Як навчити дитину лічити до 100

Якщо дитина вміє лічити до 10 – це вже значне досягнення. Щоб навчити дитину лічити до 10 вистачить пальців. Далі ми вчимося лічити за наступним алгоритмом.

Що нам знадобиться, щоб навчити дитину лічити

Нам потрібні лічильні палички, зубочистки або сірники у кількості більше сотні. Краще обирати палички меншого розміру, оскільки ми їх будемо складати в пучки по 10 штук. Для закріплення паличок у пучки нам також знадобляться гумки.

Зубочистки та сірники зручніше за лічильні палички, адже такий пучок дитина легко візьме у свою маленьку долоньку. Сірники можна заздалегідь очистити від сірки, але якщо ви будете контролювати заняття дитини, то це необов’язково.

Лічимо десятки

Беремо цей скарб й разом з дитиною лічимо сірники до 10, а потім складаємо їх в пучок й зав’язуємо гумкою. Потім ще відраховуємо 10 паличок і знову зав’язуємо. Потім лічимо у зворотному порядку від 10 до 1 й робимо пучок. Повторюємо ці дії, поки у нас не вийде 10 пучків по 10 паличок у кожному.

Тепер ми можемо лічити пучки, адже вміємо лічити до 10. Але будемо казати не 1 пучок й 2 пучки, а 1 десяток, 2 десятки, 30, 40 і 50. Лічити десятки дітям вдається досить легко, єдине ускладнення – число 40, оскільки воно вимовляється не за загальним правилом. Продовжуємо тренуватися та набирати цілі десятки.

Додаємо одиниці

Ускладнюємо завдання й додаємо палички. Беремо, наприклад, 5 десятків та ще 3 палички й отримуємо число 53. Українською мовою це легко вимовляється, оскільки у нас п’ять десятків і три. Потім просимо набрати інші числа. Таке завдання у дітей також не викликає особливих складнощів.

Вчимо числа від 11 до 19

В останню чергу вчимо найскладніший десяток – від 11 до 19. Складність полягає в незвичайних назвах, які формуються не так, як інші десятки. Це ще й важливий десяток, бо тепер ми можемо ходити вулицями й лічити предмети: сходинки, вуличні стовпи, автівки чи птахів.

Діти часто запитують, а що далі за сотнею? Тут треба підготуватися й зробити пучки по 100. А далі алгоритм такий же. Лічимо сотні, потім додаємо десятки, потім одиниці.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Матгурток Знаменник
Матгурток Знаменник@znamennik

Олімпіадна математика

332Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 19 серпня

Більше від автора

  • Футбольний м’яч та математика

    Сьогодні хочемо обговорити сам футбольний м’яч з точки зору математики. Пригадайте свій дворовий чорно-білий м’яч. Він має форму кулі, це зрозуміло. Але цікавіше його поверхня, яка складається з чорних п’ятикутників та білих шестикутників.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве
  • Розвиток уваги з іграми

    Сет – це одна з моїх улюблених настільних ігор на розвиток уваги. Вона побудована за наступним принципом.

    Теми цього довгочиту:

    Математика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається