Чи впевнені ви у тому, що знаєте все про ЛҐБ? Можливо сьогодні нам вдасться похитнути вашу впевненість і допомогти дізнатись більш цікаві нюанси про базові орієнтації, а також, у майбутньому, знайти себе.

Ця стаття є початком трилогії, у якій ми розкажемо вам про орієнтації та гендери, відмінності між ними і цікаві факти, тому закликаємо підписатись, аби не пропустити продовження.
хто я?

Лесбійки.

ᅠᅠᅠ – це жінки, які мають сексуальний та/або романтичний потяг до інших жінок, їх також називають сапфічними. Цей термін походить від назви грецького острова Лесбос, де давньогрецька поетка Сапфо оспівувала романтичні взаємини між жінками. Тобто він підходить для визначення всіх, хто ідентифікує себе як жінку, та має потяг/и до інших жінок.

Шлях до визначення ким ви є був дуже довгим та тернистим, таких жінок не помічали або, як це часто буває й досі, вважали подругами, хоч і рівень гомофобії до них залишався великим. Раніше вчених не дуже цікавила ця тема, але ті, хто брався за неї, вважали, що це психічне захворювання, і називали їх інвестами. Цей термін ніс у собі значення протилежних гендерних ролей і був асоційований з ними потяг до жінок, простішими словами, на їхню думку, лесбійки мали чоловічі бажання, яким й слідували. Та хоч з часом люди почали більше досліджувати цю тему та викреслили це зі списку психічних розладів, довгий час все ще панували такі визначення як буч та фем.

Буч - мускулінна лесбійка, яка завжди займалася роль чоловіка у стосунках. На її плечі лягали стереотипно чоловічі хатні справи, а також будування кар’єри, забезпечення сім’ї і обов’язок піклуватись та захищати свою «фем». Вони одягали чоловічий одяг або унісекс, ходили з короткими зачісками, надавали перевагу тату і пірсингу. Фем - фемінна лесбійка, яка, як ви вже зрозуміли, займала стереотипно жіночу роль у стосунках, так звана хранительниця домашнього очага. Зовнішньо їх було неможливо відрізнити від гетеросексуальної жінки, через що нерідко, за лесбійок сприймали лише «буч».

Чи варто пояснювати наскільки це стереотипно та гетеронормативно? Думаю, ви це й так розумієте. На щастя, це відходить назад, а лесбійки перестають відносити себе до певної групи, хоча і досі можна знайти так званий помадний прапор(lipstick flag). Його розробили фем лесбійки, бажаючи таким чином демонструвати те, що їх приваблюють лише фемінні жінки, та називаючи себе помадними лесбійками.

хто я?

Ґеї.

Загалом це слово має значення «люди, які відчувають сексуальний та/або романтичний потяг до своєї статті», тому, за бажанням, так себе можуть називати і лесбійки. Використання цього слова саме у такому значенні є поширеним у англійській мові, що ми можемо помітити у кінострічах, але в Україні ще йдуть дискусії про коректність, тому радимо використовувати це слово лише до тих, хто хоче, аби його так називали, або ж не проти цього. А тепер повернемось до чоловіків. На превеликий жаль, коли я шукав цікавий матеріал до цього пункту, то знайшов дуже мізерний обсяг інформації, але і звідти зміг витягнути для вас дещо цікаве.

З самого початку це слово означало веселий/щасливий і не використовувалось у якомусь значенні сексуальної орієнтації до 1600-х років. У той період воно почало набувати значення людини, яку не хвилюють моральні цінності, схильна до розбещення та занепаду, через що не рідко можна було почути як ґеєм називають повію або ж бабія. Також зустрічались так звані «Gay house», у яких можна було добряче “повеселитись”. Сподіваюсь, що ви розумієте у якому контексті. Але тільки на цих значеннях люди не спинились і вже у 1890-х утворилось «gay cat», що означало бродяг, які пропонують свої сексуальні послуги жінкам або ж молодим чоловікам. Так як в ті часи зв’язки між чоловіками були заборонені на законодавчому рівні у США і за це позбавляли волі на 5 років, їм доводилось ховатись у всіх сенсах. Поступово люди почали визнавати такий вид сексуальної орієнтації, навіть внесли слово «ґей» до Оксфордського словнику у 1951 році. Але що ж було в СРСР? З захопленням більшовикиками України спочатку покарання відмінили, але вже через декілька десятиліть, коли до влади прийшов Сталіна, з'явився новий закон. І у 1933-му поширили кримінальну відповідальність за мужолозтво, що передбачало ув’язнення від 3 до 5 років за добровільний статевий акт між чоловіками та від 5 до 8 за мужолозтво зі застосуванням насилля. Також була популярна каральна медицина, якою “лікували” все: починаючи з “шизофренії”(яку могли діагностувати за будь-що, що не подобається партії) та закінчуючи людьми, які відносились або якось підтримували ЛҐБТК+ спільноту. На щастя, 1991 році, після розпаду СРСР, Україна була одна з перших пострадянських республік, яка скасувала покарання за це. Та чи сильно змінилось становище ґеїв після цього? І так, і ні. У наших реаліях вони зазнають дискримінацію та знущання, а лесбійок ще й сексуалізують. Нижче прикріплю відео про те, як це бути ґеєм в Україні, справді раджу до перегляду.

А від себе додам. Нещодавно у Одесі ґей-пара провела церемонію вінчання і реакція суспільства була мерзенною. Попри всі намагання ЛҐБТК+ спільноти у нас досі засуджують за вибір жити інакшим життям, а не підлаштовуватись під оточення. Люди щиро продовжують вірити у те, що такі люди бажають відібрати або спаплюжити їхні «традиційні цінності». Так, порівняно з тим, що було раніше, ми дуже просунулись і все більше людей стають лояльними, але для того, аби змінити це суспільство повинні постаратись кожен і кожна. Все починається з вас.

хто я?

Бісексуали(-лки).

ᅠᅠᅠ – люди, які мають сексуальний та/або романтичний потяг як до чоловіків, так і до жінок. Вчених дуже цікавило і цікавить питання бісексуальністи, тому за історію накопичилось чимало опитувань та дослідження на цю тему. Чи дійшли вони згоди? Ні. Є дуже багато теорій про походження, але жодна з них не вважається єдиною правильною, хоча завдяки цьому ми дізнаємось доволі цікаві речі. До прикладу, бісексуальність це не завжди про однаковий потяг до обох статей, для неї є нормальним більший/менший потяг до чоловіків або жінок. Так само вчені вважають що 100% гомосексуалів(-ок) не існує і всі вони можуть мати хоч і мінімальний, але потяг до протилежної статті. До слова, дослідження показують, що гомо можуть мати сексуальні зв'язки з протилежною статтю, але не ідентифікувати себе як бі. Як то кажуть, сексуальна орієнтація – це спектр, який ми досліджуємо впродовж усього життя.

Як і всі представники ЛҐБТК+ спільноти бісексуали(-ки) стикаються з гомофобією та невизнанням, навіть зі сторони гомосексуалів(-ок) і це дуже добре було продемонстровано в одній популярній пісні «Beth McCarthy — Good Bi».

And if I fall for a girlThe boys will call it a phaseIf I fall for a boyThe girls are calling me fake

Через подібне бісексуальні люди можуть відчувати сильний тиск навіть від тих, хто мав би бути на їхньому боці(у наступній статті ми ще згадаємо та обговоримо це питання).

Якщо саме ви стикнулись з цим, радимо звернутись до безкоштовних психології від Teenergizer. це моя особиста рекомендація, бо я вже мав досвід з ними і лишився задоволеним. всі консультації проходять у форматі переписки для більшого комфорту. не бійтесь сказати, що вам погано і не брешіть самі собі, що це не так.
хто я?

Міні-висновок/оголошення

У цій статті ми з вами поговорили про так звані базові орієнтації, нюанси, про які ви могли не знати, та цікаві факти про їхній шлях. але для чого? У наступних частинах ми копнемо глибше та познайомимо вас з менш популярними та відомим сексуальними орієнтаціями, допоможемо розібратись у різниці між ними і, можливо, цим ви зможете знайти справжніх себе.

А більше цікавого ви зможете знайти на каналі П❍БAЛАКАЙМO. до нових зустрічей!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
tempura
tempura@weeiitt

879Прочитань
4Автори
7Читачі
На Друкарні з 13 серпня

Більше від автора

  • Коханню кожен вік підвладний?

    Чи часто ви зустрічаєте подібні звинувачення у своєму оточенні? Можливо самі не рідко використовуєте цей термін? Сьогодні ми раз і назавжди допоможемо вам розібратись що він означає насправді, як проявляється і які ще є терміни з подібним визначення.

    Теми цього довгочиту:

    Педофілія
  • Хто я?

    Чи впевнені ви у тому, що ідентифікуєте себе правильно? Можливо в глибині душі ви сумніваєтесь? Ми постараємось допомогти вам зрозуміти наскільки великий спектр орієнтації існують, чим вони відрізняються та що взагалі з себе представляють.

    Теми цього довгочиту:

    Лґбт
  • Схуднути чи прийняти себе?

    Напевно кожна жінка хоча б раз задумувалась про те, аби схуднути. У нашому світі це вважається ідеалом краси, до якого всі повинні йти, не зважаючи ні на що. Але чи має це свої наслідки? Звичайно, так. І сьогодні ми про них поговоримо.

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається