Історія падіння BlackBerry: зробити революцію в комунікації та все програти

Небагато продуктів в історії злітали і падали так стрімко, як BlackBerry. Частка на міжнародному ринку досягала 20%, а на рік продавалося понад 50 млн. пристроїв. Сяйво беззаперечного успіху затьмарило розум перед появою нових телефоних брендів, серед яких вони не розпізнали свого головного конкурента. Сам телефон був культовим, доки не з'явився iPhone. Яблуко змінило ожину.

Посилання на мій подкаст Шалені Голови, де ви можете слухати аудіо-версію статті на платформах -
Apple Podcast - http://surl.li/dycft
Spotify - http://surl.li/hmnrm
Google Podcast - http://surl.li/hmntb

Колись найбільший виробник смартфонів процвітав у гонці IT-гігантів, створюючи справді унікальний продукт. Але в одну мить компанія почала втрачати темпи. Цей епізод присвячується драматичній історії злету і падіння першого у світі смартфона BlackBerry, що був улюбленим брендом 44-го президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами.

Логотип BlackBerry
Логотип BlackBerry

Становлення бренду

Міхаліс Лазарідіс, який народився в Стамбулі, який всіх просив називати його Майком, у юному і підлітковому віці успішно демонстрував свої винахідливі навички, і навіть зміг заробити грошей на продажу свого сигнального пристрою, який обчислював, хто перший натисне кнопку. Під час навчання в Університеті Ватерлоо він ремонтував домашні прилади, але бажання змайструвати щось своє не залишало його, тому Майк взявся за реалізацію власних ідей. Витрачені зусилля не залишилися непоміченими. У 23 роки Лазарідіс виграв конкурс на контракт сумою 600 тисяч доларів із компанією General Motors (GM). Він розробив світлодіодну систему оповіщень на заводах. Після цього Майку здавалося, що він здатний на більше, тому лише за пару місяців до випуску вирішив кинути навчання заради того, щоб стати підприємцем.

Ідея була в тому, щоб створити компанію, яка консультуватиме бізнес у питаннях програмного забезпечення. І в 1984 році разом з другом дитинства Дугласом Фрегіном молодий Майк реєструє компанію Research in Motion (RIM). Усі гроші Майка, у тому числі виплата GM, урядовий грант у розмірі 15 тисяч доларів, а також вкладення батьків стали стартовим капіталом RIM. Нова компанія розташувалася у невеликому приміщенні торгового центру у містечку Ватерлоо. Там RIM займалася переважно інженерними роботами. Одним із таких проектів був DigiSync — так називався пристрій, який зчитував дані з кіноплівки. Це був дуже корисний інструмент, який редактори використали на етапі поствиробництва. Спочатку застосування йому знайшли в Канадській державній службі, а згодом пристрій взяли на озброєння голлівудські студії. Технологія була настільки популярною, що RIM навіть здобула премії «Еммі» та «Оскар» за видатні технічні досягнення.

Майк Лазарідіс (ліворуч), Дуглас Фрегін (праворуч)
Майк Лазарідіс (ліворуч), Дуглас Фрегін (праворуч)

Незважаючи на неймовірні успіхи DigiSync, Лазарідіс пов'язував майбутнє компанії з іншими технологіями, зокрема бездротовим зв'язком. RIM почала працювати з найкращими представниками у цій сфері – компаніями Ericsson та RAM Mobile Data. У 1988 році разом вони почали розробляти першу систему в Північній Америці, яка б дозволила операторам бездротових платежів і пейджерів безкошовно перекладати дані. Ці напрацювання потім і стали основою операційної системи BlackBerry. RIM зарекомендувала себе, як перший розробник технологій бездротової передачі даних у Північній Америці та перша компанія за межами Скандинавії, яка розробила пристрої зв'язку, які стали широко використовуватися військовими, поліцейськими, пожежниками та службами екстреної допомоги по всьому світу.

Inter@ctive Pager 950
Inter@ctive Pager 950

Новостворена компанія настільки захопила уяву молодого випускника Гарварда Джима Балсіллі (Jim Balsillie), що той заклав свій будинок і вирішив вкласти 250 тис. доларів у компанію. Згодом він став її генеральним директором і поділяв із Лазарідісом цю посаду до 2012 року. У 1996 році вони випустили свій перший пейджер з QWERTY-клавіатурою. Це було початком успіху, у компанії тепер було три ключові елементи: мережа бездротового зв'язку, пристрій та програмне забезпечення, яке їх пов'язувало.

У 1997 році RIM стала публічною компанією, вийшла на біржу та провела ребрендинг своєї лінійки продукції. Назву BlackBerry придумала фірма Lexicon Branding, яка помітила, що ягоди ожини нагадують клавіатуру на пристроях RIM.
У 1998 році спільно з Intel компанія випустила більш компактний пейджер RIM 950. Він міг працювати з електронною поштою, мав покращену клавіатуру і навіть працював три тижні від однієї АА-батарейки. Але такі нововведення не привели продукту до особливої популярності. Через рік компанія отримала схвалення FCC на продаж у США BlackBerry 850 - пейджера з двостороннім зв'язком і коліщатком для прокручування.

Бренд BlackBerry завоював частку ринку мобільної індустрії завдяки сервісу захищеної електронної пошти. Компанія також почала пропонувати цю послугу на пристроях інших компаній через власне програмне забезпечення BlackBerry Connect. Теракти в США 11 вересня 2001 року стали підставою вважати пристрої BlackBerry справді безпечними і захищеними засобами зв'язку — на тлі проблем із стільниковими мережами в Нью-Йорку та Вашингтоні пейджери компанії продовжували безперебійно працювати. У той день Нью-Йорк виявився практично без стільникового зв'язку через велику кількість дзвінків, але мережа Mobitex чудово працювала: постраждалі могли зв'язатися з родичами, а екстрені служби підтримували зв'язок по пейджерах. Пристрої BlackBerry виявили себе у кращому вигляді. Незабаром після цього американський уряд став найбільшим клієнтом RIM, замовивши у компанії понад півмільйона пристроїв.

Поява перших телефонів BlackBerry

Незважаючи на успіх пейджерів, RIM розуміла: телефони витіснять такі пристрої. У 2002 році компанія випустила свій перший мобільник - модель BlackBerry 5810. Він отримав просто величезний на той час монохромний дисплей діагоналлю 3 дюйми, QWERTY-клавіатуру та можливості голосового зв'язку. Щоправда, повноцінним телефоном назвати його не виходило: мікрофона та динаміка у девайса не було. Дзвінки можна було здійснювати через підключення дротової гарнітури. Компанія, як і раніше, наголошувала на текстовій передачі інформації, але вже по GPRS. Покупці виявилися не в захваті від моделі: адже за ціною півтисячі доларів пристрій не був повноцінним телефоном, а скоріше функціональний пейджер з голосовими дзвінками.

То був золотий час. Канадська Research In Motion стала піонером на ринку смартфонів із своїми кнопковими телефонами BlackBerry. Компанія випускала нові пристрої один за одним. Телефони отримували кольорові екрани, камери, музичні програвачі. При цьому RIM зберігала важливу особливість QWERTY-клавіатуру, що стало відмінною рисою бренду. До 2005 року у RIM було чотири мільйони передплатників на сервіси BlackBerry, а Балсиллі і Лазарідіс увійшли до 100 найвпливовіших людей за версією журналу Time.
Штат налічував понад 20 000 працівників. При цьому ринкова вартість оцінювалася в 80 мільярдів доларів. Випущені телефони були справжнім феноменом, покупці божеволіли, а фінансові установи з Уолл-Стріт і навіть уряд США купували їх для своїх співробітників, тому що пристрої, що випускаються, не просто дозволяли зручно і швидко друкувати, але й забезпечували безпечне підключення до мережі, а також надавали цілодобовий зашифрований доступ до електронної пошти.

Але того ж року вони отримують серйозний позов до суду. Американська компанія NTP, яка запатентувала систему бездротової передачі листів, звинуватила канадців у незаконному використанні своїх розробок. RIM довго відмовлялася і не визнавала порушення, але в результаті суд став на бік NTP. Що ще гірше, компанії загрожувала заборона на експлуатацію пристроїв BlackBerry, які використовують технології з порушенням патенту. Це могло знищити RIM. Про те на їч захист стало Міністерство оборони США. Відомство заявило, що продукти BlackBerry використовують багато державних установ і відмовитися від них не можна. У результаті RIM відбулася виплатою $612,5 млн на користь NTP у 2006 році. Водночас компанія виграла час на розробку сервісів, які не порушують патенти суперника.

У 2006 році компанія вирішила вийти за рамки корпоративного ринку та випустила перші у своїй лінійці споживчі смартфони Pearl зі спрощеною клавіатурою, камерою та мультимедійними можливостями. Ця стратегія окупилася, і до 2007 року RIM мав уже 10 млн передплатників. Жителі Вотерлоу також були повністю віддані: ніхто в місті не носив телефони Nokia або Motorola. Так само як ніхто не водив «Хонду» у Детройті.
Справи продовжували добре йти до 2007 року, до поки на ринку телефонів не з'явився новий гравець — Apple.


iPhone був дорогим ($ 500 за базову версію!), відсутність фізичної клавіатури викликало багато питань. Банкірам та юристам, можливо, і не подобалося те, що друкувати на iPhone не виходить так само легко, як на BlackBerry, але їм подобався новий інтерфейс із сенсорним екраном та великий набір функціональних програм. Дивно, але того ж таки 2008 року вийшла модель BlackBerry Storm з віртуальною клавіатурою. Пристрій підвела операційну систему, яка робилася за старими принципами і відчутно поступалася iOS. Але найгірша була навіть не ОС — з якоїсь немислимої причини у смартфоні не було Wi-Fi. У серпні 2009 року журнал Fortune назвав RIM найшвидшою компанією у світі. У 2010 році їй вдалося продати 100 млн. смартфонів BlackBerry, які були доступні в 175 країнах світу. Однак рецесію, що почалася, важко було не помітити.

Коли 2010 року Apple випустила iPad, RIM відреагувала анонсом власного планшета. BlackBerry PlayBook, що вийшов у 2011 році, на перший погляд здавався цілком вдалим конкурентом. Однак пристрій виявився неймовірно слабким з погляду софту. По-перше, компанія чомусь не підключила його до своїх сервісів, а по-друге, у BlackBerry OS було дуже мало додатків.

Всі почали усвідомлювати, що мають серйозні проблеми на тлі конкуренції з боку Android і Apple. Вартість акцій RIM за 2011 рік впала більш ніж у п'ять разів, і зрештою обидва керівники Майк Лазарідіс та Дуглас Фрегін змушені були піти у відставку. 2012-й став роком великих змін. Протягом кількох місяців звільнили 5 тис. працівників та було перейменувано компанію на BlackBerry. Власники місцевого бізнесу у Вотерлоу турбувалися, що вони відчують на собі основний удар. Так і сталося, талановиті інженери, які переїхали до канадської провінції, почали роз'їжджатися, кількість відвідувачів у ресторанах і барах стрімко знизувалась.

Кінець епохи BlackBerry

Навіть незважаючи на випуск успішного слайдера BlackBerry Priv, в останньому кварталі 2016 року компанія оголосила, що більше не займатиметься випуском смартфонів, повністю передавши створення та виробництво нових пристроїв китайської компанії TCL. Сама Research In Motion повністю зосередилася на розробці програмного забезпечення для корпоративної безпеки. Наступні роки в муках народжувались наступні смартфони BlackBerry, але вони не повпливали на зірст продажів. На початку лютого 2020 року заявили, що планується припинення продажу «ожинових» смартфонів після закінчення терміну дії ліцензі. При цьому обслуговування та підтримка клієнтів проводилася до 31 серпня 2022 року.

Ніхто й не думав, що компанія RIM стане одним із стовпів, що змінить спосіб спілкування людей у всьому світі. Завдяки BlackBerry, Вотерлоо став місцем, де можна було запросто зустріти знаменитих персон. Наприклад, Research In Motion відвідала англійська королева, знаменитий фізик Стівен Хокінг, велогонщик Ленс Армстронг та інші. Більш того, деякі зі співробітників BlackBerry також стали відомими завдяки популярності смартфонів та комунікаторів. Майк Кіркуп, голова відділу зв'язків із розробниками, навіть отримав особисту охорону під час поїздки до Індонезії, щоб захистити себе від натовпів шанувальників гучної марки телефонів.

На початку лютого в мережі з'явилася інформація про те, що компанія Onward Mobility, яка мала права на випуск пристроїв під брендом BlackBerry, закрилася.
Onward Mobility випустила офіційну заяву: «Ми хочемо подякувати всім вам за величезну підтримку, яку ви нам надали. Однак з великим сумом оголошуємо, що ми закриваємося, і більше не продовжуватимемо розробку надзахищеного смартфона з фізичною клавіатурою». Останнім часом компанія зосереджується на розробці програмного забезпечення для підприємств та урядів.
Епоха BlackBerry закінчилася тепер назавжди. Телефони цього бренду назавжди залишаться в серцях кожного їх власника. Адже вони заклали основний фундамент сучасним меседжерам та безпеці для майбутніх смартфонів та сотовим мережам.

Посилання на мій подкаст Шалені Голови, де ви можете слухати аудіо-версію статті на платформах -
Apple Podcast - http://surl.li/dycft
Spotify - http://surl.li/hmnrm
Google Podcast - http://surl.li/hmntb
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Гліб
Гліб@hlibsavinov

Подкастер в ЗСУ

3.7KПрочитань
33Автори
19Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається