Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

Зміст

Щорічна презентація Galaxy Unpacked закінчилась. Але, на відміну від попередніх кількох (за якими я слідкував хоча б) - ця не мала ніякого “вау-ефекту”. Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

ДИСКЛЕЙМЕР: Багато особистих думок та суб’єктивних висновків присутньо в усьому тексті. Сприймайте НЕОБ’ЄКТИВНО.


Вступ

Презентація почалась з абсолютно пустих слів про Galaxy AI. Чому пустих? Бо нічого конкретного не казали, окрім як “це змінить спосіб комунікації” кількома різними реченнями. Особисто я не зрозумів сенсу цього прозаїчного твору, тож і не затримуватимусь тут. Єдине, що анонсували тут з корисного - це 7 років оновлень ОС (не просто патчів безпеки, а саме мажорних версій Android) у 24 лінійці їхніх смартфонів.

Власне, анонс

Відразу після цих незрозумілих казок показали знімок S24 Ultra. Ніяких інтриг чи ще чогось - бо самі розуміють, що його вже бачили всі, хто хотів.

Тут також була ода до ШІ, але вона перейшла в справжні анонси нових функцій.

Переклад дзвінків у реальному часі

Отож, першою “фірмовою” фішкою Galaxy AI став переклад дзвінків у реальному часі. Це працює в обидва боки, а також як для вхідних, так і для вихідних дзвінків.

Це може виглядати як текстом, так і озвучуватись (що логічно саме для голосових дзвінків).

Інтерфейс перекладу дзвінка в реальному часі

Хочу уточнити одну деталь від себе особисто: окремо існує функція Text Call, яка дозволяє відповідати за допомогою тексту голосом іншій людині. Обидві ці функції тепер будуть присутні у пристрої.

Інша справа - підтримувані мови, а їх небагато і, очевидно, нашої там нема.

Підтримувані мови для перекладу дзвінків у реальному часі

Персональний інтерпретатор (перекладач)

Приклад інтерфейсу

Сенс створення цієї функції особисто мені незрозуміле взагалі, цілком і повністю. По суті - це функція “Розмова” з Google Translate, яка доступна всім власникам смартфонів, які мають пристрій не старший 8-9 років (приблизно). Вдвічі більше я не розумію сенсу існування цього окремого сервісу від Samsung враховуючи їхню тісну співпрацю з Google (далі це також буде помітно).

Для тих, хто взагалі не розуміє, що я тут накалякав: це функція-перекладач, де на людина говорить своєю мовою, а інша людина відповідає іншою і на екрані це все відображається вже перекладеним потрібними мовами для обох учасників діалогу. При цьому йде також озвучення потрібними мовами.

Перекладач в клавіатурі

Приклад інтерфейсу

Ось ця функція корисна, як на мене - в будь-якому місці для введення тексту можна без зайвих рухів відразу ввести текст потрібною мовою. І тут навіть підтримується українська! Але звідки я це знаю в день презентації? Тому що вона вже давно є в оболонці One UI і доступна на всіх пристроях з клавіатурою Samsung. Приклад з мого S23 Ultra:

Як воно виглядає вже :)

Фіча насправді корисна (без жартів і їдкості), проте про неї знає дуже мало людей і добре, що Samsung нарешті почали згадувати про те, що окрім заліза треба також піарити свої програмні продукти.

Проте, в демо цієї функції компанія все ж примудрилася таки забути про інший свій програмний продукт - клієнт повідомлень, який, серед іншого, підтримує як RCS, так і колаборацію між пристроями в екосистемі. Замість нього функція перекладача демонструвалась в Google Messages.


Функції з ШІ від Google y Samsung

А ось тут починається, власне, перший блок від Google, котрий зайняв солідну частину події, присвяченої зовсім іншій компанії. Проте - продовжимо.

Expressive texts with AI on Google Messages

Отож, першою такою штукою стала Magic Compose - те, що Google показала на своїй I/O минулого року. Фактично - це автоматичні відповіді на повідомлення співрозмовника в різних стилях, котрі генеруються за допомогою моделі Gemini.

Стилі генерованих відповідей

Шкода, що це доступно лише в RCS/SMS, проте добре, що ШІ розвивається і в зручних для користувачів місцях також.

Photomoji

Чомусь, знову ж таки, стару функцію, котра є в галереї Samsung і працює на багатьох інших пристроях - прилаштували до функцій Google Messages. Тут показують, як можна зробити стікер з якогось зображення і надіслати його в повідомленні.

Pick the right tone for your text with Chat Assist

Абсолютно недооцінена унікальна функція, про котру сказали ОДНУ ФРАЗУ і перейшли далі. З того, що стало зрозуміло: можна написати повідомлення/пост в інтерфейсі клавіатури, а потім, за допомогою вбудованого ШІ - перебудувати написано в різні стилі, по типу форматування під соц.мережі з хештегами або формалізування для бізнес-спілкуванняю. Як на мене - це дуже корисна функція, особливо якщо є необхідність у професійному спілкуванні без досвіду, наприклад. Сподіваюсь, що доїде і на минулі моделі…

Android Auto

В автомобільний режим також додали деякі корисні функції з ШІ. Наприклад - зачитати вголос підсумок розмови зі спільного чату. Звісно, невідомо, чи це працюватиме виключно з Google Messages, але підозрюю, що так.

Також, додали швидкі дії з повідомленнями, щоб не відволікатись від водіння: автоматично побудувати маршрут до надісланої локації; повідомити, скільки лишилось до прибуття; надіслати швидку відповідь. На жаль, я не можу перевірити, чи є ці функції вже в сучасних автівках з Android Auto, проте виглядає, що цілком можуть бути.

Також, щось сказали про One UI в Android Auto, проте на зображеннях ніяких відмінностей я не помітив (окрім піктограм фірмових).

На цьому перший блок інтеграції сервісів Google завершився.


Диктофон

Тут відбувся анонс оновлення вбудованого фрмового диктофону - тепер він вмітиме не тільки перетворювати голос на текст, а і підсумовувати розмови за різними голосами.

Оновлення в Samsung Notes

Samsung має дуже багатофункціональний нотатник, який навіть вміє синхронізуватись з Microsoft OneNote та іншими пристроями Samsung.

Align handwriting

Тут викочують його оновлення, і першою фішкою стає “вирівнювання” написаного від руки тексту.

Note Assist

Також показали засоби для більш зручної організації записів.

Для прикладу показали ось таку нотатку:

А потім парою кліків з неї вийшла ось така зручна читабельна річ:

Також, це не єдиний варіант форматування - сервіс пропонує кілька стилів на вибір, для кращого розуміння інформації, ось, наприклад, інший:

Також, додали функцію підсумовування, тобто створення такого собі списку ключових речей з нотатки, виглядає ось так:

Samsung | Google

А ось і другий блок від Google у презентації Samsung. Тут спочатку згадали те, про що розповідали з гуглівського в попередній частині презентації, а далі перейшли до програмних новинок.

Circle to Search

Тут представниця Google показала нові способи пошуку в мережі за допомогою жестів - кола, підкреслення, закреслення і простого натискання.

Обвести об’єкт для пошуку
Підкреслити для пошуку
Закреслити для пошуку
Натиснути на екран для пошуку

Виглядає це приблизно так - затискаєте кнопку “Додому” і обводите окуляри з фото:

І воно шукає їх в мережі:

В мене, правда, виникло питання - що робити людям (більшості користувачів), які користуються жестовим керуванням? Я так розумію, що достатньо буде викликати асистента жестом, проте - треба перевіряти.

Також, після виділення об’єкту на екрані - можна запитати щось про нього:

І ШІ видасть відповіді з прикладами пошуку з мережі:

Фактично - це той же Google Lens, тільки з можливістю питань стосовно речей на екрані, і без необхідності зайвих дій.

Повідомили також, що ця функція буде доступна на всіх пристроях 24 лінійки. Проте я не розумію, що заважає її інтегрувати в попередні моделі, враховуючи що більшість (якщо не всі) дій виконуватимуться на стороні Google… Хоча - може ще й інтегрують.


Приватність у роботі з ШІ

Компанія демонструє, що можливо вимкнути надсилання даних для обробки серверним ШІ і змусити виконувати всі дії локально на смартфоні:

Хоч більшість із цих сервісів і потребують доступу до мережі - сенсу від цього не дуже багато…

Камери

Наступною темою події стали довгоочікувані камери.

Тут без інновацій - прибрати 10-кратний оптичний модуль, замінивши 5-кратним і збільшивши його роздільну здатність. Тепер можна робити і 10х зум, проте це буде кроп з 5-кратного модуля.

На презентації дуже довго пояснювали, як це чудово, і що якість стане навіть кращою. Проте кроп є кроп, незалежно від його маркетингової назви і це, як на мене, видається даунгрейдом і переходом в сторону мейнстріму.

Ще повідомили, що стабілізатор телефото модуля тепер може рухатись в більшому діапазоні, що дозволятиме тримати в фокусі об’єкти ще краще.

Особливо якісних прикладів не показали (бо трансляція була в 1080р, а бітрейт відчувався супернизьким), проте з основного:

  • Nightography

  • Покращена якість вивантаження контенту в соц.мережі Instagram та Snapchat. Також - це перший пристрій, який підтримує вивантаження HDR фото до Instagram

  • Різні функції редагування фото (деякі з яких вже досить давно існують в фірмовій галереї), наприклад прибирання тіней та відображень:

  • Доповнення фото при вирівнюванні:

  • Переміщення об’єктів на фото (функція, яку показували Google на одній зі своїх презентацій - тепер вбудована в фірмовий редактор Samsung):

  • Також, до кожного відредагованого за допомогою ШІ зображення додаватиметься водяний знак та метатег

  • Створення сповільнених відео, навіть якщо воно не було записано таким чином. ШІ додаватиме згенеровані кадри для плавності таких роликів

Також, було зроблено промо-ролик з блогером Mr.Beast, який виглядав ну дуже крінжово.


Quick Share

На презентації згадали також про фірмовий сервіс передачі файлів. Ця штука працює аналогічно Nearby Share - за допомогою радіомодуля. Проте тепер Samsung поєднує свої доробки з Google і Quick Share стане повноцінною заміною Nearby Share на всіх пристроях з Android. Коли ця зміна стане активною - не повідомили.

Залізо

Тут, на відміну від попередніх таких подій, не було розказано про той чи інший чіпсет, тому що зараз було зроблено дуже незрозумілий хід з боку компанії в плані вибору, яка модель на яких ринках отримає який чіпсет.

Отож, на деяких ринках S24 i S24+ отримають Exynos 2400, а на деяких - аналог від Qualcomm, в той час, як S24 Ultra всюди матиме Snapdragon 8 Gen 3.

Тож, згадали також про покращення потужностей в різних частинах чіпсету в Ultra, і наявність трасування променів.

На додачу - створили велику парову камеру для охолодження заліза і запобігати перегріванню пристрою.

Про акумулятор сказали лише пару слів і показали слайд, котрий демонструє ємкості акб всіх 3 моделей:

Стосовно дисплею - в Ultra буде пікова яскравість у 2600 ніт. Але, звісно, досягнути її можна буде лише в HDR контенті чи під яскравим сонцем.

Далі перейшли до корпусу - звісно, наголос на титані в рамці S24 Ultra. Найміцніший наш смартфон і бла-бла-бла.

Проте не рамкою єдиною обмежились в обіцянках довговічності корпусу - представник Corning розповів про унікальне скло Gorilla Armor, зроблене спеціально для ультри. Покращення мають торкнутися міцності та стійкості до подряпин, а також - зменшення відблисків.

Стосовно ж корпусів S24/S24+ - повідомили, що їхні рамки створені з армованого алюмінію:

Підсумки презентації

Наприкінці показали підсумкові слайди з основними нововведеннями в Ultra та звичайних моделях:

Основні нововведення в S24 Ultra
Основні нововведення в S24/S24+

Перед цими слайдами ще були класичні заяви про “охорону природи”, проте я не звертаю на це увагу, коли про це говорять величезні корпорації, вибачайте.

Це ще не кінець ;)

Після, здавалося б, підсумкових слайдів і всіх необхідних потенційним покупцям цифр - раптово згадали про Samsung Health. Зробили це, звісно, дивним промо-роликом з доісторичною людиною.

Знову ж таки, було дуже багато незрозумілого тексту, з якого можна виділити таке:

  • Компанія намагається впровадити ШІ в Samsung Health для допомоги користувачам у покращенні свого здоров’я

  • Основний напрямок (чомусь) знову був сон, а саме - відслідковування різних захворювань під час сну

  • Додають функціонал відстеження прийому ліків

  • Додають так званий Vitality Score - такий собі показник, наскільки організм “в здоровому стані” по багатьом параметрам (наприклад сну, активностей та серцебиття), котрі може вимірювати Samsung Helath. Щось подібне є у годинників Garmin, наскільки я знаю

  • Додають Booster cards - такі собі персоналізовані мотиватори для покращення свого фізичного стану

One more… ring?

Насамкінець компанія вирішила показати тизер свого майбутнього продукту - Galaxy Ring. Ніяких даних про нього не повідомили, проте на промо-ролику помітні датчики і контактна панель, що дає розуміння про направленість на відслідковування різних параметрів тіла

Персональні висновки

Перше і основне, що кинулось в очі - на презентації майже забули про S24 та S24+. Пристрої, котрі мають бути флагманами цілий рік, показувати стиль і тренди компанії виявились забуті на своїй же презентації - виглядало сумно. Друге - відчувалось, неначе це вже не подія, присвячена Samsung і їхнім “технологічним проривам”, а щось таке, на чому крутитиметься ШІ від Google.

Стосовно ультри - особисті враження абсолютно нейтральні. Так, це гарний пристрій, в трендовому дизайні, з трендових матеріалів, проте сенсу в його покупці - менше, ніж в покупці його попередника, як на мене. Цей пристрій - досить відчутний даунгрейд як мінімум по камерам через прибирання унікального телефото об’єктива, котрий ледь не єдиний на ринку вмів “працювати підзорною трубою”.

Загалом - презентація виявилась прісною, з купою води і дуже малою кількістю якоїсь хоч трішки потрібної інформації для того, щоб “заманити клієнта”. Моя особиста порада - не витрачати кошти на S24 Ultra, а тим паче на молодші моделі, а взяти щось з 23 лінійки - там і звичайні моделі мають гарне залізо, і ціни попадають зараз на них стрімко, і ніяких критично важливих інновацій пропущено не буде, як на мене.

Якось так. Успіхів і мирного неба!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

540Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • One UI 6 та інші зміни для не-розробників з SDC 2023

    Привіт! Сьогодні відкрилась конференція Samsung Developer Conference 2023. В цьому довгочиті - всі хоч мінімально вагомі зміни для звичайних користувачів у ПЗ Samsung і не тільки. Може бути нудно!

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається