Від втрати до відновлення: спецназ ГРУ повертає собі важку техніку

Чи задумувались Ви про те, чому підрозділи спеціального призначення не мають по штату своєї важкої техніки, хоча часто бойові оперції потребують її застосування? У росіян був подібний досвід, проте на щастя, вони його не врахували на початку Повномасштабного Вторгнення, чим спричинили великі втрати у своїх бригадах спецназу. Проте зараз ситуація змінилась і нам слід розглянути цей досвід у цій статті.
Спецназ ГРУ в Афганістані на фоні приданих їм БТРів

В далекому 1994 року, коли розгоралася війна в Чечні, майже відразу туди були введені практично всі окремі бригади спеціального призначення ГРУ, які представляли зведені загони бригад. До літа 1995 бригади були представлені лише двома загонами від 22 і 67 бригад спецпризначенців, які стояли по сусідству на Ханкалі. У цих загонах були, зокрема, й офіцери, які пройшли Афганістан.

Згадуючи про досвід Афгану, в окрмемих загонах СпН двох бригад для більш мобільного та успішного виконання завдань з'явилась своя техніка, це були БМП-2 та БТР-80 у кількості 10-15 одиниць, які додавались на момент відрядження зі складу 74-ї мотострілецької бригади, та виконували завдання виключно в інтересах груп та рот загонів. Після закінчення першої кампанії восени 1996 року загони відбули додому.

22-га бригада, яка завжди славилася різноманітними дослідами та експериментами, задумалася про створення свого підрозділу, який мав у своєму розпорядженні важку техніку. Так, до 1998 року в бригаді був сформований загін вогневої підтримки (ЗВП). Формуванням загону займалися Герой росії підполковник Недобєжкін, Олег Мартьянов (у майбутньому перший командир ССО) і Рудцков. На них же лягла вся відповідальність і головний біль за формування загону.

До початку другої кампанії, яка фактично почалася влітку 1999 року, від Окремого Загону Спеціального Призначення(ОЗСП) формували роту, і важка техніка була придана роті, яка вибувала на війну.

22-я бригада СпН: участие в СВО, состав, вооружение и боевой путь
Розвідники 22 бригади ГРУ під час тренувань

Штат роти мав такий вигляд:

- Управління роти

- 1-а і 2-а група на БТР-80, по 4 машини в кожній рг.

- 3-тя група мала БМП-2

- 4-та група не мала техніки, але мала різне озброєння. Перші два відділення мали АГС-17, по 12 одиниць у кожному відділенні, 3 і 4 відділення озброювалися 12,7-мм кулеметами «Утьос», 5 і 6 відділення мали у своєму розпорядженні 82-мм міномети, а також міномети «Волошка/Васільок», які монтувалися в кузов ГАЗ-66. І останнє, 7 відділення, було ремонтно-евакуаційним.

Незважаючи на те, що рота найчастіше працювала з 305-м загоном СпН, її також залучали і для посилення груп та РВ інших бригад, зокрема 3 та 16 ОБрСпН ГРУ. Крім того, техніка роти виступала як засіб доставки і вогневої підтримки для співробітників Управлінь ФСБ «А» і «В», а також для «соняшників»(спецпризначенців ЦСН «Сєнєж»), які тільки набирали силу. З офіцерами «Сенежа» ж, до речі, і проводили заняття, під час яких особовий склад роти навчав майбутній кістяк ССО роботи з технікою, важким озброєнням (АГС, ПТРК, «Утьос», міномети).

Сенеж россия - что это за подразделение и где военные замечены в Украине »  Слово и Дело
Офіцери “Сєнєжу” під час відряджень на територію України

Загін вогневої підтримки проіснував близько 10 років, і був розформований у 2009 році.

Проте кацапня жаліється, що такий досвід не був врахований напередодні початку Повномасштабного Вторгнення, і все, що мали в своєму розпорядженні бригади, це були бронеавтомобілі «Тигр», «Тайфун» і «Рись», а з озброєння були лише АГС, кулемети Корд і ПТРК. Хоча варто зауважити, що вже до осені 2022 року в бригадах почало приходити розуміння, і в малих кількостях стали з'являтися 82-мм міномети.

Але все ж таки відсутність своєї важкої техніки, хоча б тих самих БТР-82А чи БМП-3 занадто явна для ворога, адже краще мати свою техніку, яка завжди скажімо так «під жопою» і може без зайвих погоджень підтримати вогнем, або доставити групу чи розвідзагін.

Чечня@war_veterans 24 Отдельная Бригада Специального Назначения ГРУ ГШ ВС  РФ в командировке на Северном.. | ВКонтакте
Розвідники 24 бригади в Чечні

Тут, до речі, варто сказати кілька слів про загін «Вега», який був сформований під керівництвом колишнього офіцера 67-ї ОБрСпН, афганця, віце-спікера законодавчих зборів Новосибірської області Андрія Борисовича Панферова. Андрій Борисович, як людина, що пройшла Афганістан, і першу кампанію в Чечні, де якраз у складі його загону були ті самі БМП-2 і БТР-80, зміг домогтися того, щоб до штату загону було введено БМП-3, а сам же загін поповнив склад 24-ї ОБрСпН. І тепер по суті можна сказати, що новосибірці єдині мають у своєму штаті важку техніку, яка може надавати вогневу підтримку, минаючи зайві узгодження і висмикування техніки із суміжних з'єднань піхоти.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Безбашений Сталкер
Безбашений Сталкер@Gamer_from_BGG

Один з "тих самих геймерів"

631Прочитань
0Автори
8Читачі
На Друкарні з 6 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається