Вступ

Напевно кожна жінка хоча б раз задумувалась про те, аби схуднути. У нашому світі це вважається ідеалом краси, до якого всі повинні йти, не зважаючи ні на що. Але чи має це свої наслідки? Звичайно, так. І сьогодні ми про них поговоримо.

T.W. згадав рхп, селфхарму, булімії та суїцидальних думок.

Стандарти краси

Їх диктує нам патріархат, навішуючи мільйон і один ярлик на тих, хто, на їхню думку, не відповідає “ідеалу”. Та чи існує взагалі цей, так званий ідеал? Можливо й так, але ця людина або що вони собі там уявляють, не може бути реальною. Ти маєш бути стрункою, але не худою; маєш наносити макіяж, але не забагато; повинна мати довге здорове волосся; носик має бути маленьким, губи пухкими, але не зробленими; маєш прибирати волосся на тілі, бо це огидно. Маєш, маєш, маєш, маєш… Але навіщо? Навіщо змінювати те, що тебе не хвилювало до того моменту, поки про це не почали кричати тобі з кожної щилини? Чи є у цьому бодай найменший сенс? Наше патріархальне суспільство весь час намагається загнати нас у якісь рамки і найбільше його зачіпає так звана «зайва вага», про які ми сьогодні і поговоримо.

Фетфобія

ᅠᅠᅠ або ж жирошельмування.

Цим терміном можна описати як ненависть до власної ваги, себто, боязнь набрати вагу, так і до тіл інших. Часто ми можемо сказати щось подібне навіть не усвідомлюючи, бо у суспільстві надто сильно нормалізувало словосполучення «зайва вага», настільки, що деякі люди кажуть його, вважаючи, що у цей момент прозвучать більш толерантно і нікого не образять. Але ні, все якраз навпаки. Найбільш вдалим словом для опису такого тіла є «товстий», бо воно є звичайним прикметником, характеристикою будови тіла і саме по собі не несе ніякого негативного підтексту.

Багато людей звикло відпускати огидні жарти про «жирух у лосінах» та рекомендувати їм схуднути. У цей момент у мене з’являється питання до таких осіб: ви гадаєте, вони не бачать свого тіла і їм конче необхідна думка зі сторони? Бажаючи комусь схуднути ви навіть не задумуєтесь про те, чи має людина якісь проблеми зі здоров'ям, гормонами. Просто взяти та скинути вагу до 45 кг неможливо, це дуже довгий і важкий процес, який не завжди має успіх. У випадку, коли це є вродженим, якби ви не старались, вага сильно не зменшиться. І тут я хотів би вставити фрагмент зі статті однієї пані, яка розказувала про свій досвід.

Схуднення не вирішило жодну мою проблему зі здоров’ям. Навпаки, додало таких, про які я до цього взагалі не знала. Особливо згубно рахування калорій вплинуло на мою ментальну сферу. Не буду описувати скільки нападів булімії, епізодів селфхарму, панічних атак та суїцидальних думок я мала за цей час.

Булімія – виведене їжі з організму неприроднім шляхом.

Селфхарм – самоушкодження. Вони включають дуже багато способів, які ми не будемо вам описувати, аби випадоково не триґернути.

На мою особисту думку, подібне переживає величезна кількість людей, яким ви намагаєтеся нав'язати схуднення. Бо у нашому світі навіть ті, хто мав би надати допомогу, можуть зробили лише гірше, і зараз я кажу про певну категорію лікарів, особливо дієтологів, та тренерів, які лише посилюють ненависть до власного тіла та додають комплексів.

Причини фетфобії

Деякі з них ми вже встигли згадати вище і це стандарти краси, але, на жаль, воно є не єдиними руйнівниками життів.

  • Ваші власні комплекси або ж заздрість. Вони грають не останню роль у цьому, адже поки ви самі будете нещасними, ваше ставлення до світу може не змінитись, а під гарячу руку будуть попадатись всі. Абсолютно. Хтось має більше уваги ніж ви, комусь байдуже на думку інших, хтось будує успішу кар'єру, а комусь просто від народження дано те, про що ви завжди мріяли.

  • “Бажання допомогти”. Чому тут лапки? Бо здебільшого нікого не хвилює здоров'я інших, до поки у діапазоні зору не з’явилося товста людина і дуже дивно, що саме у цей момент з’являється “бажання” направити її на шлях істинний, аби це не заважало їй жити.

  • Це “тренд”. Завдяки тому, що суспільство починає приймати товстих людей і транслювати їх у медіа, як звичайних, нормальних і цілком здорових та здатних підкорювати вершину, але панує думка, що це є пропагандою ожиріння. Ні, ніхто не намагається змусити вас набрати вагу і не виставляє це як еталон для наслідування. Просто людей тепер зображають як людей, а не якийсь мішок з відходами, над яким можна насміхатись.

Цей список справді можна продовжувати вічно, адже люди вигадують тисячі причин, аби ненавидіти когось та дискримінувати, і нерідко це виявляється повною маячнею.

Наслідки фетфобії

Як і у кожного виду дискримінації, у цього є жахливі наслідки, про які ви не хотіли б чути. Але поки не усвідомите всю глибину цієї проблеми, не зможете зрозуміти тих, хто це переживає.

Через великий гейт, у людей часто ламається психіка і вони намагаються зробити будь-що, аби цього не відчувати. Проте, ті всі фрази, які складали їм колись, проникають настільки глибоко, що стають переконаннями і навіть схуднувши, людина продовжує думати, що цього недостатньо і треба більше. А далі абсолютно все стає не так, все недостатньо. Таким чином самооцінка і опускається до самого низу. При особливо жахливих обставинах, розвивається рхп, депресія і все може закінчитись летально для самої людини.

Рхп (розлад харчової поведінки) - це психічне захворювання має багато проявів, як заїдання стресу так і відмову від їжі.

Висновок

Які вас відвідали думки під час прочитання? Можливо, вам стало неприємно? Або ж ви відчули сором? Особисто я відчував співчуття і сум, адже щось подібне щодня переживають тисячі людей, особливо жінок. Я щиро сподіваюсь, що тенденція прийняття власного тіла буде продовжуватись і колись ми зможемо забути про таке явище як фетфобія. А поки що, повинні слідувати за тим, що вилітає з нашого рота та бути добрішими до інших. Ми вже не вперше говоримо про те, які наслідки бувають від гейту чи цькування, та маємо надію, що таким чином зможемо хоч трошки зменшити кількість цього, хоча б у нашому просторі.

А більше цікавого ви зможете знайти на каналі П❍БAЛАКАЙМO. До нових зустрічей.

Список джерел
  1. povaha
  2. nikopoltoday
  3. Bit.ua
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
tempura
tempura@weeiitt

879Прочитань
4Автори
7Читачі
На Друкарні з 13 серпня

Більше від автора

  • Коханню кожен вік підвладний?

    Чи часто ви зустрічаєте подібні звинувачення у своєму оточенні? Можливо самі не рідко використовуєте цей термін? Сьогодні ми раз і назавжди допоможемо вам розібратись що він означає насправді, як проявляється і які ще є терміни з подібним визначення.

    Теми цього довгочиту:

    Педофілія
  • Хто я?

    Чи впевнені ви у тому, що ідентифікуєте себе правильно? Можливо в глибині душі ви сумніваєтесь? Ми постараємось допомогти вам зрозуміти наскільки великий спектр орієнтації існують, чим вони відрізняються та що взагалі з себе представляють.

    Теми цього довгочиту:

    Лґбт
  • Хто я?

    Чи впевнені ви у тому, що знаєте все про ЛҐБ? Можливо сьогодні нам вдасться похитнути вашу впевненість і допомогти дізнатись більш цікаві нюанси про базові орієнтації, а також, у майбутньому, знайти себе.

    Теми цього довгочиту:

    Сексуальні Орієнтації

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається