Тактика моторизованих штурмів

російські штурмовики на мотоциклах

З початку 2024 року російська армія почала більше використовувати легкі транспортні засоби, такі як всюдиходи та мотоцикли підвищеної прохідності, для перевезення особового складу на передову та проведення атак на українські позиції, особливо у нічний час.

Армії використовують мотоцикли на полі бою вже понад століття, тобто відтоді, як мотоцикли, власне, і з'явилися. Швидкий, маневрений і недорогий мотоцикл - це ефективний засіб для розвідника або кур'єра, щоб швидко переміщатися на полі бою. І ось в 2024 році знову на полі бою можна зустріти цей транспортний засіб, навіть у якості транспорту штурмових груп.

Ось деякі з причин, чому Росія використовує мотоцикли:

  • Мобільність - Мотоцикли значно мобільніші за бронетехніку, що робить їх більш придатними для швидкого пересування по складній місцевості, особливо в сільській місцевості. Їх також легше ховати і маскувати.

  • Швидкість - Можуть розвивати значну швидкість, що дозволяє їм швидко переміщати солдатів на полі бою та раптово атакувати противника.

  • Логістика - Байки простіші в обслуговуванні та потребують менше палива, ніж бронетехніка, що робить їх більш практичними для логістичних завдань в умовах обмежених ресурсів.

Однак використання мотоциклів також має певні недоліки:

·       Захист - Мотоциклісти не мають такого рівня захисту, як солдати в бронетехніці, що робить їх більш вразливими до вогню противника.

·       Вантажопідйомність – Дані ТС не можуть перевозити стільки ж солдатів чи вантажів, скільки бронетехніка.

·       Погодні умови - Мотоцикли можуть бути небезпечними для їзди в поганих погодних умовах, таких як сильний дощ або сніг.

Приклади ворожихх штурмів на мотоциклах

За те, що на зміну автомобільному транспорту приходять мотоцикли, деяким підрозділам ЗС РФ доводиться платити дорогу ціну. Приблизно 15 квітня 92-га штурмова бригада ЗСУ відбила атаку російських мотоциклетних військ у районі Бахмута.

Три тижні потому 79-та окрема аеромобільна бригада знищила вісім мотоциклів і одну БМП із піхотою під час російського штурму на Новомихайлівку.

Insight Frontelligence наводять один яскравий приклад: російський мотоцикл з коляскою для транспортування кількох солдатів. Мотоциклісти кинули цей перевантажений транспорт під час наступу в районі Білогорівки.

росіянські групи вогневого прикриття на квадроциклах
Загалом, використання мотоциклів російською армією є свідченням того, що вони шукають способи адаптуватися до викликів сучасної війни. Їх мобільність та швидкість можуть бути цінними активами на полі бою, але їх обмежена захищеність та вантажопідйомність роблять їх непридатними для всіх ситуацій. Квадроцикли теж широко використовуються на полі бою, однак на штурми їх поки що не використовують.

Застосування китайських мотовсюдиходів, або “гольф-карів” Desertcross 1000-3

Солдат ерефії біля “голф-кару”

У листопаді 2023 року президент Росії Володимир Путін особисто оглянув нещодавно придбані китайські всюдиходи Desertcross 1000-3 від компанії Odes Industries. Повідомляється, що Росія закупила понад 2100 таких автомобілів.

ТТХ даного транспортного засобу ви можете побачити на картинці нижче:

ТТХ Мотовсюдиходу Desertcross 1000-3

Мотовсюдихід Desertcross 1000-3 посідає проміжне становище між квадроциклами і повноцінними автомобілями і може успішно вирішувати досить широке коло завдань. Згідно з інформацією з нещодавньої виставки, китайський всюдихід розглядають як транспорт для розвідувальних і дозорних дій, рейдів і пошуково-рятувальних операцій, а також для загальних потреб логістики в складних дорожньо-ґрунтових умовах.

У британській розвідці вважають, цілком імовірно, що російські війська все частіше вдаються до використання легших і швидших транспортних засобів для проведення розвідки українських оборонних позицій, щоб забезпечити подальшу враження з використанням артилерії, FPV-дронів або дронів-камікадзе.Однак, жертвуючи бронею та вогневою міццю заради підвищення мобільності, легкі машини набагато вразливіші, ніж їхні броньовані аналоги, для цілої низки систем озброєння. Українські FPV-дрони вже продемонстрували свою здатність ефективно вражати такі легкі машини.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кз
Капрал з BGG@Capral_from_BGG

Фахівець з вивчення ворога

452Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 23 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається