Інтервʼю: Metaverse-кріейтор про майбутнє VR і XR, Web3 і блокчейн-технологій

Юджин Капон – співзасновник Studio Capon і автор медіаконтенту в Метаверсі – занурюється в останні тенденції у Web3 і розширеній реальності.


Web3 повільно, але впевнено поширює глобальний вплив. Ethereum, Solana, Whitechain, NEAR – усі ці назви означають децентралізовані мережі, але становлять лише верхівку айсберга серед розмаїття протоколів та інновацій, які вони імплементують.

Оскільки повноцінне впровадження Web3 в усі сфери життя – це лише питання часу, я попросив Юджина Капона поділитися більш широкою картиною щодо Метаверсу, Web3 та токенізацію активів.

Нижче – ексклюзивна інформація від експерта у XR, творця Metaverse-контенту Metaverse для Microsoft і High Fidelity, а також радника з питань освіти в галузі Metaverse для Організації Об'єднаних Націй.

Вступ

– Зважаючи на те, що ви є затятим експертом з метавсесвіту, мені б дуже хотілося дізнатися, що привело вас у цю сферу. Як почався ваш шлях у Web3?

– Те, як я потрапив у Web3 та XR (Extended Reality – розширену реальність) – це довга історія з багатьма перешкодами на шляху.

Я маю ступінь бакалавра з інновацій у соціальних мережах у Державному коледжі Евергрін, який я здобув після отримання двох ступенів молодшого спеціаліста з візуальних комунікацій. Ця освіта дала мені змогу вивчати еволюцію інтернету, зосередившись на соціальних медіа та впливі технологій на людей, суспільство й уряди.

Я відкрив для себе XR ще до того, як були випущені основні VR-гарнітури. Один дизайнер показав мені прототип 360-градусного досвіду, який він створив за допомогою Google Cardboard і свого смартфона. Це стало для мене "еврикою". Після цього я відкладав гроші протягом трьох місяців, працюючи креативним директором в консалтинговому агентстві YouTube, а потім звільнився, щоб вивчати XR на повну ставку. Це було найкраще рішення в моєму житті.

– Яке майбутнє чекає на Metaverse? Чи досягне він глобального успіху, якого від нього очікують? Чому/чому ні?

– Питання про майбутнє метаверсу, безумовно, ставить віз попереду коня, тому що метаверс ще не є повноцінним поняттям.

Метаверс – це побічний продукт третього покоління інтернету – епохи, яка ще не настала. У криптоспільноті, коли говорять про Web3, зазвичай мають на увазі криптовалюту і блокчейн, хоча під Web3 слід розуміти веб-технології третього покоління, включаючи й попередньо згадані криптовалюту та блокчейн.

Поняття “Web3” має стосуватися третього покоління інтернету, що охоплює технології, які стануть масово використовуватися в цю епоху. До цього покоління залишилося щонайменше шість років. Я думаю, що воно буде успішним, тому що це природний перехід до наступного покоління; воно просто чекає, поки решта суспільства наздожене його.

– Ви були генеральним директором Studio Capon – креативної студії метаверсу. З експертної точки зору, чи можете ви припустити, що медіа та комунікація повністю перейдуть з IRL-виміру в Metaverse?

– Так, я був генеральним директором Studio Capon, яку ми закрили в листопаді 2023 року. Я вважаю, що в XR є місце для комунікації, але також є час і місце для звичайного спілкування без використання технологій у повсякденних розмовах. Безумовно, настане момент, коли новіші технології прийдуть на зміну нинішнім технологіям, які ми використовуємо для спілкування. У це важко повірити, але настане час, коли навіть смартфони будуть замінені якоюсь іншою технологією.

Про токенізацію

– Чи може токенізація матеріальних активів знайти своє застосування в метапросторі? І яким чином?

– Люди занадто захопилися використанням блокчейну, тому що він широко використовується для полегшення фінансових транзакцій, не звертаючи уваги на його більш широку функціональність. Варіанти використання блокчейну набагато ширші. Наприклад, блокчейн можна використовувати для відстеження чеків кожного разу, коли ви йдете до продуктового магазину, що є набагато кращою системою, ніж роздруківка крихітних папірців, які загубляться у вашому гаманці або сумочці.

Мене трохи вражає, що існує така велика спільнота навколо технології блокчейн. Я завжди вважав, що хоча блокчейн надзвичайно корисний, він також розрекламований. Блокчейн у метаверсі також має кілька застосувань: полегшення роботи фінансових ринків, через які можна продавати активи, відстеження переміщення цифрових активів з однієї платформи на іншу, відстеження поведінки цих цифрових активів і їх значення в ігровому рушії, ведення віртуального реєстру, створеного для впливу на стійкість віртуальних світів, що є вимогою для існування метавсесвіту, і так далі.

– Наразі нам представлений широкий спектр технологій токенізації активів і механізмів консенсусу. Чи існує можливість, що токенізація активів буде консолідована в єдиний технологічний конструкт?

– Я не вірю, що коли-небудь з'явиться єдиний блокчейн, який буде використовуватися для всього, тому що сфер застосування блокчейну дуже багато. Наприклад, одна мережа може бути кращою для переміщення активів з одного віртуального світу в інший, в той час як інший ланцюжок може бути оптимізований для відстеження текстових файлів або записів. Також слід враховувати, що суть системи публічних реєстрів полягає в її публічному аспекті, але речі, які ви відстежуєте, можуть бути речами, які ви не хочете робити публічними. Саме цей факт може стати перешкодою для багатьох людей.

– Як, на вашу думку, токенізація активів трансформує традиційні фінансові ринки та інститути?

– Токенізація активів може бути потужним інструментом для багатьох бізнесів, які занадто малі, щоб вивести свої компанії на публічний ринок. Це чудовий спосіб отримати початкові інвестиції для ідеї, концепції або робочої моделі. Це також дозволяє інвесторам забрати свої гроші зі збитками або з прибутком, якщо бізнес не показує багатообіцяючих результатів. У багатьох випадках, коли бізнес не досягає очікуваного успіху, інвестори, як правило, втрачають все.

Про нормативно-правову базу та комплаєнс

– Як чинна нормативно-правова база впливає на прийняття та розвиток токенізації активів? Чи є якісь помітні юрисдикції, що лідирують у цьому напрямку? Які основні бар'єри стоять на шляху широкого впровадження токенізації активів і як їх можна подолати?

– Залучення громадськості до використання цифрової валюти не повинно бути проблемою, оскільки значна частина нашого суспільства вже оцифрувала гроші за допомогою платіжних додатків, віртуальних кредитних карток та інтернет-банкінгу для відстеження своїх фінансів. Я вірю, що настане час, коли фізичні гроші поступово відмовляться від використання на користь цифрових. Однак завжди буде невелика група людей, які вірять, що одного дня фінансові інститути будуть знищені, а мірилом багатства залишаться лише фізичні гроші та мінерали, такі як золото чи срібло. Це люди, які ховають гроші в стінах або під матрацом, так би мовити.

Існує низка інституцій, які займають позицію щодо токенізованих активів. Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) встановлює критерії того, що вважається інвестицією, особливо для інституційних інвесторів. CFTC (Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами США) регулює криптовалюти, які класифікуються як товари. І, звичайно, є IRS (Служба внутрішніх доходів США), яка регулює криптовалюти для цілей оподаткування, розглядаючи їх як майно.

– Як забезпечується безпека і відповідність токенізованих активів до норм, особливо враховуючи децентралізовану природу Web3?

– Як і у випадку з фіатною валютою, безпека і відповідність вимогам може бути проблемою для токенізованих активів. Однак, враховуючи децентралізовану природу Web3, децентралізований не означає “прихований” – він означає “публічний”. Часто легше відстежити людей, які вкрали криптовалюту, ніж тих, хто вкрав віртуальні гроші в централізованій системі. Державним установам знадобився певний час, щоб визнати легітимність токенізованих активів так само, як вони визнають легітимність фіатних грошей.

– Чи існують проблеми з тим, щоб змусити традиційні правові системи визнати цифрову власність?

– Найбільший виклик, з яким, на мою думку, стикається суспільство у зв'язку з прийняттям цифрової власності, полягає в тому, щоб фізичні місця приймали цифрову валюту як належну форму оплати, особливо з огляду на волатильність ринку. Тепер, коли урядові установи визнали, що токенізовані активи можуть оподатковуватися, правові системи стали більш сприйнятливими до цієї зміни.

Висновок

– Чи замінить цифрова власність традиційну? Чому/чому ні?

– Я не думаю, що цифрова власність замінить всі аспекти власності, натомість мені здається, що саме про це ви запитуєте. Настане час і місце, коли цифрова власність за допомогою технології блокчейн буде набагато кращою, ніж без використання блокчейну, але ми повинні пам'ятати, що це не єдине рішення для всього світу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається