Глава 4. Доступ до рівності

Філософ Руссо стверджував, що в природному стані всі люди є рівними. Так як, вони є незалежними один від одного і здатні задовольняти власні потреби без допомоги інших. У той час поняття нерівності виникало не із самої природи людини, а із соціальних установок, які призводять до залежності та конкуренції.

У цьому контексті ШІ може сприяти усуненню нерівності за визначенням Руссо. Системи можуть надати широкий доступ до інформації. Уже зараз багатьом доступні послуги , за які раніше доводилося б платити (від складання раціону та покращення інтер’єру до визначення породи собак) - у цьому сенсі генеративні ШІ підвищують рівність знань і загальний рівень кваліфікації.

Фрілансова біржа Upwork засвідчує значне падіння оплати серед копирайтерів та перекладачів. Як би не було сумно від цього, але це свідчить про головне - ШІ допомагають обходитися без допомоги інших. Виравнюється нова крива рівності можливостей.

Однак та сама монета може показувати й зворотний бік: елітарність технологічного розвитку, що концентрується в руках обраних корпорацій та особистостей, призводить до посилення розриву між "цифровими аристократами" та рештою світу. У питанні вертикальної рівності ми спостерігаємо певні успіхи. Однак, коли йдеться про горизонтальну рівність, ми стиснуті потужностями наших цифрових компаньйонів.

У кого залізо продуктивніше і хмарні сервери потерабайтніше, тим завжди будуть відкриті широкі простори передових технологій. Водночас, капіталізм адаптується й до цих викликів, намагаючись вирівняти акселераторну рівність через підвищення якості техніки, як приклад, NVIDIA збільшує випуск своїх відеокарт утричі.

Іронія долі, що Жан-Жак Руссо, названий батьком протосоціалізму, був би вражений тим, що саме ринкові механізми економіки, реагуючи на подібний попит, можуть стати золотим рішенням у боротьбі за технологічну рівність. Важливо розуміти, що цифрова рівність і доступ до технологій нерозривно пов'язані: доступ без рівності призводить до деспотизму плутократів, а рівність без доступу - до гноблення авторитарієми.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Рєпін Ілля
Рєпін Ілля@na_manjetax

Про політичну філософію та ШІ

312Прочитань
10Автори
4Читачі
На Друкарні з 10 січня

Більше від автора

  • Глава 2. Політ.Філософія basic: свобода, рівність, справедливість

    У серці політичної філософії вічно пульсують поняття свободи, рівності та справедливості, які гонять кров ідеологій по єдиному політичному організму Спінози. Вони утворюють кістяк думки, який століттями формувався під тяжкістю геніальних розумів.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Глава.1 Від механічних качок до Алана Тьюрінга

    Починаємо від примітивних, але витончених механізмів, яких використовували для анімації ідолів у святилищах, й конструкцій, створених для вивчення небесних тіл.

    Теми цього довгочиту:

    Ші

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається