Франчайзинг і франшиза - що це таке, простими словами

Зміст

У цій статті мова піде про франшизу (франчайзинг) - що це таке, які документи отримує франчайзі, які види франшиз бувають і які переваги та недоліки даного виду ділової активності.

Адже це хороший спосіб почати свою справу і заробляти, не маючи досвіду в бізнесі. Представлену публікацію корисно вивчити абсолютно всім (включаючи початківців і успішних підприємців)

Що таке франшиза і франчайзинг простими словами - визначення та значення термінів

В першу чергу давайте розберемо, що таке франшиза простими словами.

Франшиза (від фр. Franchise-прерогатива, перевага) - це об'єкт договору по франчайзинговій угоді, передача бренду і бізнес-моделі партнеру на пільгових умовах.
Франчайзинг (franchising) — це бізнес-модель, при якій одна компанія передає фізичній особі або іншій компанії право вести ідентичний бізнес під своїм товарним знаком за відповідну винагороду.

Таким чином, франшиза — це предмет угоди, а франчайзинг — сама угода. Не плутайте ці визначення!

Сторони франчайзингової угоди називаються франчайзер і франчайзі. Франчайзор - компанія надає франшизу, франчайзі, відповідно, - сторона, що її купує.

Відмінним прикладом може служити ресторан KFC. У всіх містах є цей фастфуд, а організаторами є місцеві підприємці, які відкрили бізнес по франшизі і отримують прибуток.

Що таке роялті у франшизі + інші терміни франчайзингу

Крім франшизифранчайзера і франчайзі є інші специфічні поняття, про які необхідно знати. Наведемо їх нижче:

  • Ноу-хау — відомості, що допомагають вести бізнес, і відомі тільки в даній організації. Передаються франчайзі разом з ліцензією.

  • Ліцензія — документально зафіксоване право на ведення будь-якого бізнесу. Виступає об'єктом франчайзингу нарівні з брендом і ноу-хау.

  • Договір франчайзингу може називатися ліцензійною угодою ( у разі передачі інтелектуальної власності) або договором концесії. Суть від цього не змінюється.

  • Основним пунктом такого договору є паушальний внесок - платіж за купівлю товарного знака або певного запасу товару. Паушальний внесок сплачується щоразу при поновленні договору.

  • Крім цієї виплати франчайзер також отримує роялтіРоялті у франшизі - це регулярний періодичний внесок за користування франшизою. Може виплачуватися як фіксованою сумою, так і у вигляді відсотка від прибутку. Все це обмовляється в договорі і є основним інтересом франчайзора разом з паушальним внеском.

Пакет документів, який отримує франчайзі

Стартовий комплект, який отримує франчайзі, називається франчайзинговим пакетом.

В даний комплект документів входять:

  • нормативно-правові документи, що регулюють цей вид діяльності (ліцензії, дозволи тощо.);

  • брендбук, згідно з яким оформляється торгове приміщення;

  • політика управління персоналом;

  • керівництво для керуючого.

Крім цього у франчайзинговий пакет можуть входити різні тренінги для найманих працівників, софт, посібники з ведення бізнесу та багато іншого. Всі ці документи спрямовані на те, щоб франчайзі якомога швидше зрозумів корпоративний дух фірми і почав працювати відповідно до стандартів.

Візьміть на замітку! Компанії, що здійснюють роботу по франшизі, пропонують свої послуги в Мережі. Ознайомитися з їх пропозиціями, порівняти умови і залишити заявку можна на спеціальних ресурсах.

Крім основної франшизи є ще майстер-франшиза — купив її бізнесмен залишається єдиним власником на певній території (місті, краї, області). Природно, що паушальний внесок і роялті будуть великі↑, але і дохід підприємця при цьому вище↑.

За своєю суттю франшиза є однією з різновидів партнерської програми.

Плюси і мінуси бізнесу по франшизі

Як у будь-якої ділової активності, у бізнесу по франшизі є плюси і мінуси.

Позитивні сторони при покупці франшизи:

  1. Мінімум ризику. Купуючи франшизу, бізнесмен пропускає етап створення і розкрутки. До нього це вже було зроблено власником. Таким чином, прибутку не потрібно чекати роками. А зробити помилку в управлінні, невірно оцінити ринкову ситуацію практично неможливо, так як бізнес регулюється франчайзером.

  2. Розкручений бренд. Впізнаваність торгової марки вже є, витрачати гроші на рекламу не має сенсу.

  3. Швидке отримання першого прибутку. Так як відсутні витрати, супутні відкриттю нової фірми (такі як реклама, оренда та інше), перший прибуток починає надходити вже в перший місяць роботи.

  4. Зниження витрат на рекламу. Завдяки тому, що товарний знак фірми вже «розкручений» левова частка бюджету економиться. Адже добре відомо, що на рекламні витрати йде більше 40% прибутку в перший час роботи підприємства.

  5. Можливість навчання та консультацій у франчайзора. Інтерес в успіху філії не тільки у франчайзі, але і у власника товарного знака. Тому контроль і своєчасне виправлення помилок присутні на всіх етапах. Підтримка і допомога гарантовано допоможуть вийти на успішний рівень роботи.

Тепер про неминучі негативні сторони:

  1. Відсутність можливості маневру у франчайзі. Приймати самостійні рішення не вдасться, так як весь процес регламентований продавцем бренду. Щоб ввести будь-які нововведення, їх необхідно узгодити з франчайзером.

  2. Наявність обов'язкових платежів. Паушальний внесок і роялті, мінімальна обов'язкова закупівля товарів — на ці обов'язкові платежі необхідно завжди коригувати отриманий прибуток. Тоді як вільний підприємець розпоряджається отриманим доходом на свій розсуд.

  3. Висока вартість угоди. За свій товарний знак і бізнес-модель відомі бренди беруть дорого, особливо за майстер-франшизу.

  4. Тотальний контроль з боку франчайзера. Крім, мабуть, вільної концесії, власник товарного знака буде щільно контролювати весь бізнес-процес. Для досвідчених підприємців це не дуже бажано.

  5. Неможливість зміни діючої моделі. Навіть якщо ваш маркетинг буде вдаліше, і стратегія роботи краще, впровадити їх вам не вдасться. Всі процеси строго регламентовані.

Таким чином, перш ніж укласти договір франчайзингу, необхідно оцінити всі плюси і мінуси, і вирішити, що переважає. А потім вже починати роботу.

Основні види франшиз - 7 різновидів ведення бізнесу

Франчайзинг - це модель ведення бізнесу настільки популярна в світі, що склалися кілька видів франшиз, що мають певні особливості. Давайте про кожну поговоримо докладніше.

Вид 1. Вільна

Найбільш популярний вид франшизи в Україні відрізняється більшою↑ мірою незалежності франчайзі від франчайзора і відносно невеликий↓ роялті.

Вид 2. Класична

Найпопулярніший вид франшизи, має на увазі отримання паушального внеску і роялті. Франчайзер залишає за собою право контролювати справу, вносити свої поправки і перевіряти франчайзі на предмет ідентичності ведення бізнесу.

Вид 3. Імпортозамінна

Об'єктом імпортозамінної франшизи є купівля імпортної технології, а саме виробництво здійснюється на території країни.

Вид 4. Срібна

Має на увазі під собою покупку готового бізнесу, що не вимагає додаткових вкладень і "розкрутки". Власник бренду сам відкриває підрозділ компанії і віддає її під ключ. В якості роялті тут виступають щомісячні відрахування у вигляді відсотка від прибутку.

Вид 5. Корпоративна

Відрізняється активною участю франчайзора в управлінні філією. Підходить для початківців бізнесменів, так як у них буде можливість навчитися управлінню.

Можливість маневру при такому типі франшизи невелика, але і ризик допустити помилку зводиться до мінімуму.

Вид 6. Бізнес в оренду

Здаючи готовий бізнес в оренду, франчайзор отримує регулярний дохід і витрачає час, що звільнився на більш цікаві проекти. Франчайзі ж користується готовою справою, не витрачаючи час на його відкриття.

У цьому випадку прибуток розподіляється між партнерами у відсотковому співвідношенні, визначеному договором (наприклад, 50/50)

Вид 7. Золота

Викуп монопольного права на ведення бізнесу в будь-якому регіоні (майстер-франшиза). Відрізняється високими ставками, але і швидко окупається і приносить хороший прибуток.

У будь-якому випадку, перш ніж інвестувати, ви повинні реально оцінити свій потенціал, як у грошовому, так і в моральному плані. Чи вистачить вам амбіцій і витримки, чи зможете ви ризикнути певною сумою — вирішувати вам!

Приклади франшиз - 5 найпопулярніших

Крім усім відомих ресторанів швидкого харчування, таких як Макдональдс або KFC, є ще привабливі компанії. Давайте зупинимося на кожній з них докладніше.

ТОП-5 пропозицій франшиз в Україні в 2022 році:

  1. Джігіт — мережа ресторанів грузинської кухні у форматі Fast-Casual. Обсяг інвестицій — від 30 000 $. Вступний внесок – від 8 000$ до 15 000$ в залежності від формату ресторану. Роялті — 3%. Період окупності становить від 9 до 12 місяців.

  2. Good Beer — міжнародна мережа спеціалізованих магазинів розливного пива та пабів. Обсяг інвестицій залежить від розміру франчайзингової точки та уточнюється з кожним франчайзі окремо. Роялті — 2%. Вступного внеску немає. Термін окупності — від 3 місяців.

  3. Tez Tour — одна з найбільших туристичних компаній. Вступний внесок для Києва та Дніпра становить 70 000 гривень, для Одеси, Харкова, Запоріжжя та Львова — 60 000 гривень, для решти міст — 50 000 гривень. Роялті — 1% від обороту. Обсяг інвестицій залежить від розміру франчайзингової точки. Термін окупності — від 12 до 24 місяців.

  4. Галя Балувана — мережа магазинів домашніх напівфабрикатів. Паушальний внесок — 9 000$. Роялті — 2000 гривень на місяць із однієї франчайзингової точки. Обсяг інвестицій — від 30 000$ до 40 000$ для магазину площею 60 кв. м. Термін окупності — від 5 місяців.

  5. Нова пошта — компанія, що займається доставкою поштових відправлень та вантажів в Україні та у світі. Сума інвестицій — від 50 000 до 200 000 гривень. Роялті — 0,5% від обороту. Паушальний внесок відсутній. Термін окупності — від 8 місяців.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Я думав, ноу-хау це безлад, дуже дякую.

Вам також сподобається