Провести аналіз себе та своєї поведінки, відкрито говорити про свої бажання чи почуття, і не яекати миті, коли інша людина здогадається про них силою думки.

• Виявляти любов до себе. Любов до себе складається з саморозвитку, поваги до себе, прийняття своєї недосконалості, турботи про своє тіло та почуття, вміння отримувати задоволення.

• Зміцнення самооцінки. Краще фокусувати свою увагу на перевагах та сильних сторонах, привласнювати свої здобутки. А найголовніше, ставити перед собою реалістичні цілі і перестати порівнювати себе з іншими.

На цьому все, дякую за увагу!

Від автора: я бачив, що багато людей стикаються з цією проблемою, тому вирішив написати статтю. Маю надію, що вам сподобається!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
неорі
неорі@stuiqi

неорі, віртовський. @stuiqi

235Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 1 лютого

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається