Криптоподії тижня: ChatGPT для університетів, користувач Binance втратив мільйони, співпраця Google та Magic Lean

Зміст

Віцепрезидент Meta Янн Лекун та засновник Tesla Ілон Маск розпочали найпопулярнішу битву ботаніків у соціальних мережах у 2024 році. Протягом тижня обидва керівники сперечалися в соціальній мережі X та активно критикували один одного. А тим часом відбулось ще багато інших цікавих подій, про які ми сьогодні й поговоримо.

Google та Magic Lean співпрацюють над розширенням потенціалу AR технологій

Один з лідерів індустрії доповненої реальності, компанія Magic Leap, оголосила про партнерство з Google для розширення потенціалу технології. Згідно із заявою, метою співпраці є запуск унікальних продуктових пропозицій та подальше покращення взаємовідносин між компаніями.

Шахрам Ізаді, віцепрезидент і генеральний менеджер AR/XR в Google, висловив своє захоплення цією співпрацею, коментуючи її:  “Ми з нетерпінням чекаємо можливості об'єднати лідерство Magic Leap в оптиці та виробництві з нашими технологіями, щоб вивести на ринок ширший спектр можливостей для занурення в реальність. Об'єднавши зусилля, ми зможемо сприяти майбутньому екосистеми XR, пропонуючи унікальні та інноваційні продукти.”

Джулі Ларсон-Грін, технічний директор Magic Leap, описала партнерство як крок, який прискорить трансформацію доповненої реальності (AR) завдяки використанню досвіду двох компаній. Вона також зазначила, що з нетерпінням чекає на «розширення потенціалу розширеної реальності (XR) - з'єднання фізичного світу з цінними, контекстуально релевантними рішеннями».

У публікації не описано жодних конкретних продуктів чи потенційних послуг, але не виключено, що це може означати появу нової гарнітури, придатної для AR/XR, а отже, таку необхідну конкуренцію для нинішніх лідерів ринку, Meta та Apple.

ChatGPT для університетів

ШІ компанія OpenAI запустила кілька ініціатив, спрямованих на розширення послуг ChatGPT для університетів і некомерційних організацій. Першим з нових напрямків є ChatGPT Edu - версія великої мовної моделі штучного інтелекту, розроблена спеціально для використання студентами, викладачами, дослідниками тощо.

За словами компанії, нова пропозиція «включає інструменти безпеки та управління на рівні підприємства і доступна для освітніх установ».

OpenAI також окреслила конкретні випадки використання чат-ботів на університетському рівні. Серед установ, які використовували послугу, були Оксфорд, Вортон, Техаський університет в Остіні, Університет штату Аризона та Колумбійський університет.

Наприклад, дослідники з Колумбійського інституту використовують ChatGPT для розробки стратегій, спрямованих на зниження смертності від передозування. Водночас доцент Університету штату Аризона розробив програму GPT Buddy, яка дозволяє студентам, що вивчають німецьку мову, практикувати свої мовні навички в розмовній формі у вільний від навчання час.

Кайл Боуен, заступник директора з інформаційних технологій Університету штату Аризона, високо оцінив ініціативу ChatGPT Edu: “Інтеграція технології OpenAI в наші освітні та операційні структури прискорює трансформацію в УША. Ми співпрацюємо з усіма членами нашої спільноти, щоб використовувати ці інструменти, поширюючи наш досвід як масштабовану модель для інших установ”.

Використання інноваційних технологій в інституційному просторі набуває все більшої популярності. У всьому світі навчальні заклади вже давно інтегрують блокчейн-технології в освітні процеси. Україна не є винятком. Наприклад, Харківський національний університет радіоелектроніки відкрив блокчейн-лабораторію за підтримки Distributed Lab. Києво-Могилянська академія у партнерстві з криптобіржею WhiteBIT розробила освітню програму для студентів у сфері блокчейну. А нещодавно вони анонсували розробку NFT-сертифікатів, випущених на блокчейні Whitechain. Також компанія Binance оголосила про партнерство з Державним університетом інформаційно-комунікаційних технологій України.

Користувач Binance втратив криптовалюту на $1 мільйон

Китайський трейдер втратив $1 мільйон через хакерську аферу з використанням рекламного плагіну Google Chrome під назвою Aggr. Плагін краде у користувачів файли cookie, які потім використовуються хакерами для обходу паролів, перевірки двофакторної автентифікації (2FA) і входу в обліковий запис жертви на Binance. 

Користувач Nakamao поділився подробицями цього інциденту в соціальній мережі X. 24 травня трейдер помітив незвичайну торгову активність у своєму акаунті. Криптохакер проводив великі угоди по торговій парі USDT з високою ліквідністю і виставляв лімітовані ордери на продаж за завищеними цінами в парах з обмеженою ліквідністю. Таким чином хакер отримував значні прибутки, не викликаючи жодних сповіщень від Binance про небезпеку.

Попри негайні спроби Nakamao зв'язатися зі службою підтримки біржі, зловмисник продовжував керувати рахунком жертви, зрештою успішно знявши всі кошти. Трейдер висловив розчарування повільною реакцією Binance та відсутністю ефективного контролю ризиків, через що очевидні арбітражні операції хакера залишилися без контролю. Крім того, він додав, що зволікання біржі зі зверненням до інших платформ для заморожування коштів хакера призвело до втрати можливостей повернути вкрадені активи.

Nakamao також зазначив, що Binance вже деякий час знала про шкідливий плагін і діяльність хакера. Однак біржа не вжила негайних заходів, щоб попередити користувачів або зупинити просування Aggr.

Bybit реструктуризує виконавчу команду після фіаско з airdrop

Кілька днів тому криптовалютна біржа Bybit провела реструктуризацію своєї команди після помилкової роздачі airdrop на суму понад $26 млн. Повідомлення про зміни в управлінні з'явилися 31 травня. 

Представник біржі повідомив Cointelegraph, що компанія регулярно оновлює свою бізнес-структуру: “Разом з командою ми взяли на себе спільне зобов'язання призначати правильних людей на відповідні посади. [...] Це покращення призвело до деяких змін у керівництві, які ми вважаємо дуже важливими. [...] Члени команди, яких це торкнулося, не покидають компанію, а переходять на інші внутрішні посади”.

Зміни відбулися після невдалого airdrop токена Notcoin (NOT), інтегрованого в мінідодаток Telegram. У своїй заяві Bybit пояснив, що роздача токенів була відкладена через технічне обслуговування системи та надзвичайно великий обсяг транзакцій.

Затримка в розподілі токенів призвела до зниження торгової ціни для тих, хто отримав свої токени пізніше. За даними біржі, проблема з балансом торкнулася 320 000 користувачів. У відповідь на інцидент 17 травня Bybit оголосила про план компенсації у розмірі $26 млн.

“Загальна сума компенсації у розмірі близько $26 млн буде виплачена протягом 3 робочих днів, відповідні листи будуть надіслані вам електронною поштою. Ще раз вибачте за спричинену проблему, ми проведемо глибоке внутрішнє розслідування, щоб переконатися, що це ніколи не повториться", - написав генеральний директор Bybit Бен Чжоу.

CertiK представляє CertiK Ventures для стимулювання розробок блокчейну

CertiK, відома організація з розробки рішень для безпеки блокчейну, оголосила про створення CertiK Ventures, спрямованої на підтримку нових мережевих платформ. 

Нова ініціатива буде зосереджена на просуванні проєктів, орієнтованих на безпеку, участі у раундах венчурного капіталу (VC) та встановленні партнерських відносин в екосистемі.

Джейсон Цзян, бізнес-директор CertiK, розповів про важливість цієї ініціативи та її безпосередній вплив на Web3: “Запуск CertiK Ventures є ключовою частиною нашої місії по захисту світу Web3. Поєднуючи наш багаторічний досвід у сфері безпеки блокчейну зі стратегічними інвестиціями, ми прагнемо прискорити зростання інноваційних проєктів, які визначатимуть майбутнє індустрії”. 

До портфеля CertiK Ventures входять такі компанії, як Pantera, LINE, Sei, Hashkey Capital, WEMIX, Dora Hacks, Meta Era, Playbux, Shima Capital, SevenX Ventures, Borderless Capital та Ling Feng Capital. 

CertiK Ventures використовуватиме блокчейн-безпеку CertiK для надання ресурсів та експертизи своїм портфельним компаніям для підтримки «розвитку та впровадження» технології блокчейн.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається