Костянтин Кривопуст: прибутки BP різко падають, оскільки ціни на нафту знижуються

Енергетичний гігант BP повідомив про різке падіння прибутку після падіння цін на нафту минулого року.

У 2023 році прибуток склав 13,8 мільярда доларів (11 мільярдів фунтів стерлінгів), порівняно з рекордними 27,7 мільярда доларів у попередньому році.

Енергетичні компанії повідомили про величезні прибутки, коли ціни на нафту та газ різко зросли після вторгнення Росії в Україну через побоювання щодо поставок.

Хоча рахунки домогосподарств за електроенергію впали з 2022 року, вони все ще залишаються на високому рівні.

Результати є першими оприлюдненими BP після того, як компанія оголосила Мюррея Окінклосса новим виконавчим директором.

Попередній керівник, Бернард Луні, пішов у відставку у вересні минулого року після того, як визнав, що не був «повністю прозорим» щодо своїх минулих особистих відносин у фірмі. Правління BP заявило, що пан Луні вчинив "серйозний проступок", в результаті чого він втратив до 32,4 мільйона фунтів стерлінгів у вигляді зарплати та пільг.

Падіння прибутку ВР повторює результати конкурента Shell, який минулого тижня опублікував прибуток у розмірі 28,2 мільярда доларів США, порівняно з 39,9 мільярда доларів у 2022 році.

Незважаючи на падіння, BP планує повернути інвесторам 1,75 мільярда доларів протягом перших трьох місяців року шляхом викупу акцій. Він додав, що в першій половині 2024 року планує викупити 3,5 мільярда доларів.

ВР також заявила, що очікує, що цього року «базове виробництво від видобутку нафти та операцій зросте», але виробництво газу та низьковуглецевої енергії буде нижчим.

Минулого року ВР зазнала критики з боку екологічних груп після того, як вона згорнула плани щодо скорочення обсягів видобутку нафти та газу до 2030 року.

Однак одна група інвесторів закликала BP повністю відмовитися від своїх цілей щодо зниження видобутку нафти та газу, назвавши їх «ірраціональними».

Ціни на газ і електроенергію почали зростати, коли закінчилися карантини через Covid, але підскочили в березні 2022 року, коли Росія почала наступ на Україну.

Ціна еталонної нафти марки Brent сягнула майже 128 доларів за барель незабаром після вторгнення, але зараз вона трохи нижче 80 доларів.

Існували побоювання, що ціни на нафту можуть різко підскочити в результаті атак повстанців Хуси на судноплавство в Червоному морі, але поки що вони мало змінилися.

Атаки змусили багато компаній, у тому числі BP, відвести кораблі від маршруту через Суецький канал. Це найшвидший морський шлях між Азією та Європою, який особливо важливий для транспортування нафти та зрідженого газу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається