Компенсація за житло, винищене війною. Від подання документів до отримання. Частина друга.

Зміст

Передмова

В першій частині статті висвітлено інформацію про:

Види житла, за які виплачується компенсація (садибні, дачні, садові будинки, квартири в багатоповерхівках.

Категорії осіб, які можуть подати заяву на виплату відшкодування.

Державний орган, котрий розглядатиме заяви про компенсацію.

Як підготуватись до подання заяви: які документи зібрати, куди та в якій строк їх надати.

В продовженні статті викладені інші особливості процесу отримання компенсації. Все це потрібно знати до звернення з заявою про виплату, щоб уникнути проблем та зайвих витрат часу на їх вирішення.

Черговість розгляду заяв про виплату компенсації

За час війни зруйновано та пошкоджено чимало житла в багатьох областях України — зрозуміло, що заяв від їх власників буде багато. Щоб впорядкувати процес роботи комісій та впоратись з великою кількістю звернень, держава встановила певний порядок черговості розгляду заяв про надання відшкодування постраждалим людям. Черговість розгляду заяв має умовну трьохрівневу структуру:

по кожному населеному пункту — для житла, розташованого в межах міста, села, селища.

по кожній територіальній громаді — для житла, розташованого поза межами населених пунктів.

по способу надання компенсації за зруйновану нерухомість, розташовану в певному населеному пункті (територіальній громаді).

Черговість розгляду визначатиме автоматизована комп'ютерна програма, яка є частиною Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Чим раніше інформація про ваш зруйнований будинок або квартиру потрапить до Реєстру — тим раніше ви отримаєте компенсації. Тому зволікати з поданням заяви не варто.

Деяким особам компенсацію нададуть в першу чергу. До їх переліку входять:

  1. Військові (лише ті, хто були учасниками бойових дій).

  2. Цивільні люди, які стали інвалідами через травми та поранення, отримані при обстрілах українських міст.

  3. Члени сімей поліцейських (інших працівників органів МВС), які загинули в період з 14.04.2014 по 30.04.2018.

  4. Члени сімей осіб, котрі добровільно забезпечили (з власного бажання долучились до забезпечення): 1. проведення антитерористичної операції; 2. протистояння російській збройній агресії на сході України; 3. оборону, захист населення та держави від військової агресії РФ проти України (в цю категорію включено волонтерів, які вивозили мешканців з охоплених війною територій або завозили туди гуманітарну/військову допомогу).

  5. Члени сімей учасників добровольчих військових формувань (загиблих, безвісно зникли під час війни 2014-2018 рр., або померлих внаслідок отриманих поранень/захворювань). Стосується виключно тих учасників формувань, які воювали на сході України, а добровольчі підрозділи, у складі яких вони служили, згодом стали частиною армії, внутрішніх військ.

  6. Члени сімей учасників добровольчих військових формувань (загиблих, зниклих безвісті під час війни 2014-2018 рр., або померлих внаслідок отриманих поранень/захворювань). Стосується виключно тих учасників формувань, які воювали в східних областях України, а добровольчі підрозділи, у складі яких вони служили, згодом не стали частиною армії, внутрішніх військ.

  7. Члени сімей військовослужбовців ЗСУ, бійців територіальної оборони, внутрішніх військ, інших підрозділів, — якщо вони виконували бойові завдання в зоні АТО, внаслідок чого: 1. померли; 2. загинули; 3. зникли безвісті.

  8. Члени сімей працівників підприємств (установ, організацій), які забезпечували проведення АТО та захист України від російського військового вторгнення — та загинули, зникли безвісті внаслідок цього, або померли згодом (від отриманих внаслідок того хвороб).

Інші особи отримуватимуть компенсацію у звичайному порядку, без жодних привілеїв.

Порядок розгляду заяв про надання компенсації

Досліджуючи заяви про надання грошей на придбання нового житла (ремонт квартир та будинків, які можна відновити), Комісія виконуватиме визначені законом дії в такій послідовності:

  1. Встановить наявність (відсутність) підстав виплати компенсації.

  2. Визначить, чи належить заявнику пріоритетне право отримати житловий сертифікат в першу чергу.

  3. Збере документи (інформацію), необхідну для прийняття рішення щодо поданої заяви.

  4. Огляне та обстежить знищене (частково зруйноване житло).

  5. Прийме рішення.

  6. Оформить житловий сертифікат.

Комісія наділена повноваженнями самостійно збирати додаткову інформацію (документи), тому не повинна звертатись до заявника, якщо їй не вистачатиме якихось відомостей. Все, що буде потрібно, комісія має право знайти в державних реєстрах, дізнатись шляхом направлення запитів до будь-яких підприємств (установ, організацій).

У винятковому випадку, якщо самотужки отримати необхідно інформацію не вдасться, Комісія вправі звернутись до заявника за наданням відсутніх відомостей або запросити надання оригіналів раніше поданих документів.

Закон забороняє отримувачу компенсації самостійно вимагати надання інформації (так само і документів) з державних реєстрів.

Зверніть увагу! При поданні заяви вам запропонують укласти обов'язковий договір — про відступлення права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за зруйновану нерухомість. Не варто боятись цієї пропозиції: держава робить це для того, щоб потім стягнути з Росії ті гроші, які виплатить громадянам за знищене житло. Підписання договору не загрожує вам чимось неприємним.

Тривалість розгляду заяви

Мінімальний строк розгляду — тридцять днів. Його перебіг розпочинається з дня подання заяви. Якщо за цей час розглянути заяву виявиться неможливим (внаслідок знаходження знищеного/частково зруйнованого житла на окупованій території, в зоні ведення бойових дій, та відсутності безпечного доступу до нього), Комісія має право один раз продовжити строк розгляду заяви — ще на 30 днів.

Якщо заявник не подав документи, які підтверджують, що він є власником житла, за яке надається компенсація, — Комісія відкладає розгляд заяви до отримання від нього всіх документів. Коли за компенсацією звертається спадкоємець, його заява розглядається не раніше надання ним свідоцтва про право на спадщину. Після того починається відлік загального 30-денного строку.

Завершення розгляду заяви

При прийнятті схвального рішення щодо компенсації, Комісія надасть заявнику електронний житловий сертифікат, якій надійде йому на електронну пошту. За потреби цей документ (сертифікат) роздруковується та видається в паперовому вигляді.

Паперовий сертифікат виготовляється за окремим зверненням заявника — центром надання адміністративних послуг, органом соцзахисту населення, нотаріусом (державним/приватним).

Підстави відмови у наданні компенсації

  1. Житловий сертифікат не надається за трьох причин:

  2. З заявою про компенсацію звернулась особа, яка за законом не може її отримати, або не уповноважена подавати заяву.

  3. Виявлення в заяві недостовірних даних.

Пропущено строк на подання заяви. Нагадую: заяву можна подати в період воєнного стану та протягом року після його закінчення (скасування). Якщо заява подана невчасно — можливість отримати компенсацію втрачається.

Рішення про відмову в наданні компенсації затверджують:

  1. Виконавчий комітет міської (сільської, селищної) ради.

  2. Військова (військово-цивільна) адміністрація, яка діє в певному населеному пункті.

  3. Рішення затверджується через п'ять днів після його прийняття. Копія рішення завантажується в Реєстр пошкодженого та знищеного майна (не пізніше п'яти робочих днів).

Зупинення та поновлення розгляду заяви про компенсацію

Розгляд заяви зупиняється, якщо:

  1. Не подано необхідні документи та відомості.

  2. Поданих документів не вистачає для прийняття рішення.

  3. У Комісії наявне підтвердження, що отримувач компенсації або його спадкоємець підозрюються у злочинах проти національної безпеки України.

При зупиненні розгляду заяви Комісія сповіщає заявника про це — щоб він усунув причини, які не дозволяють завершити розгляд. Рішення про зупинення міститиме підстави його прийняття, тому заявник знатиме, що саме треба зробити задля продовження розгляду.

Після усунення недоліків заяви, її розгляд поновлюється упродовж п'ятиденного строку.

Післямова

Звернутись до мене з запитаннями або за персональною консультацією можна електронною поштою [email protected]. За бажанням підпишіться на мій Інстаграм (https://www.instagram.com/advokatatimoshenko/) та юридичний Телеграм-канал “Консультант та Закон” (https://t.me/konsultantizakon).

Якщо ця стаття виявилась для вас корисною, розгляньте можливість віддячити мені будь-якою прийнятною сумою: 4441 1144 5953 7898 або 5169 1551 2979 2592.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ОТ
Олексій Тимошенко@aleksey_tim

Адвокат. Пишу юридичні статті.

78Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 9 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається