Народжені війною. Велика історія бренду тактичного одягу, який полюбили Зеленський і Залужний

🚀Масована ракетна на Київ 2 січня «пошкодила/знищила» виробництво та склади виробника тактичного одягу M‑TAC.  Засновники бренду M-TAC ніколи не мали амбіцій будувати великий бізнес, просто хотіли робити якісні та зручні речі для військових. Війна змусила йти у велику гру.

💡У виробника тактичного одягу української компанії M‑TAC «бренд‑амбасадор» – один із найпопулярніших людей вільного світу, президент України Володимир Зеленський. Крім Зеленського і його оточення, речі M‑TAC можна побачити на головнокомандувачі ЗСУ Валерії Залужному, очільникові «Укрзалізниці» Олександрі Камишіні і навіть на акторові Жан‑Клоді Ван Дамі. А ще – на сотнях тисяч військових та цивільних українців.

🪖M‑TAC був популярним серед українських поціновувачів мілітарі‑стилю й до вторгнення, велика війна надала дітищу Олександра Карасьова, Дениса Головка, і Тетяни Корженюк, реактивного прискорення. Штат швачок зріс до 750, які у три зміни виробляють військовий одяг та спорядження; прогнозований чистий виторг бізнесу M‑TAC у 2022 році, за оцінкою Карасьова, зросте у сім‑вісім разів і сягне 600–650 млн грн

Як створювався найпопулярніший в Україні бренд мілітарного і тактичного одягу?

📍Бренд М‑ТАС народився завдяки війні на Донбасі 2014 року. До цього киянин, художник за освітою Олександр Карасьов дев’ять років займався організацією та продажем спорядження для військових ігор airsoft. Карасьов захопився військовими іграми ще на початку нульових, тоді в Україні важко було знайти екіпірування. Він вирішив поєднати хобі та бізнес: разом із партнеркою Тетяною Корженюк відкрив у Києві невеликий магазин «Мілітарист», де продавали імпортну зброю та спорядження.

📈Популярність страйкболу в Україні зростала, як і мережа «Мілітарист». Перед Революцією гідності магазинів уже було шість у Києві, Маріуполі, Харкові, Одесі, Дніпрі та Запоріжжі.

🧩Антитерористична операція на Донбасі все змінила. Тактичний і мілітарний одяг скуповували вже не страйкболісти, а військові, які вирушали на Схід.

🛒Спочатку Карасьов почав імпортувати військовий одяг з Європи, але кількість конкурентів зростала в геометричній прогресії. «Тоді я подумав: чом би не зробити український бренд тактичного одягу, – згадує він. Так народився бренд М‑ТАС. Карасьов покликав у партнери дизайнера‑конструктора Дениса Головка, який відповідав за створення моделей.

💁‍♂️Засновники М‑ТАС не приховують, що на початку шляху відвідували багато іноземних виставок, де детально вивчали технології та дизайн виробів топових брендів. За кілька років з’явилася власна експертиза, зараз дизайнери конструюють речі, не зважаючи на моделі конкурентів.

🤝За перший рік підприємство виросло до 10 швачок. Вони тільки відшивали нові експериментальні моделі. Масовий пошив замовляли на фабриках в Україні, Китаї, Пакистані та Європі.

Випробування війною 

❗️Перед початком великої війни бізнес Карасьова і Головка був у непоганій формі: сім магазинів, 2000 кв. м цехів та складів у Києві, понад 200 співробітників, продуктова лінійка із сотень виробів, магазин і склад у Польщі, де компанія також налагодила продажі онлайн. Але для великої війни цього виявилося замало. 

🛑У перші тижні війни виробництво й онлайн‑продажі зупинилися: не було кому цим займатись, усі працювали на видачу готової продукції. На початку березня бойові дії впритул наблизилися до київського виробництва.

За нашими оцінками, москалі стояли за 4–5 км від фабрики. У нас був заготовлений бензин для знищення складів у разі, якщо вони прорвуться.

🧮Повністю роботу фабрики та магазинів відновили лише у травні, але наявних потужностей бракувало. Вже у червні Карасьов почав будувати нову фабрику у Львівській області. Для цього він залучив $800 000 фінансування.

Все для фронту

💰Карасьов швидко освоїв інвестиції. З червня виробництво M‑TAC виросло втричі. Компанія орендувала додаткові 2000 кв. м для київської фабрики.

💸За його словами, у розширення вже вклали всі залучені інвестиції, заощадження і прибуток, але все одно не вистачає для того, щоб запустити виробництво, яке б задовольнило попит. Карасьов збирається це виправити.

Війна не триватиме вічно, чи розумно вкладати все і навіть більше у задоволення ситуативного попиту? «Після війни будемо думати. Зараз треба зробити максимум задля перемоги», – без тіні пафосу каже Карасьов.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.4KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається