Вступ

Чи впевнені ви у тому, що ідентифікуєте себе правильно? Можливо в глибині душі ви сумніваєтесь? Ми постараємось допомогти вам зрозуміти наскільки великий спектр орієнтації існують, чим вони відрізняються та що взагалі з себе представляють.

Пансексуальність

ᅠᅠᅠ – це романтичний, емоційний та/або сексуальний потяг до людей незалежно від їхньої статі. І саме після цього визначення у деяких людей виникає питання «Так у чому різниця між нею та бісексуальністю?». Головна відмінність полягає у тому, що пансексуали(-ки) можуть відчувати потяг не залежно від гендерної ідентичності чи статті, через що їх полюбляють називати «гендерно сліпими», у той час, як бісексуали мають менш широкий діапазон осіб, яких вважають привабливими. На цю тему, до речі, виникають конфлікти, бо представники(-ці) однієї сексуальної орієнтації ставлять себе вище інших, а інша сторона в деякій мірі виправдовується та доводить протилежне. Найбільш активними учасниками цих дискусій стають саме пансексуали(-ки) та бісексуали(-ки). У бік других не рідко можна почути тези про те, що вони є трансфобами або ж не визнають інші гендери, окрім цис.

Цисгендер - людина, у якої біологічна стать співпадає з гендерною ідентифікацією.

Але, хоч вони і є найбільш гучними у цьому питанні, на них все не закінчується. Також існують : омнісексуали(-ки) та полісексуали(-ки). Знаю, що для вас це вже може бути занадто важко, тому спробую пояснити різницю максимально просто.

Омні – відчувають романтичний та/або сексуальний потяг до всіх, але в однаковій мірі. (Когось більше, а когось значно менше)Полі – відчувають романтичний та/або сексуальний потяг до всіх, за винятком одного/декількох гендерів

Асексуальність

ᅠᅠᅠ – це визначення або самовизначення людей, які не мають статевого потягу і виявляють низьке або відсутнє зацікавлення у сексуальних стосунках. Про цей термін почали говорити не так давно і, поки що, не визначались чи вважається асексуальність сексуальною орієнтацією та чи відноситься до ЛҐБТК+ спільноти, хоч ті у свою чергу підтримують та приймають.

Асексуальність є вродженою і до неї не мають відношення випадки, коли зазнавши насилля людина отримує травму.

Також, як і у випадку вище, є певні розгалуження. До прикладу існує грейсексуальність, що означає, що потяг виникає не часто, лише за певних обставин; демісексуальність - потяг виникає лише за наявності глибокого емоційного зв’язку; і, як не дивно, є аромантичність - відсутній або низький романтичний потяг, себто людина може не вступати у стосунки, бо не відчуває романтичних почуттів до інших; і також є ароейс, що передбачає поєднання аромантичності та асексуальності. З чого ми можемо зробити висновок, що напрямків для дослідження себе дуже багато і ніколи не пізно це зробити. Читаючи статті на цю тему, я знайшов опитування, у якому були доволі дорослі люди, які усвідомлювали свою орієнтацію і в 30, і у 25, і, тим паче, у 18. Асексуальність – не є хворобою чи щось на кшталт цього, таких людей чимало і вони зустрічаються як серед представників(-ць) гетеросексуальності, гомосексуальності, так і серед бісексуальності. Саме через цей фактор їхня видимість значно нижча і дехто помилково починає вважати, що таких людей немає, або ж вони травмовані/поламані. Також на це вплинуло те, що у суспільстві прийнято, що стосунки і секс –невід’ємні, а на тих, хто не має одного/обох компонентів, звикли дивитись косо. І тут ми дібрались до теми дискримінації та упередженого ставлення. Люди звикли приписувати все, що їм не зрозуміло, до психічних розладів або ж шукати травму, яка, на їхню думку, і є коренем зла. Але, на щастя, це не працює так із жодною сексуальною орієнтацією. Хоча і бувають випадки, коли через події минулого люди починають вважати, що їхня орієнтація “змінилась”. Проте, вона не змінюється, якщо ми кажемо про 4 основні (гетеро, гомо, бі та а-спектр) і у такому випадку краще одразу звернутись до кваліфікованого спеціаліста.

Як поєднуються орієнтації?

Про це ми вже неодноразово згадували вище і хочемо зазначити, що це є лише мінімумом, якого, на нашу думку, буде достатньо, аби відштовхуватись та досліджувати себе у тих чи інших темах. А тепер про дещо цікавіше. Сексуальна орієнтація – це перш за все спектр. Тому у ньому можуть поєднуватись різні галузі. До прикладу – бісексуальність та аромантичність, у цьому випадку людина не відчуває/майже не відчуває романтичного потягу до інших, проте у сексуальному плані її приваблюють як чоловіки, так і жінки. Або ж поєднання гетеросексуальності з грейсексуальністю, тоді людина може перебувати у стосунках, але секс її майже не приваблюватиме. З чого робимо висновки, що навіть будучи гетеро людина може мати відношення до ЛҐБТК+ спільноти і жартувати над цією орієнтацією вже стає «ударом по своїх», бо далеко не завжди люди кричать про свій а-спектр, адже це їхня особиста справа. Цим я хотів би наголосити на тому, що висловлювати своє жартівливе «фу» не є коректним, адже навіть у випадку, перш за все це є вродженим і кількість представників та представниць цієї орієнтації не грає абсолютно ніякої ролі. Маю надію, що ця примітка дійде до тих, кому це необхідно почути.

Висновок

Сьогодні ми розібрали деякі менш відомі аспекти сексуальних орієнтації, розказали про деякі їхні розгалуження та нюанси. На цьому закінчується тема потягів (чух-чух) до людей, але не трилогія. Далі ми поговоримо про гендерну ідентичність, яка не рідко доводить до вибуху мозку навіть тих, хто розбирається у темі. Для вас же ми постараємось викласти все доступно, просто і цікаво, а далі, за бажанням, ви зможете досліджувати самі. У цьому вам допоможе сайт, на який я випадково натрапив, поки шукав матеріал для статті і мова йде про Словник квір-термінології. Там справді багато інформації, яка буде корисна всім, хто цікавиться цією темою.

А більша цікавого ви зможете знайти на каналі П❍БAЛАКАЙМO. До нових зустрічей!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
tempura
tempura@weeiitt

879Прочитань
4Автори
7Читачі
На Друкарні з 13 серпня

Більше від автора

  • Коханню кожен вік підвладний?

    Чи часто ви зустрічаєте подібні звинувачення у своєму оточенні? Можливо самі не рідко використовуєте цей термін? Сьогодні ми раз і назавжди допоможемо вам розібратись що він означає насправді, як проявляється і які ще є терміни з подібним визначення.

    Теми цього довгочиту:

    Педофілія
  • Схуднути чи прийняти себе?

    Напевно кожна жінка хоча б раз задумувалась про те, аби схуднути. У нашому світі це вважається ідеалом краси, до якого всі повинні йти, не зважаючи ні на що. Але чи має це свої наслідки? Звичайно, так. І сьогодні ми про них поговоримо.

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм
  • Хто я?

    Чи впевнені ви у тому, що знаєте все про ЛҐБ? Можливо сьогодні нам вдасться похитнути вашу впевненість і допомогти дізнатись більш цікаві нюанси про базові орієнтації, а також, у майбутньому, знайти себе.

    Теми цього довгочиту:

    Сексуальні Орієнтації

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається