FPV-дрони в ролі перехоплювачів (Стаття 10)

Зміст

ВступПроблема протидії дронам тактичного класуТрадиційні способи вирішення проблемиБПЛА-перехоплювачі та необхідний для їх роботи комплексПрактичне застосування FPV-перехоплювачівВисновок

Вступ

Повномасштабне на російсько-українська війна триває вже третій рік поспіль та призвела до корінних змін у підходах ведення війни. Постійно з’являються нові виклики на які необхідно швидко реагувати протиборчим сторонам. А позиційний харктер війни лише прискорює прогрес у сфері розробки та виробництва зброї. Позитивна динаміка спостерігається у всіх категоріях: нові снаряди і ракети, БПЛА та інші безпілотні роботизовані комплекси, засоби РЕБ та РЕР тощо. І ось, в цих умовах з’явився новий виклик: масове застосування БПЛА-розвідників тактичного рівня. Саме це забезпечують небачену раніше інформаційну обізнаність про дії противника. Ці невеликі літальні апарати оперативно здійснюють розвідку як у тилу противника, так і на передовій, унеможливлюючи приховане пересування та накопичення військ. Цей клас техніки вже безпосередньо впливає на те, як протікають бойові дії на усьому фронті, і певною мірою спричинив позиційний характер цієї війни.

Безпілотники, які 15 років тому навіть не розглядали як велику загрозу, тепер можуть стати причиною втрати десятків одиниць техніки, вертольота, що приземлився на місце підскоку чи цілого комплексу ПРО вартістю у сотні мільйонів доларів. Як боротися з ними? Які є засоби? Яка ціна одного збиття і до чого тут FPV? Нумо розбиратися.

Проблема протидії дронам тактичного класу

Як багатьом уже відомо, БПЛА - це широкий спектр безпілотних апаратів різної маси та габаритів. За цими характеристиками їх поділяють на 4 основні класи: великі БПЛА HALE та MALE-класу, більш мініатюрні тактичні БПЛА та зовсім невеличкі вироби, зазвичай коптери.

PDF] Safety Considerations for Operation of Different Classes of UAVs in  the NAS | Semantic Scholar

Однією крайністю є БПЛА MALE-класу, такі як американський MQ-9 Reaper, турецький Bayraktar TB2, російський Оріон чи ще більші БПЛА HALE-класу. Такі дрони коштують мільйони доларів за одиницю, мають розмах крил більше 10 метрів та масу у сотні кілограм.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
BAYKAR Technology | Bayraktar TB2
Bayraktar TB2
Оріон (БПЛА) — Вікіпедія
Оріон

Враховуючи їх габарити та ЕПР відповідно, таким апаратам технічно можливо й більш аніж доцільно протидіяти за допомогою повноцінних винищувачів з ракетами класу “повітря-повітря” або ж ЗРК середнього й великого радіусу дії. Відбувається це ще по тій причині, що для розвідки таким БПЛА вистачить дистанції у декілька десятків кілометрів, щоб вести візуальне спостереження і бачити все як на долоні.

Іншою крайністю є зовсім мініатюрні дрони, представниками яких є різноманітні FPV-дрони. Їх основною перевагою та недоліком є дешевизна та простота конструкції. З однієї сторони, це дозволяє масовано застосувати згадані засоби, з іншої сторони ця дешевизна та простота негативно впливає на характеристики БПЛА. Найбільше від економії страждає бортова електроніка, внаслідок чого й падає завадостійкість дрона.

В Україні розробили ударний FPV-дрон KH-S7 - Мілітарний
Український FPV-дрон KH-S7

Тому основним засобом протидії таким виробам є використання систем РЕБ. Їх останнім часом було створено величезну кількість, а “окопний РЕБ” давно почав створювати проблеми для своїх же дронів, через що багато дронів просто втрачаються, не долетівши навіть до позицій противника.

 
РЕБ-рюкзак компанії “Квертус”
 
Мобільний РЕБ компанії “Обрій мілтек”
РЭБ Волнорез — почему российские комплексы не могут защитить танки — фото
Російський РЕБ “Волнорез”

Основною проблемою для протидії тактичним БПЛА-розвідникам, до яких ми можемо віднести українські БПЛА Лелека-100, Фурія, Shark чи російські Орлан-10, Zala та багато інших, є їхня посередність.

Фонд "Повернись живим" передав 47-ї бригаді "Маґура" комплекс "Лелека-100"  - Мілітарний
БПЛА Лелека-100
Повернись живим" передав "Азову" комплекс БПЛА "Фурія" - Мілітарний
БПЛА Фурія
БПЛА Shark
БПЛА Shark
БПЛА Орлан-10
БПЛА Орлан-10
ЗСУ розвінчали міф про «невразливість» російського дрона Zala 421-16E2: як  його збили (фото)
БПЛА Zala-421-16E2

З однієї сторони, вони значно компактніші та дешевші уже згаданих БПЛА HALE та MALE-класу. Їх розмах крил зазвичай не перевищує кількох метрів, маса й кількох десятків кілограм, а вартість сотню тисяч доларів.

З іншої же сторони, їх вартість та габарити дозволяють встановити доволі потужні системи зв’язку та навігації, що забезпечують високу завадостійкість. Прикладом цього може слугувати російська завадостійка CRPA-антена супутниковох навігації Комета-М на БПЛА Орлан-10.

Російська цифрова антенна решітка «Комета-М» 2022 року зі збитого над Україною безпілотника «Орлан-10». 2022 рік. Україна
Російська цифрова антенна решітка Комета-М зі збитого над Україною безпілотника Орлан-10
Російська цифрова антенна решітка «Комета-М» 2022 року зі збитого над Україною безпілотника «Орлан-10». 2022 рік. Україна
Російська цифрова антенна решітка Комета-М зі збитого над Україною безпілотника Орлан-10

Подібні антени роблять БПЛА майже невразливими для впливу більшості систем РЕБ. Виключенням можуть слугувати лише потужні системи типу української Буковелі AD. Проте, подібні комплекси РЕБ є дорогими, складними та нечисельними, тому говорити про масове їх застосування для прикриття від всюдисущих БПЛА-розвідників важко говорити.

Комплекс РЕБ "Буковель-AD" "приземлив" російський БПЛА ZALA 421-16E2 -  Мілітарний
РЕБ Буковель AD

Якщо авіація та ППО країни здатна забезпечити прикриття від БПЛА HALE та MALE-класу, а масовий “окопний” РЕБ прикриття від мініатюрних дронів типу FPV, то прикриттям військ від БПЛА-розвідників тактичної ланки може й має займається армійська ППО.

Проте, загроза БПЛА містить ряд викликів, до яких її ніколи не готували:

  • Поява такої безпрецедентної кількості повітряних цілей призвела до величезної потреби в перехоплювачах, навіть не зважаючи на загальний ріст ефективності сучасних зенітних засобів. Перехоплювачів має бути багато, неймовірно багато.

  • Широка географія використання БПЛА та можливість їх концентрованого використання на певних напрямках створюють необхідність у великій кількості безпосередньо зенітних комплексів.

  • Типові цілі для комплексів армійської ППО сильно змінилися, відколи ж самі засоби протидії цього не зробили. У Холодну Війну вони мали боротися з “великою та гарячою” ворожою тактичною авіацією, а тепер їх основний противник - це “маленька та холодні” безпілотники. Зброя рідко здатна ефективно виконувати задачі, які не передбачалися під-час її розробки.

  • Новий рівень розвитку засобів розвідки та ураження призвів до того, що зенітні комплекси поблизу ЛБЗ постійно наражаються на значні ризики. Сучасні БПЛА та засоби РЕР здатні швидко виявити цілі, а наявні високоточні засоби ураження (від БПЛА-камікадзе типу Ленцета до тактичної балістичної ракети 9М723 Іскандер-М) здатні оперативно їх вразити. Відповідно, з’являється аж дві задачі: необхідно якимось чином забезпечити хоча б відносну безпеку зенітних систем поблизу фронту та збільшити кількість комплексів, задля компенсації неминучих втрат.

Традиційні способи вирішення проблеми

Stormer HVM: військові розповіли про бойову роботу британського ЗРК -  Мілітарний
ЗРК Stormer

ЗРК

Основою армійської ППО були, є і будуть ЗРК. Ці системи уражають повітряні цілі зенітними ракетами. Саме ракети й дозволяють їм вражати широкий спектр цілей (з різними габаритами, швидкостями та іншими параметрами) на різних дистанціях та висотах. Проте, водночас ефективні й універсальні засоби ніколи не бувають дешевими. До того ж існують різні типи ракет. Головним чином вони відрізняються методом наведення, у ЗРК армійської ППО це зазвичай радіокерування або теплова ГСН (зустрічаються дещо частіше). Перший тип наведення є дешевим, проте поступається у надійності на граничних дальностях, тоді як умовні ПЗРК з ІЧ ГСН дорожчі, мають дальність 5-7 км і вразливі до теплових пасток, а іноді через погану теплову констрастність тактичних БПЛА взагалі не наводяться на них.

ЗРК «Оса-АКМ» - Мілітарний
ЗРК Оса-АКМ

Звісно, існують спроби максимально здешевити протиракети. Прикладом цього можуть стати іспанський проект компанії Instalaza зі створення чогось на кшалт зенітної міні-ракети, створеної саме для протидії ворожим БПЛА. Вартість проекту і яке фактичне фінансування на це виділить Міноборони Іспанії – не розкривається.

Імовірно, оборонне відомство Іспанії хоче отримати максимально дешеву малогабаритну зенітну ракету, вартість якої буде нижчою за будь-який БПЛА противника.

Наскільки це здешевлення ракет буде значним і як обмежить їх бойові спроможності - питання відкрите. Покаже лише практика, проте щось підказує, що або ракета буде значно коштовнішою, аніж це було заплановано, або ж її можливості будуть настільки обмежені, що про якусь високу ефективність в бою важко буде говорити. Чудес не буває.

Окрім цього, існкють вже й робочі вироби за порівняно невеликі гроші. Прикладом цього може стати APKWS - модернізована 70 мм некерована ракета Hydra 70, яку оснащують модулем лазерного наведення. APKWS перетворює стандартну ракету з БЧ 4,5 кг у високоточну, недорогу, надзвукову ракету. Звісно, якщо вартість до 40 тиясч $ можна вважати невеликою. Дальність ураження цілей складає близько 3 км. У комплексі "Vampire" ця ракета використовується для знищення дронів. В Україні ця система активно застосовується для боротьби з російськими дронами-камікадзе Shahed-136. Відео зі збиттям неодноразово публікували ВМС. Отже, як ми писали - чудес не буває. Ця ракета - доволі якісне та недороге, проте нішеве рішення для протидії БПЛА через обмежену дальність застосування.

ЗГК

До України надійшли нові зенітки ZU-23-2CP - Мілітарний
ЗУ-23-2

Після другої світової, у добу реактивної авіації, ЗГК поступилися своїм місцем більш актуальним на той момент ЗРК. Проте, здається, що їх час повертається, а роль у збройних конфліктах лише зростає. Боротьба проти повільних, низьколітаючих літальних апаратів знову зробила зенітну артилерію актуальною та дала їй друге життя.

Інколи видається, що артилерійські системи кращі за ракети, через набагато нижчі витрати на знищення цілей і вищу доступність боєприпасів. Проте стосується це лише старих та примітивних систем. А їх використання у ролі ППО є доволі складним, особливо проти доволі невеликих тактичних БПЛА. Наявні радянські зенітні гармати КС-19 та С-60 зазвичай використовують для ураження наземних цілей, а ЗУ-23-2 лише для ураження великих, повільних, маломаневрених і низьковисотних БПЛА типу Shahed, які значно габаритніші будь-якого БПЛА-розвідника тактичного класу.

Зброя ЗСУ — бригада ТрО показала гібрид зенітної гармати КС-19 і вантажівки  Tatra — фото
КС-19
Зенітна гармата С-60 у російсько-українській війні - Мілітарний
С-60

Існують проміжні рішення по типу ЗСУ Gepard. Теоретично, її обладнання мало б дозволити автоматично вражати цілі по типу БПЛА-розвідника з достатньою точністю. Проте обмеження даної системи в дальності ураження цілей до 4 км, не надто велика їх загальна кількість, припинення виготовлення нових систем, а також вразливість до ворожих засобів ураження роблять цю систему не надто ефективною для використання поблизу лінії фронту.

Військові України дали оцінку ЗСУ «Gepard» - Мілітарний

А сучасні ж високоефективні ЗГК є надзвичайно складним і технологічним продуктом. Прикладом цього може стати німецька система Skynex з програмованими боєприпасами.

Німецька компанія Rheinmetall виготовила дві системи протиповітряної оборони Skynex для України на замовлення німецького уряду в грудні 2022 року. Загальна вартість систем склала 180 мільйонів євро (193 мільйони доларів).

Analysis: Skynex – The New Air Defense System Protecting Ukrainian Skies,  Courtesy of Germany

Однією з умов високої ефективності цього комплексу є програмовані боєприпаси. Саме вони дозволяють істотно підвищити імовірність ураження цілі та загалом скоротити використання БК. Заявляється, що середня вартість знищення безпілотника комплексом Skynex становить близько 4 000 євро.

Skynex: The German drone destroyer reinforcing Ukraine's air defense
Програмований снаряд ЗГК Skynex

Проте у таких комплексів є один значний недолік - система ППО Skynex має ефективну дальність дії 4000 метрів. Це значно зменшує тактичні можливості з використання цих комплексів.

Загалом, прикриття військ від БПЛА такими системами неможливе через їх дороговизну, складність, нечисельність та вразливість до ворожого вогню, що викликана їх доволі обмеженим радіусом дії.

Як цікаве рішення на перспективу, Міністерство оборони Японії виділило фінансування на розробку універсальної 155-мм гарматної системи для боротьби з ударними дронами.

Відповідний документ було опубліковано на офіційному сайті Міністерства оборони Японії.

Одним з головних критеріїв при розробці є низька вартість пострілу, яка має бути меншою, ніж у ракетних ЗРК, що забезпечить можливість створити достатні резерви снарядів з радіопідривачами.

Наразі піднята головна проблема розробки, а саме створення певних алгоритмів для ефективного ураження дронів на великих дальностях та малих дистанціях, які мають становити від 5 до 15 км.

Теоретично, такі системи матимуть більший радіус дії, аніж колеги по класу меншого калібру, що значно зменшить перелік їх недоліків . Проте, не важко здогадатися, що розробка такої системи займе роки і для України це поки не надто актуально.

Підсумовуючи, зенітні гарматні системи не можуть стати якоюсь панацеєю, але з їх допомогою можна якісно доповнити та значно розширити спроможності наземої ППО. Це перспективний напрямок, над яким також варто активно працювати, але розуміючи їх природні обмеження та недоліки.

БПЛА-перехоплювачі та необхідний для їх роботи комплекс

FPV дроны-камикадзе: что это такое и зачем они на войне
FPV-дрон

Виникає логічне питання: а що ж робити? На кожну дію має існувати протидія, себто засіб протидії таким БПЛА має з’явитися. Тут ми повернемося до загальних ознак зенітних ракет та визначимо для себе значення слову “перехоплювач”. Логічно, що це виріб, який за рахунок певного рушія, органів управління, набору навігаційного обладнання та бойової частина здійснює ураження повітряної цілі. Користуючись принципом “клин клином вибивають” робимо припущення: можливо треба збивати безпілотники за допомогою інших безпілотників? І ось на сцену виходять FPV-дрони. Швидкі, дешеві, прості у виготовленні, масові. Серійні вироби з якісних деталей, з цифровим зв’язком та спеціалізованими БЧ створюють необхідну технічну базу для майбутніх експериментів. Що ж необхідно для перехоплення?

Почнімо безпосередньо з самого перехоплювача, в нашому випадку FPV-дрона. Сучасні коптери можуть розвивати швидкість наближену до 150+ км/год. Цього уже достатньо для того, щоб наблизитися до тактичного БПЛА. Підходящі оптика, системи зв’язку та бойова частина також вже є. Задача оператора наблизитися до умовного “Орлана” та зійтися з ним у “танці”. Єдина проблема - ініціація бойової частини. Для того щоб вірогідність ураження ворожого БПЛА була достатньо високою і майже не залежала від вправності пілота потрібно реалізувати щонайменше 2 рішення: машинний зір і дистанційний підрив БЧ. Перша технологія уже активно розвивається і навіть застосовується, хоч і порівняно обмежено. Щодо підривника, то пропонується очевидний варіант - LIDAR, тобто автоматичний підрив, який забезпечується командою з далекоміра. Такі пристрої також інтегруються та випробовуються.

Модернизация дронов «Ланцет» превращает их во всепогодное оружие  гарантированного поражения » Авиация России
LIDARна БПЛА Ланцет

Звісно, інтеграція таких рішень призведе до росту ціни FPV-дрону, але в порівнянні з ціною зенітних керованих ракет - це нічого. Це щось на кшталт порівняння РПГ-7 та сучасного ПТРК типу Spike-LR, при тому, що “РПГ” не лише дешевший, але й придатний до збірки в поірвняно примітивних умовах.

FPV-дрони з машинним зором - ЗСУ опановують нову зброю проти росіян - відео  — УНІАН
Ураження ворожого танка за допомогою FPV з машинним зором

З перехоплювачем все зрозуміло: беремо дрон і ним збиваємо ворожий БПЛА. Але ж у будь-якому комплексі ППО має бути засіб виявлення ворожих цілей. Таким засобом зазвичай слугує радіолокаційна станція. Сучасні потужні РЛС чудово бачать тактичні безпілотники на дальності до 50 км, що вже говорити про граничну дальність виявлення. Проте коштують такі станції мільйони доларів. Потреби у настільки потужних РЛС у нас немає, під наші задачі чудово підійдуть станції з граничною дальністю виявлення цілей зазначеного типу в 30-50 км. Потреби відстежувати 20-40 цілей одночасно та підсвічувати їх у нас потреби також не має. Тому обійтися можна порівняно простою РЛС.

Підсумовуючи зазначимо, що РЛС необхідного нам класу українського чи західного виробництва існують та активно використовуються. Писати назви та вказувати виробників українських РЛС ми не будемо зі зрозумілих причин, але можемо сказати, що наявні радари дозволяють виявляти та відстежувати БПЛА типу Shahed-136 (Герань-2) на максимальній дистанції у 30 км і фіксувати рух інших типів безпілотників у режимі реального часу з затримкою у долі секунди. Такі характеристики дозволяють порівяно комфортно працювати поблизу ЛБЗ і виявляти безпілотники як на передньому краї, так і за ним.

Україна отримає РЛС виявлення дронів від Великої Британії - Мілітарний
Британська РЛС A422
RADA ieMHR / Photo credit: DRS RADA Technologies
Ізраїльська РЛС RADA ieMHR

Припустимо, що з виявленням цілей ми теж розібралися. Що ж тоді з самим процесом перехоплення та організацією управління ним? Найменшою ланкою такої “системи” ми назвемо взвод, до якого будуть входити 3-4 групи операторів FPV та РЛС. Кожна група матиме 1 авто, набір потрібного обладнання (антени, батареї, планшети, радіостанції) та певну кількість тих самих FPV-перехоплювачів. Розрахунки операторів будуть знаходитися на відстані кількох кілометрів від РЛС, як своєрідний захід безпеки. Перебуваючи на чергуванні, командир розрахунку у режимі реального часу бачить ворожий БПЛА. Він отримує вхідні дані про швидкість, висоту польоту, дистанцію і направляє на перехоплення FPV (при чому летить він у попередньо задану точку. Фактично, використовується метод співвідношення точок у просторі). Після цього оператор здійснюється візуальне виявлення цілі та супроводжує її, для остаточного зближення та захоплення цілі. Далі знову спрацьовує автоматика: зближення, команда на підрив і вибух. Оператор на кожному етапі польоту слідкує за перебігом подій і коригує роботу у випадку невдачі. Авжеж, він має добре натренуватися, але за наявності хорошого дрона, дистанційного підривника та машинного зору робота буде значно простішою і не потребуватиме настільки досконало навчених пілотів.

РЕБ купол на 6 частотних діапазонів для протидії дронам

Як би це гарно не виглядало і не звучало, існують і абсолютно очікуванні проблеми. Перша й головна - РЕБ. Ця перешкода нікуди не зникла і ніколи вже не зникне. Використання цифрового каналу зв’язку дещо поліпшить ситуацію. Проте, враховуючи специфіку використання перехоплювачів, головною загрозою для них будуть порівняно потужні комплекси радіоелектронної боротьби. Найбільш поширений “окопний” РЕБ наврядчи стане критичною завадою. Іншою проблемою може стати дальність польоту та батарея. Маневр зближення, стеження та перехоплення безумовно займатимуть певний час, а на великій швидкості це забезпечуватиме відповідне тривале й значне навантаження на акумулятор.

Камера нічного бачення DJI Zenmuse H20N

Крім того, не варто забувати й про погодні умови та ту ж саму ніч. Для роботи по умовним БПЛА вночі потрібно мати FPV з нічним баченням (такі дрони уже є, питання лише у кількості та ціні). Проте, хто сказав, що ворожі розвідувальні БПЛА жодним чином не залежать від згаданих чинників?

Проте, поки ми приймемо той факт, що переважна кількість тактичних безпілотників збиватиметься саме в світлу пору доби за прийнятних погодних умов.

Також варто згадати про фактор недосконалості самого дрона, можливу відмову машинного зору чи підривника. Але, навіть при ціні одного FPV-дрона такої конструкції близ 30-40 тисяч гривень, такий засіб ураження всерівно є більш ефективним у співвідношенні ціна/результат, аніж використання ЗКР.

Уражена українська РЛС 30Н6

Щодо РЛС, то не варто забувати про ПРР (Х-31П чи Х-58), які можуть вразити РЛС під час її роботи (хоча тут ще впливає фактор переміщення і часу роботи). Так само існують ворожі засоби РЕР, що можуть навести на комплекс вогонь артилерії та засоби ураження по типу “Ланцета”, але в цьому випадку російський баражаючий боєприпас буде так само виявлений і з високою ймовірністю перехоплений.

А тепер зберемо 3 таких взводи з 2-3 радіолокаційними станціями, додамо єдиний КП, ретранслятори, декілька МВГ для додаткового прикриття та взаємодії і отримуємо “комплекс”, який може успішно прикривати 40+ кілометрів лінії фронту. Кількість розрахунків з FPV можна значно збільшити, відповідно і підвищити ефективність усього з’єднання створюючи щільніший “купол”.

Одразу хочеться порахувати скільки таких підрозділів знадобиться для усієї лінії бойового зіткнення. Заявлена протяжність фронту на сьогодні— 3200 км (інтенсивні бої йдуть на 1200 км). Тобто треба 60+ таких “комплексів” в ідеалі. (25+ для закриття нагальної потреби). Мова іде про десятки РЛС, тисячі FPV, сотні машин та тонни дорого та складного обладнання. Навіть якщо порахувати вартість обладнання для одного з’єднання (3 взовди 1-2 РЛС) сума сягне 40-50+ млн гривень. Але поки важко про це говорити, оскільки варіантів РЛС та дронів існує цілий ряд, а ціни на них доволі сильно відрізняються. І говоримо ми про комплекс, у якому надалі необхідно закуповувати лише FPV та інші розхідні матеріали.

Як варіант, можна максимально спростити цю систему, використавши піхотний комплекс РЕР. Тобто звести все до ланки з декількох бійців, які при виявленні БПЛА будуть в режимі реального часу на візуальному контакті здійснювати перехоплення.

Всі фото — скріншоти з відео Сергія Флеша
“Окопний” РЕР Плутон

Практичне застосування FPV-перехоплювачів

Сьогодні на фронті по обидві сторони ведуться активні роботи по застосуванню FPV-дронів у ролі перехоплювачів БПЛА. Українські підрозділи вже можуть похвалитися першими збитими “пташками”.

12 червня в телеграмі каналі Державної прикордонної служби було опубліковане відео, на якому наші прикордонники за допомогою FPV-дрона збили ворожий розвідувальний безпілотник типу "Zala". Сталося це на Одещині. Втративши своє крило, ворожий БПЛА впав у польовій місцевості на підконтрольній Україні території.

Буквально через тиждень, підрозділ SIGNUM зі складу 93-ї ОМБр опублікував відео з перехопленням ворожого баражуючого боєприпасу "Ланцет" за допомогою FPV. Цього разу ціль була швидшою і збили її при лобовій зустрічі.

Авжеж, зараз це поодинокі випадки, але важливо зазначити, що якщо раніше таку концепцію розвивали лише на рівні деяких підрозділів та за ініціативи самих операторів дронів, то зараз є зацікавленість збоку військового керівництва. Окрім цього даний метод планують використовувати безпосередньо у підрозділах ППО.

Одразу можемо сказати, яку критичну проблему може вирішити дрон-перехоплювач. В першу чергу це постійна загроза збоку розвідувальних БПЛА в глибокому тилу, які коригують роботу російських ОТРК “Искандер", тактичної авіації та РСЗВ. Аеродроми ПС ЗСУ з винищувачами МіГ-29 чи Су-27 часто-густо потрапляють під удари балістичних ракет чи “Ланцетів” саме через наявну у ворога можливість вести спостереження у реальному часі за 70-100 км від ЛБЗ. Один “Орлан” може нанести дуже серйозну шкоду. Якщо ж його збити, є шанс врятувати цінний об’єкт з особовим складом чи технікою.

В небе над Украиной ночью уничтожены 15 из 35 «шахедов»
МВГ

До цього можна додати і атаки дронами-камікадзе типу “Shahed”, баражаючі боєприпаси, крила-ретранслятори та інше.

Висновок

Що ж ми маємо в результаті?

FPV-перехоплювачі - поки єдиний варіант засобу ураження ворожих тактичних БПЛА, який міг би компенсувати недоліки зенітних ракетних комплексів, МВГ та зенітних установок. З поміж інших альтернативних варіантів, концепцію з дроном-перехоплювачем значно легше реалізувати. “Плюсик” додає й фінансова складова, а саме ціна одного дрона з бойовою частиною, яка у десятки й сотні разів менша ніж в умовної ЗКР чи програмованого снаряду. При цьому, ефективність дронів знаходиться на достойному рівні, за умови роботи всіх елементів у “комплексі”.

Розбираючи будову такого “комплексу” ми звернули увагу саме на такий аспект як виявлення цілей, для чого потрібно використовувати РЛС. Саме радіолокаційна станція дозволить зробити такі групи ППО високоефективними проти російських розвідувальних БПЛА. При цьому не забуваємо про недоліки у вигляді обмеження по дальності, швидкості та загрози представлені вразливістю до комплексів РЕБ та можливості застосування ворогом ПРР проти РЛС. З іншої сторони, все це нівелюється обмеженою вартістю таких виробів, завдяки чому таких перехоплювачів може бути значно більше аніж тих самих ЗКР.

В даний момент ця концепція доповнення протиповітряної оборони лише знаходиться на етапі зародження та початкової реалізації. Наскільки це буде успішним та чи відповідатиме нашим очікуванням - побачимо згодом.

Створення нового класу високоефективних перехоплювачів все ж не стане панацеєю від ворожих БПЛА. Окрім засобу ураження, для ефективної протидії ворожим цілям необхідно мати якісну радіотехнічну розвідку, розвинену систему зв'язку та навчений рядовий і офіцерський особовий склад.

Проте саме зараз необхідно зробити перші великі кроки, щоб випередити ворога і отримати більше досвіду у використанні FPV проти БПЛА розвідників.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
VANGUARD
VANGUARD@VANGUARD_Missiles

Українська мілітарі-спільнота

7KПрочитань
0Автори
43Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • Морська Революція: наслідки збройного протистояння на Чорному морі, що змінюють світ (Стаття №9)

    В період після Другої світової війни головною ударною зброєю військово-морських сил держав світу стали крилаті ракети, зокрема – протикорабельні. Не стали виключенням ВМС СРСР, а потім й РФ.

    Теми цього довгочиту:

    Вмсу
  • A quick guide to SHAHED DRONES (Longread №4)

    Despite the international sanctions, Iran did manage to develop and set up the serial production of multiple types of UAVs.

    Теми цього довгочиту:

    Бпла
  • Циркон: неефективний гіперзвук (Стаття №8)

    Нескінченно можна дивитися на три речі: вогонь що горить, воду що біжить і на суперечки навколо Циркона. Цього разу ми спробуємо спростувати усі міфи про цю ракету і дати чітке визначення їй. Поглиблено розберемо конструкцію ракети, її характеристики та особливості застосування

    Теми цього довгочиту:

    Циркон

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається