Харківська іпологія: Рахуємо скільки у нас було БТР-4

Передмова

БТР-4 є об’єктом пильної уваги в українському навколовійськовому середовищі. І справді, харків’яни створили доволі непогану машину яка на порядок краще як радянських БТР, так і російського БТР-82. Але навколо вітчизняного бронетранспортера ходить багато дискусій, зокрема, стосовно того скільки машин отримала українська армія та національна гвардія. Так, в тій же вікіпедії є дуже різні цифри, хтось каже що їх 148, хтось що 210+, хтось що біля 100, але єдині вони в одному, жодна з цих кількостей не відповідає дійсності. То скільки ж у нас було БТР-4 і машин на його базі на момент 24.02.22? Давайте рахувати.

Частина 1 - Вавилонські леви.

Попри прийняття БТР-4 на озброєння ЗСУ у 2012 першим замовником для машини став Ірак, у 2009 ця країна замовила 420 БТР-4 та машин на його базі, але через значні затримки та проблеми з браком вже зроблених машин в Ірак було поставлено лише 88.
Останню партію з 42 машин яку мав отримати Ірак повернули на ХКБМ через брак корпусів в січні 2014.

БТР-4 для Іраку в порту Одеси.

Після цього виробник став шукати кому б все-таки “впарити” проблемну техніку, і знайшли, другим оператором БТР-4 стала Нігерія де почалась війна, в країну були продані 10 БТР-4Е з цієї ж партії, перероблені в версію БТР-4ЕН зі змінами під нового замовника.

Усього ж в ХКБМ з “іракської” партії залишилось 29 БТР-4Е, 5 БТР-4К, 6 БММ-4С и 2 БТР-4КШ готових до відправки тут і зараз і ще 12 БТР-4Е, 2 БТР-4К, 2 БММ-4С в напівготовому стані. Виключаючи 10 БТР які були поставлені в Нігерію маємо 24 “бойові” версії, 2 командно-штабні та 6 медичних, варто також сказати що інформації що до надходжень БТР-4КШ до силових структур України нема, саму машину не прийняли на озброєння, тому можна сміло казати що КШМ залишились у виробника.
Також далі в статті буде згадуватись “бойова версія” БТР-4, під цим терміном розуміється як БТР-4Е, так і БТР-4К, оскільки машини відрізняються лише апаратурою зв’язку та командирським обладнанням, у всьому іншому БТР нічим не відрізняється від "лінійної” версії.

Частина 2 - Честь. Мужність. Закон.

На фоні наростаючої кризи та початку війни на Сході України Національній гвардії України знадобилась нова техніка, на роль якої вже наявні БТР які потроху ржавіли просто неба на заводі дуже добре підходили, саме тому гвардія вирішила викупити готові ті машини що були готові тут і зараз. На початку війни бронетранспортери не те щоб намагались десь концентрувати, їх просто роздали по частинам які мали нести бойову службу безпосередньо в зоні бойових дій. Так операторами БТР-4 та машин на його базі стали 8, 9 та 45 полки оперативного призначення, 3 бригада оперативного призначення, а також стрілецькі батальйони в 40 та 19 полках охорони громадського порядку які були залучені до бойових дій на Сході.

8-й Полк оперативного призначення
Калинівський полк був, мабуть, найактивнішим експлуатантом БТР-4 в часи АТО, саме на долю бронетранспортерів цього підрозділу припали важкі бої за Лиман, Слов’янськ, Лисичанськ, бої за трасу Р66 та остання велика битва АТО - Дебальцеве.

БТР-4 8-го полку в міжвоєнний час.

Всі БТР-4 8-го полку це машини колишньої іракської партії, також в полку є БММ-4С.

Немає опису світлини.
БММ-4С в “іракському” камуфляжі на Донбасі.

Точну чисельність техніки в полку визначити важко, але на момент 24.02 в частині було не менше 8 БТР-4 в бойовій версії та якась кількість БММ-4С.

Зазначені 8 бронетранспортерів полку.

Також з цікавого є те що калинівські БТР-4 мають свій унікальний камуфляж - темні плями нанесені на великій частині корпусу поверх стандартного ХКБМівського малюнку, який БТРи отримали, вірогідно, під час капітального ремонту в самому Харкові.

9 Полк оперативного призначення
У запорізьких нацгвардійців бронетранспортери теж були і є, що правда, історія в них набагато менш ефектна, сам полк не брав участі в настільки ж “гарячих” точках.

БТР-4, Т-64БВ та Варта 9-го полку оперативного призначення.

Інформації та фото БТР-4 цієї частини дуже мало, полк сам по собі чомусь не сильно “світить” своїми БТР, та і самих бронетранспортерів небагато.

Немає опису світлини.
БТР-4 9 полку на стрільбах.

Методом виключення можна припустити що “бойових” версій в полку є близько 5 одиниць, оскільки в кожному батальйоні є по одній роті “на броні”, а крім БТР-4 в полку світились мінімум 2 БТР-3, 2 БТР-70 і 1 БТР-80, відповідно можемо порахувати що 10-5=5. Також в полку можуть бути БММ-4С оскільки полк як і 8-й є “елітою” НГУ, але вони ніде не світились і підтвердити це неможливо.

3 Бригада оперативного призначення
3 бригада не застала жодних важких боїв часів АТО, за весь час антитерористичної операції бригада несла в основному тилову службу на блокпостах, але встигла і трохи повоювати в районі Дебальцеве взимку 2015 року.
Бронетранспортери бригада отримала при створенні, але кількість їх викликає багато питань, чисельність бронетранспортерів тут коливається від декількох одиниць до напівроти.

БТР-4 бригади в ХКБМівському камуфляжі, машини вірогідно після заводського ремонту.

Бригада не отримала ніяких машин на базі БТР-4, лише “бойові” версії, з цікавого тут те що в 3-тій БрОП пізніше усього засвітились машини в іракському камуфляжі, аж влітку 2020 року.

Навчання бригади, літо 2020 року.
БТР-4 та БТР-3 бригади на стрільбах.


ОЗСПН “Азов”
Азовські БТР-4 і їх екіпажі зіграли важливу роль в обороні Маріуполя весною 2022 року, саме Азов подарував нам багато кадрів бойової роботи БТР-4, в тому числі по бронетехніці ворога.
Але в азовців БТР-4 з’явились відносно пізно, так в “Азові” з БТР-4 була сформована рота, сформована аж у 2021 році, усього загону передали 10 бронетранспортерів. Причому найцікавіше тут те що всі вони були з нової партії, замовленої НГУ у 2017 році, ці машини були переобладнані для боїв у нас і не відносились до “іракської” партії.

БТР-4 на параді на честь 7 річниці звільнення Маріуполя.

Про те що БТРи були саме з цієї партії свідчить те що на навчаннях Азову до 2021 вони не світились, азовці навіть не встигли до війни нанести на низ свій характерний “різаний” камуфляж, тому 24 лютого БТР-4 зустріли в стандартному ХКБМівському трикольоровому плямистому малюнку.

БТР-4 ОЗСПН “Азов” на навчаннях зимою 2022 року.

Також в азовців були БММ-4С, що цікаво машини на відміну від “бойових” були отримані у 2014 році при формуванні полку і відносились до “іракської” партії.

БММ-4С загону спецпризначення в характерному камуфляжі

19 Полк охорони громадського порядку
У миколаївського полку БТР-4 теж світився, вірогідно машина була отримана перед відправленням зведеного підрозділу на фронт під час іловайських подій, БТР скоріше за все знаходиться в частині в одиничному екземплярі.

Немає опису світлини.
БТР-4 полку на стрільбах, осінь 2021 року

40 Полк охорони громадського порядку
Вже другі вінничани в нашому списку, і причому ці себе проявили не гірше калинівців. В 40 полк БТР-4 потрапили восени 2014 року, коли зведений загін полку був перекинутий в Луганську область, де вів важкі бої, зокрема за Сміле та 32-й блокпост, де зазнав втрати, про які буде згодом. Як мінімум на 2020 рік в полку все ще були присутні харківські бронетранспортери.

БТР-4 40-го полку після ремонту місцевими ремонтниками

З цікавого можу відмітити тільки те що БТР не світились в оригінальному камуфляжі ХКБМ та вірогідно були перефарбовані з “іракського” в зелений.

45 Полк оперативного призначення
Найтемніша пляма в нашому списку, про БТР-4 в цьому полку відомо зокрема завдяки бронетранспортеру з власним ім’ям - “Бандерштат”, який став у свій час своєрідним мемом.

Як «Бандерштадт» на Донбасі ворога дратував
“Бандерштат” біля Слов’янська

БТР був так названий львів'янином Сергієм - командиром машини на честь рідного міста, сам Сергій (прізвище невідомо) служив в 45 ПОП. По його словах екіпаж пройшов Попасну, Первомайськ, Кримське, Вуглегірськ, Дебальцеве та інші гарячі точки, і тут не дуже зрозуміло чи БТР діяв в складі 45 полку чи з нього тільки набирався екіпаж, а сама машина передавалась до іншої частини. Крім “Бандерштату” жодної згадки про долю БТР-4 45 полку в тій війні я знайти не зміг, у міжвоєнний час БТР з частини зникли.
Уже у 2015 по словах Сергія бронетранспортер було передано “мобілізованим військовослужбовцям ЗСУ”, яким саме мобілізованим і куди - не уточнюється, хоча в мене є одна версія.

Академія сухопутних військ
Також одна машина є в НАСВ у місті Львів, машина не належить до жодної з наступних партій, тому її походження залишається невідомим, але враховуючи вищеназвані обставини та територіальну близькість до 45-го полку можна припустити що це саме той БТР який колись був “Бандерштатом”, і після ремонту отримав новий камуфляж та решітки на башту.

Бронемашина на дні відкритих дверей академії.

Частина 3 - Завжди перші!

У високомобільних десантних військах БТР-4 з’явились у 2015 році, конкретно у 25-ій повітрянодесантній бригаді. Так, після втрат перших місяців війни бригаді треба було замінити зношені БМД на щось новіше. Тут бригаді і попались почали надходити БТР-3, Спартани, Саксони та наш герой.
Як ви вже знаєте у ХКБМ залишалось 14 “бойових” машин та 2 БММ-4С, так от новим покупцем для залишків іракської партії на цей раз стали Збройні сили України, які власне й отримали замовлені машини в грудні 2014 в Чугуєві.

БТР-4 під час передачі техніки ЗСУ

Також ці бронетранспортери, судячи з усього, спочатку планували передати НГУ, навіть нанесли на них відповідну емблему і прогнали на параді в Серпні 2014 року, за кермом БТРів тоді були саме нацгвардійці.

“Парадні” БТР в пікселі

Так, саме 25-та ОПДБр стала першим оператором бронетранспортерів в “пікселі”, також в партії були БММ-4С, їх теж перефарбували, а ще десь дістали до них третю машину.

БММ-4С в пікселі
БММ-4С десантників без пікселя

На БТР-4 25-та бригада їздила десь до 2016 року, коли командуванням були вирішено сконцентрувати всі БТР-4 в 92-ій ОМБр. Так саме туди були передані 14 “бойових” та 2 медичних машини.

Частина 4 - Собі — честь, Україні — слава!

Плани озброїти 92-у окрему механізовану бригаду харківським бронетранспортером були ще до війни. Зокрема це стало з одної сторони причиною чому бригаду не розформували у свій час, а з іншої чому вона не отримала нормальну техніку та прийняла бій на допотопних БТР-70.
Але діло до цього дійшло лише у 2016 році, коли в березні в бригаду була передана перша партія з 16 БТР-4 яка і поклала початок переходу бригади на новий тип техніки.

Ці самі машини.

Нові бронетранспортери брали участь у параді у 2016 році.
Пізніше в бригаду було передано ще 14 БТР-4 і деяку кількість БММ-4С з 25-ї ОПДБр, тим самим сформувавши перший механізований батальйон з 30 машин.

“Парадні” БТР-4 з цієї ж партії 2016 року в пікселі на Хрещатику.

Далі, в грудні цього ж самого 2016 року було підписано контракт на постачання ще 45 БТР-4 який буде завершений аж у 2020 році, події які розгорнулись під час виконання цього контракту добре описують український ОПК та його спроможності.
Але контракту був завершений і останній БТР-4 з нього поступив до 92-ї ОМБр в серпні 2020 року, тим самим сформувавши другий механізований батальйон бригади та на половину третій.
Десь в цей же період були дозамовлені 2 БРЕМ-4К, які поступили в ту саму 92-гу бригаду.

Один з них

Останнім замовленням до війни стало замовлення 77 БТР-4 та машин на його базі, партія складалась з 15 БТР-4 в лінійному варіанті які мали довести 92 ОМБр до повного штату, 60 БТР-4М які являти собою варіант з покращеннями для долання водних перешкод для морської піхоти, також в партії були 1 БРЕМ-4К та 1 БТР-4К в новій версії.

Вторая репетиция военного парада в Киеве (20.08.2021) - YouTube
Нова версія БТР-4К
БРЕМ-4РМ в “новому” пікселі, вірогідно з цієї самої партії

До 24.02.22 у війська встигли поставити 10 із 15 БТР-4, таким чином 92-га ОМБр на 24.02 мала 85 із 90 штатних БТР-4, 3 БРЕМ-4К, 1 БТР-4К та невідому кількість БММ-4С.

В рамках урочистостей, присвячених 30-річчю створення Збройних Сил України, у Харкові передали українським військовим 10 БТР-4Е
Декілька БТРів з тієї партії в 10 одиниць

Частина 5 - Втрати

Усього за час АТО було втрачено 6 БТР-4 з них 3 захоплено та 3 знищено ворогом.
Мінімум 3 бронетранспортери було втрачено в боях за Сміле, з яких 1 знищений та 2 захоплено ворогом.

Сміле
Сміле, захоплений сепаратистами БТР
Другий захоплений БТР-4
Він же доволі неочікувано сплив в петербурзькому артилерійському музеї у жовтні 2023 року

Як мінімум один БТР втрачено в боях за Кримське.

Знищений БТР в Кримському

Також одну машину втратили в боях за Дебальцеве.

Знищена колона НГУ біля Нижнього Лозового

Одна машина втрачена біля Слов’янська, в селі Закітне.

Перша втрата БТР-4

І одна машина була захоплена сепаратистами з батальйону “Восток”

Захоплений “Востоком” в жовтні БТР

Фінальний підрахунок

Підбиваючи підсумки перерахуємо усі надходження БТР-4 та машин на його базі до ЗСУ та НГУ. Перша партія для НГУ в складі 24 БТР-4Е/К та 6 БММ-4С, друга партія для ЗСУ в складі 14 БТР-4Е/К та 2 БММ-4С, третя партія для ЗСУ в складі 16 БТР-4Е/К, четверта партія для ЗСУ в складі 45 БТР-4Е, окремі замовлення у 2016-2021 роках в складі 3 БРЕМ-4, 1 БТР-4КШ, 7 БММ-4С, п’ята партія в складі 10 БТР-4Е для НГУ, шоста партія в складі 15 БТР-4Е для ЗСУ та 60 БТР-4М для морської піхоти з яких до повномасштабної війни доставили лише 10 БТР-4Е.

Відповідь на тему статті буде такою, в ЗСУ та НГУ на момент 24.02.22 з урахуванням втрат було: 113 БТР-4Е/К, 15 БММ-4С, 3 БРЕМ-4 та 1 БТР-4К в новій версії.

Джерела:

https://web.archive.org/web/20140420004808/http://whitenewsmedia.ru/voenie/33981-v-nikolaeve-nachalas-otgruzka-btr-4-v-interesah-nac-gvardii-ukrainy.html

http://wio.ru/anti/btr-4.htm

https://andrewbek-1974.livejournal.com/119258.html

https://lostarmour.info/armour

https://www.ukrmilitary.com/p/purchase-of-military-equipment-of-armed.html

https://www.ukrmilitary.com/p/proceeds-weapons-and-equipment.html#_pref2022

https://www.ukrmilitary.com/2021/02/medevac.html

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Краб
Краб@krab

Автор проекту армія минулого

709Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 24 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається