Російської делегації не буде на пам'ятних заходах з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії, оскільки Росію на ювілей не запросили. Чому - для DW пояснили у Єлисейському палаці.

На заходах до 75-річчя висадки союзників у Нормандії, 2019 рік

Росія не запрошена у Францію для участі у пам'ятних заходах 6 червня, присвячених висадці військ союзників у Нормандії 80 років тому. Цю інформацію DW підтвердили офіційні джерела у Єлисейському палаці у п'ятницю, 31 травня. Французька сторона пояснила це тим, що Росія не задовольняє умови участі у цій церемонії, оскільки веде проти України агресивну війну, інтенсивність якої в останні тижні лише зросла.

Водночас у Парижі наголосили, наскільки важливо віддати заслужені почесті всім громадянам Радянського союзу, які зробили свій внесок у перемогу у Другій світовій війні.

"Ми завжди віддавали шану заслугам Червоної армії та її вирішальному внеску у перемогу над нацизмом, визнаючи особливо тяжкі жертви, принесені СРСР", - заявили в адміністрації французького президента.

Внесок росіян у перемогу у Другій світовій обіцяли відзначити

Наголосили там і на тому, що зі свого боку не допустять "інструменталізації цієї теми, до якої іноді вдаються в Росії".

"Ми завжди зазначали, що на Східному фронті ця війна не була справою виключно росіян - очевидно, що російський народ заплатив дуже високу ціну, - але всі народи, які входили на той час до складу СРСР, зробили свій внесок у ці зусилля, включаючи українців, білорусів та багатьох інших", - сказав співробітник Єлисейського палацу.

Париж пообіцяв, що і цього року має намір відзначити цей внесок під час пам'ятних заходів, наприклад, на цвинтарях, де поховано солдатів, зокрема росіян, які загинули у Франції під час Другої світової.

Британські ветерани на пам'ятній церемонії напередодні Дня Д
Британські ветерани на пам'ятній церемонії напередодні Дня ДФото: Dylan Martinez/REUTERS

Окремий пункт програми буде присвячений легендарному французькому винищувальному авіаполку "Нормандія - Німан", що воював проти гітлерівської армії на радянсько-німецькому фронті у 1943-1945 роках. Французька Рада з науки та орієнтації організує колоквіуми з міжнародної оцінки Другої світової війни, де буде представлений внесок Східного фронту у визволення Європи.

"Політика президента Республіки (Емманюеля Макрона. - Ред .) полягає в тому, щоб дивитися історії в обличчя. А коли ми дивимося історії в обличчя, ми дивимося на неї правдиво. Ми тут ніколи не змінювали історію", - заявив на брифінгу в Париж інший співробітник Єлисейського палацу. 

Участь Росії у ювілеї раніше обговорювалася

У квітні французькі ЗМІ з посиланням на організатора ювілейних заходів - компанію Mission Libération - писали, що небажаною на ньому буде присутність лише президента РФ Володимира Путіна, але когось із росіян все ж таки можуть запросити "як знак визнання жертви, яку приніс радянський народ, та його внесок у перемогу 1945 року".

Володимир Зеленський та Емманюель Макрон у Парижі, лютий 2024 року
Володимир Зеленський та Емманюель Макрон у Парижі, лютий 2024 рокуФото: Thibault Camus/AP/picture alliance

На церемонію серед багатьох почесних гостей запрошено президента США Джо Байдена, а також його українського колегу Володимира Зеленського. Він братиме участь у пам'ятних заходах "не в контексті історії, а через те, що висадка військ союзників у Нормандії 80 років тому історично перегукується з тією справедливою боротьбою, яку сьогодні веде український народ", зазначили в Парижі.

За 10 років до цього, на святкуванні з нагоди 70-річчя нормандської операції, відбулася коротка зустріч президента РФ Володимира Путіна і обраного тоді президента України Петра Порошенка. Це сталося після анексії Росією Криму та початку військових дій на Донбасі. Тоді ж, 6 червня 2014 року, на зустрічі лідерів Німеччини, Франції, РФ та України під час святкування ювілею висадки союзників було створено "нормандський формат" для врегулювання збройного конфлікту на сході України. 24 лютого 2022 року він переріс у повномасштабну війну Росії проти України.


Висадка військ західних союзників у Нормандії 6 червня 1944 року, або "День Д", - одна з найбільших військових операцій проти гітлерівської армії під час Другої світової війни, в якій брали участь 156 тисяч військовослужбовців Великобританії, США та Канади.

Джерело — DW

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається