Як обрати расу та клас у D&D? (5е)

Вітаю! Твоя перша пригода у світі Dungeons&Dragons от от почнеться! Та перш ніж поринути у цей світ, тобі потрібен персонаж☝️

У цій статті я розкажу тобі про варіанти персонажів, якими ти можеш грати: тобі треба обрати бажану расу, клас, та придумати ім'я.

Важливо: D&D це не типова настільна гра, в ній нема понять "виграти" та "програти" - є лише результати твоїх дій. Тому не обирай персонажа за принципом "хто сильніший" - думай про те, ким тобі комфортно бути 🙏

🧝‍♀️Раси персонажів🧙‍♂️

Раса визначає вашу зовнішність, та дає додаткові плюси та навички.

Ельф, гном, напіворк, дворф, людина, гобіт (халфлінг), напівельф

Коротко про основні раси:

Ельфи - древня та поважна раса. Живучи сотні років, ельфійська цивілізація присвячує свої будні мистецтвам, наукам, та витонченним бойовим навчикам.

Гноми - цей маленький, життєрадісний та допитливий народ живе у лісах та полях, активно шукаючи пригоди на свої голови. Унікальна винахідливість гномів дала початок інженерії на Узбережжі мечів.

Напіворки - ці дикі племена населяють високі та холодні гори, і їх рідко можна зустріти у великих містах. Унікальна витривалість та сила робить напіворка серйозним супротивником.

Дворфи - кам'яні міста цього народу тягнуться на кілометри вглиб землі. Зв'язок дворфів з землею та каменем робить з них вправних каменярів та ювелірів, а також дає міць та витримку в пригодах.

Люди - на відміну від інших рас, люди живуть не так довго, тому намагаються встигнути все за своє коротке життя. Поверхнево вправні у будь-яких ремеслах, людей можна зустріти по всьому світу, в різних професіях та умовах.

Гобіти (халфлінги) - живучи у маленьких спільнотах, гобіти цінують родину, домашнє вогнище, та смачну їжу. Спорідненість з природою та щирість робить їх вправними цілителями, фермерами, та артистами.

Напівельфи - стоячи на межах двох цивілізацій, ця раса перебуває у вічних пошуках свого "я". Цей народ поєднує в собі унікальні риси: людську допитливість, винахідливість та амбіції, що доповнені любов'ю до природи і мистецькими смаками ельфів.

Драконороджений

Драконороджені - як слідує з їх назви, є породженням роду драконів. Хоч вони в них і нема крил, їх вогняне дихання сіє страх у серця ворогів.

Тифлінг

Тифлінги - жертви невдалого експерименту або темного ритуалу. Спотворені демонічними силами, тифлінгів бояться і вважають вигнанцями. Тим не менш, шрами їх минулого дають їм в руки сили самого пекла.

⚔️Класи персонажів⚔️

Чарівниця, рейнджер, воїтелька та клірик б'ються проти бехолдера.

На відміну від раси, твій клас прямо визначає твій "стиль" гри. Тут варто подумати, яку роль тобі було б цікаво виконувати у складі гурту пригодників.

Варвар з сокирою - типовий мешканець гірських племен.

Варвар - покладаючись на свою двуручну зброю, варвар не бачить перед собою перешкод. Не маючи обладунків та використовуючи свою лють - цей вояка здатен перемогти битву ще до її початку... просто налякавши всіх своїм загрозливим видом.

Драконороджена-бард піднімає бойовий дух своїх побратимів у дорозі.

Бард - твоя магія та зброя - це слово та музика. Гидким жартом ти можеш вразити ворога у саме серце, а твій спів буквально зцілить рани твоїх друзів. Коли справи кепські, барди поливають ворогів стрілами та закляттями, або наносять точкові удари гострою рапірою.

Відважна воїтелька командує ротою охорони фортеці, ведучи їх в бій з драконами.

Воїн - вправний боєць, що покладається на свою зброю як на продовження власних рук. Маючи при собі цілий арсенал, воїн може виконувати роль як атакуючого, так і захищати товаришів від небезпек.

Друїд прикликає силу природи, щоб зцілити ліс від темного прокляття.

Друїд - служителі природи, друїди стоять на захисті рослин, тварин, та життя. Користуючись силою зірок, Місяця та стихій - вони лікують та захищають своїх союзників. Та якщо хтось посягне на природу, друїд готовий стати на захист - перетворившись на розлюченого ведмедя, він засіє поле навколо себе гострими як леза терновими шипами.

Тінесерда - одна з легендарних кліриків Узбережжя мечів, чия відданість богині Селуне врятувала сотні життів.

Клірик - віра та сповідання принципів свого божества дають клірикам магічні здібності, якими вони користуються для лікування чи нанесення шкоди. В гурті клірик бере на себе роль цілителя, але також може бути бійцем передової - важкі обладунки та щит клірика роблять його достойним супротивником.

Монахиня медитує під сакурою, шукаючи гармонію у вирі стихій.

Монах - служителі стихій та балансу, ці майстри бойових мистецтв використовують енергію Ци для лікування або захисту. Монах майже не носить броню та зброю, але якщо є загроза - його кулаки та долоні стануть смертоноснішими за меч.

Паладин Темпуса веде праведний бій проти демонів Асмодея.

Паладин - воїн світла, захисник знедолених, промінь надії у темряві розпачу. Ці воїни у важких обладунках та булавою стають на захист справедливості, лікують поранених, та знищують зло у темних куточках Узбережжя мечів.

Рейнджер готовий до бою з браконьєрами, що полюють на оленят у Могильному лісі.

Рейнджер - майстер виживання, якому не страшні а ні дощ, а ні сніг, а ні гоблін. Його гостре око здатне вцілити з лука будь-яку здобич, а знання місцевості дозволяють вислідити запеклого ворога. Досвідчені рейнджери можуть приручати вовків та ведмедів, а також зцілювати рани магією природи.

В пошуках вкраденого золота, розбійник прокладає шлях через каналізацію в будинок корумпованого лорда.

Розбійник - майстер кинжалів та отрут, цей вбивця атакує з тіней. Жоден замок чи пастка не стануть йому на заваді перед бажаною здобиччю. З розбійником в команді, гурт пригодників забуде про поняття "прохід заборонено", а його вміння маскування проведуть навіть у підземне сховище банку.

На нудній медитації, чародійка прикликає полум'я дракона, щоб поглузувати з монахів.

Чародій - просторова аномалія або драконяча кров твоїх пращурів дало тобі магічний дар. Роки навчання в академії чи дисципліна монахів? Ха! Це все для душніл! Кидатись вогняними кулями для тебе все одно, що й дихати - відверто, ти навіть не знаєш, як правильно це робити... іноді вогонь летить не туди, куди треба 😬. Чародій використовує руйнівні сили, щоб пробивати шлях для своїх товаришів.

Чарівник Гейл з Уотердіпу - в минулому шукач пригод, викладає теорію іллюзій та просторових явищ у Вежі Чорного посоху.

Чарівник (маг) - магія це не іграшка, а глибока та поважна наука. Роки в академії та бібліотеці відкрили тобі складність та можливості магічного Плетива. Ти знаєш, що найтемніше підземелля приховує не монстра, а чудернацьку істоту, яку варто дослідити! Створити ілюзію пожежі щоб налякати ворогів... або прикликати пекельне полум'я, щоб спопелити їх - залежить лише від твого настрою.

Чаклун звертається думками до Асмодея, щоб той наділив його силою пекельного вогню.

Чаклун (чорнокнижник)- у всесвіті безліч потойбічних істот, що готові віддати часточку своєї сили в обмін на служіння... чи навіть душу. Твоя магія походить від угоди з демоном чи древнім богом. Виконуй його волю, і він винагородить тебе більшою силою. Хоч чаклун і переслідує свої власні цілі, та в гурті він завжди буде корисним бійцем.

Готово! 🥳

Молоді пригодники не очікують, що зовсім скоро розпочнеться бій...

Ось і все! Обери бажану расу та клас персонажа, і повідом Майстра про свій вибір. Останнє, що лишилось - це придумати ім'я твоєму герою чи героїні! 💪

За бажанням (але не обов'язково), ти можеш більш детально почитати про кожну расу, клас, та передісторії персонажів (минуле заняття, що визначає їх риси характеру та деяке стартове спорядження) - у Книзі гравця за цим посиланням. 📚

Трошки більше про гру можна дізнатись у короктих (4-7 хв) відео від україномовних Dice&Bones. 🇺🇦

Надихнутись на пригоду можна цим вступним відео від найвідомішої в світі кампанії D&D: Critical role! Або затишно поробити свої справи під звуки долини, яку ми відвідаємо під час гри. 🌿

Побачимось на грі! 🤗

Мене звати Річард, я пишу українською про цікаве у світі D&D, а також проводжу партії в Чернівцях 🇺🇦

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Річард про D&D 🇺🇦
Річард про D&D 🇺🇦@richards.dungeons

Майстер Dungeons&Dragons

335Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 21 травня

Більше від автора

  • Передісторії для D&D (5е)

    Dungeons&Dragons - гра рольова. А що може краще допомогти увійти в роль, ніж передісторія вашого персонажа!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • D&D: гайд новачка‍

    Коротко розкажу тобі те, до чого варто готуватись на грі Dungeons&Dragons!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Цікаво, орки не представлені як раса доступна гравцям через те, що вони зовсім нерозумні?

Вам також сподобається