Футбольний м’яч та математика

Сьогодні хочемо обговорити сам футбольний м’яч з точки зору математики. Пригадайте свій дворовий чорно-білий м’яч. Він має форму кулі, це зрозуміло. Але цікавіше його поверхня, яка складається з чорних п’ятикутників та білих шестикутників.

Зауважимо, що кожен п’ятикутник межує з п’ятьма білими шестикутниками, а кожен шестикутник – з трьома білими шестикутниками й трьома чорними шестикутниками.

Отже, скільки в ньому латок кожного кольору? Якщо почати перераховувати їх прямо на м’ячі, легко заплутатися – адже м’яч круглий! Як же рахувати?

Перший спосіб

Порахуємо, скільки швів між білими й чорними латками. Якби ми знали кількість чорних латок, то для знаходження кількості цих швів, ми б множили Ч5.

Якби ми знали кількість білих латок, то для знаходження кількості швів, ми б множили білі на 3, тобто Б3. Але кількість швів від білих до чорних і від чорних до білих однакова, оскільки це одна й та ж кількість. Тобто Ч5 = Б3.

Цьому рівнянню відповідає багато пар чисел: 3 і 5, 6 і 10, 9 і 15 і так далі. Якщо знати, що загалом є 32 латки, то зрозуміло, що підходять числа 12 та 20. Тобто 12 чорних і 20 білих шматочків.

Другий спосіб

У попередньому рішенні ми трохи схитрували — ми скористалися інформацією про те, що всього 32 шматочки. А в цьому рішенні ми уважно глянемо на форму. Насправді вона не сферична, а полігон. Якщо зробити кожний шматочок матерії плоским, вийде геометричне тіло — усічений ікосаедр.

Давайте розібратися, що це за тіло. Ікосаедр — це правильний двадцятигранник, кожна грань якого є правильним трикутником, а в кожній вершині збігається 5 граней, всього в ікосаедра 12 вершин. А тепер кожну вершину “поскорочуємо” так, щоб вийшов правильний п’ятикутник – ось так і отримується усічений ікосаедр, який потім надувають й отримують м’яч.

Хто придумав таку розфарбовку?

Чорно-білий дизайн футбольного м’яча придуманий голкіпером збірної Данії й водночас взуттєвим майстром Айгілем Нільсеном. Такий дизайн забезпечує компроміс між сферичною формою та кількістю швів.

Зараз на чемпіонатах використовуються м’ячі іншого дизайну. До кожного чемпіонату придумують свій дизайн: модний й такий, що поліпшує аеродинамічні показники. Але асоціацією зі словосполученням “футбольний м’яч” завжди залишається малюнок з чорно-білим фарбуванням.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Матгурток Знаменник
Матгурток Знаменник@znamennik

Олімпіадна математика

332Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 19 серпня

Більше від автора

  • Розвиток уваги з іграми

    Сет – це одна з моїх улюблених настільних ігор на розвиток уваги. Вона побудована за наступним принципом.

    Теми цього довгочиту:

    Математика
  • Як навчити дитину лічити до 100

    Якщо дитина вміє лічити до 10 – це вже значне досягнення. Щоб навчити дитину лічити до 10 вистачить пальців. Далі ми вчимося лічити за наступним алгоритмом.

    Теми цього довгочиту:

    Математика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається