Франція, Німеччина та Польща обіцяють довгострокову підтримку України - Financial Times

Франція, Німеччина та Польща пообіцяли підтримувати Україну військовою силою проти російського вторгнення стільки часу, скільки буде потрібно, поки вони та інші західні держави працюватимуть над питанням «гарантій безпеки», спрямованих на зміцнення обороноздатності України та забезпечення її суверенного майбутнього.

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда зустрілися в Єлисейському палаці в Парижі в понеділок увечері та прагнули продемонструвати єдність на підтримку України, коли вона починає контрнаступ проти російських військ . Але вони надали мало деталей щодо інтенсивних переговорів, які зараз відбуваються між західними прихильниками України щодо того, які гарантії безпеки вони нададуть після закінчення війни, а також щодо того, чи буде Україні дано чіткий графік вступу до НАТО.

"Наша підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно", - сказав Макрон. «Ми повинні гарантувати, що Росія не тільки не виграє цю кампанію, але й ніколи не зможе її повторити». Дискусії щодо гарантій безпеки, які відбуваються як на двосторонньому рівні з Україною, так і між західними державами, відображають домовленість про те, що Києву не можна пропонувати членство в НАТО, поки вирує війна. Але залишаються розбіжності щодо того, що слід запропонувати замість цього, щодо часу та того, що буде достатньо, щоб гарантувати, що Росія більше не погрожуватиме Україні. У той час як західні офіційні особи визнають, що зобов’язання НАТО щодо взаємної оборони за статтею 5 є єдиною справжньою «гарантією безпеки», прихильники України намагаються отримати те, що вони називають довгостроковими «гарантіями», які, як очікується, включатимуть щорічні поставки найсучаснішої зброї за стандартами НАТО навчання та обмін розвідданими, схоже на тип військової підтримки, яку США надають Ізраїлю. Ізраїль і США не мають офіційного договору про оборону, але має угоду про значну військову допомогу, яка оновлюється кожні 10 років. Такі пакети підтримки були б спрямовані на стримування майбутньої російської агресії шляхом зміцнення оборони України з одночасним оновленням її військових до стандартів НАТО, щоб вона була готова приєднатися до альянсу, якщо і коли буде політичний консенсус щодо членства. Деякі країни, включаючи США та Німеччину, наразі виступають навіть проти надання Україні термінів для приєднання, враховуючи побоювання, що це може означати зобов’язання за статтею 5 і розширити війну.

Натомість Макрон заявив, що підтримує «шлях» до членства , а Дуда пішов далі в понеділок, заявивши, що Україні потрібна «реальна перспектива для вступу в НАТО в майбутньому». «Питання між гарантіями та запевненнями», — сказав один європейський дипломат, який брав участь у переговорах. «Ми не можемо пообіцяти їм, що підемо воювати за них, але ми можемо дати довгострокові обіцянки, щоб забезпечити їх безпеку іншими способами». Президент України Володимир Зеленський закликав країни НАТО надати обов’язкові гарантії безпеки та визначити шлях для того, щоб Київ став членом Альянсу на саміті лідерів НАТО у Вільнюсі наступного місяця, і погрожував не прийняти запрошення взяти участь, якщо відбудеться не було жодного. Обговорення щодо гарантій безпеки в основному зосереджено на обіцянках, які мають взяти на себе США, Велика Британія, Франція та Німеччина — чотири з п’яти найбільших військових держав НАТО, — повідомили люди, ознайомлені з переговорами, які відмовилися називатися, зважаючи на чутливість питання. «Що важливо в [обговоренні] гарантій безпеки, так це те, що вони повинні надаватися країнами, які, по суті, можуть їх підтримати», — сказав один із учасників. Переговори є широкомасштабними та без ясності щодо остаточних результатів, підкреслили люди, додавши, що досі незрозуміло, які юридичні чи політичні зобов’язання зобов’язують столиці їх дотримуватися.

«Важливо мати на увазі, що це не реальні гарантії безпеки, готовності країн захищати одна одну», — сказав другий європейський дипломат. «Але це більше запевнення, що допомога зброєю, технікою, боєприпасами буде продовжуватися».

«Ці тимчасові домовленості виправдані, звичайно, принаймні доки триває війна, але не можуть бути продані як заміна повного членства», – додав дипломат. Офіційні особи НАТО підкреслили, що двосторонні гарантії безпеки не є питанням колективного альянсу, і це окремо від дебатів щодо заявки України на членство в НАТО. Але очікується, що можливі пропозиції від членів НАТО Києву будуть викладені в рамках дискусій між міністрами оборони країн Альянсу на зустрічі в Брюсселі в четвер, напередодні зустрічі у Вільнюсі наступного місяця. «Я думаю, що ви можете очікувати побачити на саміті НАТО потужний пакет як політичної, так і практичної підтримки для України в майбутньому», — сказав держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок після зустрічі зі своїм італійським колегою Антоніо Таяні. Французький чиновник сказав, що важко передбачити результат дискусій. «Це буде питання всіх союзників, які хочуть і можуть взяти зобов’язання в довгостроковій перспективі на користь безпеки України», – сказав чиновник. «Гарантії безпеки мають бути якомога сильнішими. . . і матиме як прямий, так і стримуючий вплив на Росію».

За матеріалами Financial Times

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається