Розвиток уваги з іграми

Сет – це одна з моїх улюблених настільних ігор на розвиток уваги. Вона побудована за наступним принципом.

Є колода карток, на картках намальовані фігури. У фігур є 4 ознаки: форма, колір, зафарбовування, кількість. Кожна ознака своєю чергою поділена на 3 різних типи. Колір може бути червоний, синій або зелений. Форма може бути ромбом, овалом або хвилею. Зафарбовування може бути порожнім, суцільним або штрихуванням. Та кількість фігур на картці може бути 1, 2 або 3.

Правила гри

Правила гри в сет одночасно прості й складні. Набір з трьох карток вважається сетом, якщо за кожною ознакою вони повністю різні або повністю однакові. Що це означає? Якщо у нас є одна червона картка, друга червона картка, то і третя картка повинна бути червоною. Якщо перша картка червона, а друга зелена, то третя повинна бути синьою. Ми вибираємо колір так, щоб у трьох картках він був або різним, або однаковим.

Але ви пам’ятаєте, що окрім кольору у нас є ще форма, зафарбовування і кількість? Розбираємося з формою. Якщо на першій картці ромб, на другій ромб, то і на третій повинен бути ромб. Якщо на першій ромб, а на другій хвиля, то на третій повинен бути овал. З кількістю так само. На картках повинна бути або однакова кількість фігур, наприклад, 2, або на кожній вона повинна бути різною – 1, 2 і 3. І зафарбовування. Або всі фігурки залиті суцільним кольором, або всі фігурки зафарбовані по-різному: суцільним кольором, порожні й зі штрихуванням.

Як грати?

Я викладаю на стіл картки сорочкою вниз до того моменту, поки не виложу 12 карток, або поки хтось не побачить сет і закричить “сет!”. Гравець, який побачив сет, забирає собі картки, що входять до його складу, а я продовжую викладати картки. Якщо серед викладених карток діти не бачать жодного сету, я викладаю на стіл ще 3 картки. Так триває, поки не буде викладена на стіл вся колода і не будуть знайдені всі сети. Хто зібрав більше сетів, той і переміг.

Онлайн-версію гри можна завантажити за посиланням. Грати в спрощений сет з 3 ознаками можуть діти віком 5-6 років, для цього відокремте лише картки одного кольору або лише картки зі суцільною заливкою. У віці 7-8 років діти успішно справляються зі звичайним варіантом гри.

Є цікавинка

У сет я граю не тільки з дітьми, але й з дорослими. І так я випадково виявила, що у людей із проблемами у розпізнаванні фігур, форм, кольорів і літер є труднощі під час гри в сет. Діти з дислексією також мають труднощі. Тому сет можна використовувати як самодіагностику щодо того, наскільки добре ви розрізняєте кольори й фігури.

На перший погляд здається, що як можна не розрізняти ромб від овалу? Але одна моя доросла знайома не любить цю гру, оскільки з великими труднощами розрізняє овал від хвилі та червоний від фіолетового (в одній з редакцій сету кольори фігур червоний, зелений і фіолетовий замість синього). А ще мені зустрічалися діти, які плутають штрихування та суцільне зафарбовування.

Так що за допомогою сету ви можете визначити подібні проблеми й виправити їх. А також тренувати не тільки розрізнення різних фігур і кольорів, але й розвиток уваги.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Матгурток Знаменник
Матгурток Знаменник@znamennik

Олімпіадна математика

332Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 19 серпня

Більше від автора

  • Футбольний м’яч та математика

    Сьогодні хочемо обговорити сам футбольний м’яч з точки зору математики. Пригадайте свій дворовий чорно-білий м’яч. Він має форму кулі, це зрозуміло. Але цікавіше його поверхня, яка складається з чорних п’ятикутників та білих шестикутників.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве
  • Як навчити дитину лічити до 100

    Якщо дитина вміє лічити до 10 – це вже значне досягнення. Щоб навчити дитину лічити до 10 вистачить пальців. Далі ми вчимося лічити за наступним алгоритмом.

    Теми цього довгочиту:

    Математика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається