Компенсація за житло, винищене війною. Від подання документів до отримання. Частина перша

Зміст

Передмова

Дослідження цієї теми я розпочав з власної цікавості — за час війни постраждала чимала кількість міст, багато людей залишились без будинків та квартир. Ці люди йдуть в Інтернет — шукати як отримати гроші на купівлю нового житла. Я теж подивився публікації про це, розміщені на новинних сайтах, і побачив, що ці публікації є поверхневими та незрозумілими для читачів.

Тому я вирішив написати серію публікацій, заснованих на першоджерелах — законах та наказах, присвячених виплаті компенсацій за зруйноване житло. В моїх статтях простою мовою викладено все, що потрібно знати власнику житла, який хоче отримати консультацію.

Якщо після прочитання у вас залишаться запитання або вам потребуватиметься індивідуальна консультація — пишіть мені. Контакти для зворотного зв’язку я залишу наприкінці статті.

Види житла, за які виплатять компенсацію

Перш ніж заглиблюватись в тонкощі виплати компенсації, визначимось, за що ж її надаватимуть. Відшкодуванню підлягають зруйновані/знищені:

• приватні будинки (садибний, садовий, дачний).

• квартири у багатоповерхівках.

Якщо житло не встигли добудувати до початку війни, і його знищили в частково готовому стані, компенсація за нього також виплачуватиметься. Така недобудова має відповідати одній умові: наявності зведених несучіх та зовнішніх стін на момент руйнування. Наявність встановлених дверей та вікон не вимагається.

Примітка. За самочинне будівництво, розпочате без дозволу, компенсація не надаватиметься.

Тепер з'ясуємо до якої категорії віднести ваш приватний будинок. Для цього дізнаємось про їх ознаки:

Садибний будинок — це окрема споруда, збудована на прилеглій земельній ділянці, та придатна для постійного проживання у будь-яку пору року. Така будівля складається з трьох поверхів та мансарди, зводити вище цієї межі не дозволяється. Будинок подібного типу найчастіше оточують допоміжні споруди, призначені для забезпечення ведення особистого підсобного господарства (сараї, у яких утримується худоба, домашня птиця, інші свійські тварини, зберігається садовий інвентар).

Дачний будинок — житлова будівля, зведена на окремій земельній ділянці, призначеній для облаштування саду або городу. Використовується протягом року для відпочинку, тимчасового/постійного проживання. Не має допоміжних споруд, тому що на дачі особисте підсобне господарство зазвичай не ведеться. Кількість поверхів такого будинку обмежується трьома, не рахуючи мансарди. Може мати якусь прибудову.

Садовий будинок — полегшений варіант дачі. Використовується виключно влітку, для постійного (тимчасового) проживання в інші пори року не придатний. Переважно призначений для позаміського відпочинку, посадження саду або городу. Складовою такого будинку так само є прибудова.

Компенсація за втрачені квартири

Мешканцям зруйнованих багатоквартирних будинків компенсуватиметься вартість знищених квартир, якими вони володіли одноособово або спільно з іншими родичами. Якихось особливих правил тут немає: як і приватний будинок, квартира повинна мати повністю збудовані зовнішні стіни, несучі стіни, тоді вона вважатиметься збудованою та підлягатиме відшкодуванню.

Якщо мешканець багатоквартирного будинку володів іншими приміщеннями, їх вартість включатиметься до суми компенсації.

Вартість спільного майна мешканців будинку теж відшкодовується.

Хто є отримувачами компенсації

Виключно громадяни України, які володіють:

• збудованими будинками/квартирами, у яких вони проживали в день початку війни.

• недобудованими приватними будинками/квартирами у багатоповерхівках.

• викупленими у житлових (житлово-будівельних) кооперативів квартирами/будинками, але не встигли отримати право власності на них.

• правами на житло, яке будувалось до початку війни, або було заплановано до побудови.

• успадкованим житлом, після того знищеним.

В окрему категорію отримувачів входять:

• власники, які сплатили часткову вартість житла, побудова якого мала розпочатись у майбутньому.

• ті, хто вклали гроші в побудування приватного будинку/квартири.

• об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

• управителі ОСББ.

• житлово-будівельні (житлові) кооперативи.

Поки цей перелік є вичерпним. Згодом Кабінет Міністрів України може його розширити.

Державний орган, який прийматиме рішення про виплату відшкодування

Таким органом є Комісія з розгляду питань надання компенсації за зруйноване житло. Утворюється вона органом місцевого самоврядування, який діє на певній території — села, селища, району міста, міста. Якщо десь місцева влада не діє, комісію утворює військова (військово-цивільна) адміністрація.

Склад комісії визначається органом, який її утворив. За потреби до неї можуть включити:

• посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування.

• представників підприємств (установ, організацій).

• експертів.

• оцінювачів.

• виконавців певних видів робіт та надавачі послуг, пов'язаних зі створенням об'єктів архітектури (наприклад, архітекторів з інших країн, які братимуть участь в розробленні вигляду зруйнованих міст для їх повоєнної відбудови).

• представників міжнародних організацій.

• невизначених інших осіб.

Обов'язками комісії є:

• консультування громадян щодо питань виплати компенсації.

• розгляд заяв на надання відшкодування за зруйноване житло.

• прийняття рішень про призначення компенсації за знищене (постраждале) житло, або відмову у цьому.

Як отримати гроші на нове житло

Крок перший. Підготувати необхідні документи — свідоцтво про право власності на квартиру/будинок, технічний паспорт, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо документи на майно втрачені — спершу необхідно їх відновити.

Примітка. З 1 січня 2013 в Україні запрацював оновлений єдиний державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Якщо ви придбали житло до 2013 року, відомості про нього не вносились до нового реєстру. При розгляді документів комісія перевірятиме наявність запису про майно в цьому реєстрі, тому потрібно внести цю інформацію до нього. Житло, придбане після 01.01.2013, вносилось до нового реєстру за замовчуванням.

Крок другий. Подати заяву про компенсацію та документи на розгляд комісії. Подавати документи належить чотирма способами:

• онлайн, через мобільний додаток або веб-портал «ДІЯ».

• в центрі надання адміністративних послуг.

• в управлінні служби соціального захисту населення.

• через нотаріуса (державного або приватного).

Примітка. При поданні заяви через «ДІЯ» потребуватиметься завантажити в систему скановані копії документів на житло. Підготувати копії варто заздалегідь.

На одне знищене (постраждале) житло подається одна заява про компенсацію. Якщо людина володіє декількома зруйнованими будинками (квартирами), вона подає окрему заяву за кожен з належних їй видів житла.

Коли зруйноване житло належить кільком людям, заяву може подати кожен з них або хтось один. В такому випадку вважатиметься, що той, хто надав заяву, діє від імені та в інтересах всіх інших (якщо вони не заперечуватимуть проти цього).

Подати заяву можна буде без відвідування центру надання адміністративних послуг та управління соціального захисту. Для цього заплановано створення спеціальних виїзних пунктів, проте неможливо передбачити як виглядатиме їх робота на практиці.

Ваше місце проживання та місцезнаходження житла не впливатиме на обрання державного органу для подання заяви — це можна зробити в будь-якій області з контрольованих Україною. На окупованих територіях документи, звісно, не прийматимуть.

Заява про виплату повинна бути подана в період воєнного стану або протягом року після його закінчення (скасування). Важливо не пропустити цей строк, інакше ви втратите можливість отримати компенсацію.

Післямова

Це перша з запланованих публікацій. Дві наступні статті, які продовжують обрану тему, вже написані та незабаром будуть опубліковані. Слідкуйте за оновленнями.

Звернутись до мене з запитаннями або за персональною консультацією можна електронною поштою [email protected]. За бажанням підпишиться на мій Інстаграм (https://www.instagram.com/advokatatimoshenko/) та юридичний Телеграм-канал “Консультант та Закон” (https://t.me/konsultantizakon).

Якщо ця стаття виявилась для вас корисною, розгляньте можливість віддячити мені будь-якою прийнятною сумою: 4441 1144 5953 7898 або 5169 1551 2979 2592.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ОТ
Олексій Тимошенко@aleksey_tim

Адвокат. Пишу юридичні статті.

78Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 9 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається