Що відомо про нову російську САУ 2С43 Мальва?

На Украине констатировали, что им удалось засечь на поле боя новейшую самоходную российскую гаубицу "Мальва".
2С43 «Мальва» на параді у Нижньому Новгороді

Нещодавно в нашому медіа-просторі почали з’являтись кадри з безпілотника, де зафіксована нова російська колісна САУ “Мальва” за роботою на території Білгородської області. Що вона з себе представляє та які має ТТХ? Зараз розглянемо.

З чого все почалося?

Вважається, що першу партію цих САУ російська армія отримала в жовтні 2023 року, а раніше в липні минулого року «Мальва» завершила трирічний цикл державних випробувань.

До 2020 року ЦНДІ «Буревісник» (входить до складу НВК «Уралвагонзавод» ДК «Ростех») і низка суміжних організацій займалися розробкою ДКР шифру «Ескіз». Її мета - створити низку перспективних самохідно-артилерійських установок, що володіють різними характеристиками і можливостями. Одним із таких зразків є САУ 2С43 «Мальва».

152-мм самохідна гаубиця 2С43 «Мальва» являє собою нову колісну конструкцію, яка видається компромісом між «Мста-С» і «Коаліцією», що використовує шасі БАЗ-6010-027. Про «Мальву» відомо небагато, але не враховувати поліпшення дальності від «Коаліції» не має сенсу. Ймовірно, вони вибрали серійні деталі (від «Мста-С») і виключили поліпшений автомат заряджання і систему охолодження стовбура (від «Коаліції-СВ») - компроміс за вагою, вартістю і можливостями. Ця нова російська артилерійська система створена на базі шасі БАЗ-6010-027 8х8.

Раніше секретна розробка була показана публічно в жовтні 2019 року, проте 3D-модель помітно відрізняється від реального прототипу.

“Мальва” на державних випробуваннях

Завдання та ТТХ нової колісної САУ

Загалом за своїми функціями і завданнями нова самохідка не відрізняється від моделей, що вже перебувають на озброєнні ракетних військ і артилерії. 2С43 «Мальва» призначена для ураження командних пунктів, вузлів зв'язку, артилерійських і мінометних батарей, бронетехніки, систем протиповітряної оборони і балістичних ракет, живої сили потенційного противника. «Мальва» озброєна 152-мм гарматою зі скорострільністю понад 8 пострілів за хвилину, що вище за швидкість інших артсистем.

Така скорострільність забезпечується спеціальною конструкцією механізму заряджання гармати. До комплекту озброєння гаубиці також входить станція з дистанційним управлінням. Нова артилерійська система легша, мобільніша і може транспортуватися літаками, що розширює коло її завдань і оперативність їх виконання.

Основні відмінності полягають в архітектурі цієї системи. Бойова машина побудована на базі чотиривісного повнопривідного шасі БАЗ-6010-027 і оснащена відкритою артилерійською частиною. Таке поєднання агрегатів забезпечує особливе співвідношення бойової маси, рухливості, вогневої потужності та вартості експлуатації.

Базове шасі оснащене бронекабіною для розміщення екіпажу на марші. На даху кабіни встановлено димові гранатомети. Вантажна платформа віддана для розміщення різних агрегатів і укладок, а в кормі встановлена артилерійська частина.

Сообщается о начале производства опытно-промышленной партии новой САУ 2С43  «Мальва»
Один з варіантів “Мальви” до модернізації
Як озброєння використовується 152-мм гаубиця з максимальною дальністю стрільби 24 500 метрів (до 29 активно-реактивним). Його скорострільність досить висока для систем такого типу і досягає семи пострілів за хвилину. На «Мальві» використовується 152-мм нарізна гаубиця 2А64, запозичена у САУ 2С19 «Мста-С». Знаряддя має ствол завдовжки 47 кл. з трикамерним дуловим гальмом, ежектором і вдосконаленими противідкатними пристроями. Вона встановлена на новій машині з можливістю горизонтального наведення в межах 30° праворуч і ліворуч від осі та з вертикальним наведенням від -3° до +70°.

Судячи з усього, використовуються автоматизовані приводи, керовані СУО. Під машиною знаходиться складаний сошник із двома опорними плитами. На 2С43 планується встановити апаратуру оптико-електронної протидії високоточній зброї.

Боєкомплект 2С43 включає 30 пострілів роздільного заряджання і транспортується в ящиках на платформі. Передача снарядів і гільз у казенник здійснюється вручну силами розрахунку. САО «Мальва» в похідному положенні має довжину 13 м і повну масу 32 тонни. Для порівняння, САУ 2С19 важча на 10 тонн. Забезпечує високу швидкість на шосе і можливість пересування по пересіченій місцевості. Екіпаж гармати - 5 осіб. «Мальва» здатна проїхати дорогами загального користування без дозаправки 1000 км, завдяки повному приводу і потужному дизельному двигуну добре долає бездоріжжя. А крім того, поміщається в транспортний літак Іл-76 і може швидко доставлятися на великі відстані.

Мобільність «Мальві» забезпечуватиме всюдихідне шасі Брянського автозаводу БАЗ-6010-027 з колісною формулою 8х8. Відкрите встановлення гаубиці без додаткової броні і башти полегшило машину. При боєкомплекті 30 снарядів його маса становить 32 тонни. Це на чверть легше за гусеничну «Мсту-С» з тією ж гарматою.

Використання в новій системі автомобіля з колісною формулою 8х8 Брянського автозаводу дає змогу створити систему унікальної прохідності і повністю без іноземних комплектуючих. Як базове шасі було обрано всюдихід Брянського автозаводу БАЗ-6010-027 з колісною формулою 8х8. Цей автомобіль має високу прохідність і надійність. Автомобілі цього підприємства використовують для встановлення різного обладнання, призначеного для російсько-окупаціної армії.

На Украине констатировали, что им удалось засечь на поле боя новейшую самоходную российскую гаубицу "Мальва".-3
ТТХ “Мальви” з кацапських відкритих джерел

Причому варто зазначити, що «Мальва» створювалася не для заміни наявних самохідних гармат, а як додаткова зброя до САУ на гусеничному ходу.

Одна з відмінних особливостей «Мальви» - режим «одночасний вогневий наліт», коли відразу кілька випущених боєприпасів одночасно досягають мети.

Як повідомляють у ГК «Ростех», наразі тривають роботи з модернізації «Мальви», щоб ще більше збільшити дальність стрільби, щоб наблизитися за цим показником до найкращих артсистем світу.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кз
Капрал з BGG@Capral_from_BGG

Фахівець з вивчення ворога

107Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 23 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається