25 surprising Google facts to celebrate our 25th birthday

Всім привіт.

Вже за звичним сценарієм - Google запускає свою презентацію в жовтні, де показує свої технічні новинки. Так, більшість інформації було злито ще задовго до офіційної презентації, причому самою ж компанією Google, проте, можливо, їм ще вдасться нас здивувати. Плюс - це все ще день офіційного запуску нової версії Android OS.

Дисклеймер: все, що буде написано курсивом - мої особисті враження від тієї чи іншої теми.

Також хочу нагадати, що цього року компанія святкувала 25-річчя!


Вступ

Презентація почалась в Нью-Йорку в невеличкому залі.

Я вже не вперше помічаю, шо гугль дійсно перестали робити саме для випуску нових залізяк презентації на великих площах - це або тому, що небагато журналістів все ж приходять дивитись на повністю злиті речі, або ж ремоут це все ще пріоритет.

Почали з промо-ролика зі згадками про нові смартфони і їхні фішки, трішки крінжово і в стилі яблук.

Далі згадали знов про ШІ (класика). Як вони створювали з нуля функції з інтеграцією ШІ ще з 2016 року, навіть приводили цитату Пічая. Потім згадали найактуальніші наразі фішки своїх пристроїв, які працюють з використанням ШІ.

Найцікавіші функції ШІ на смартфонах Pixel

Розповіли, що вони хочуть інтегрувати ШІ в усі свої сервіси і пристрої за допомогою проекту Google DeepMind, а також - кастомного заліза. Важлива примітка - це все ще мова про тензор, той самий, на базі Exynos, який все ще не може тягатись з конкурентами ні в чому, окрім ШІ.

Далі показали екосистему пристроїв, яка існує наразі (лише актуальні моделі).

Фірмові останні пристрої, які випускала компанія

Pixel Buds Pro

Плавно перейшли до оновлення Google Pixel Buds Pro. І тут йшлось саме про програмне оновлення (яке вийде цього тижня) з додаванням нових і покращенням існуючих функцій замість повноцінної нової моделі.

Саме цей момент мене порадував, тому що людям не доведеться купувати нові навушники заради півтори нової функції.

Отож, з основного:

  • Серйозне покращення роботи Clear Calling - тепер люди зможуть чути один одного ще краще в шумному оточення

  • Додають нову фічу - Bluetooth Super Wide Band, яка в парі з Clear Calling буде ще більш “очищати” розмову від сторонніх шумів, і, теоретично, має також повпливати на якість музики

  • Додають ще одну функцію - Converstaion Detection (привіт від самсунга, які мали цю функцію ще хтозна коли), яка дозволяє навушникам автоматично вмикати режим прозорості, коли вони вловлюють розмову

  • Додавання ігрового режиму, в якому зменшується затримка звуку на 50%

Всі нові функції в Pixel Buds Pro

Також трохи далі розповіли про те, що все ж буде нова варіація навушників, але там будуть лише нові кольори (тобто модель лишається та ж сама). Ці кольори - це блакитний і порцеляновий, у відповідності з новими кольорами смартфонів.

Мінорні оновлення

Коротко згадали про додавання функції Dual Screen Interpreter Mode на Pixel Fold. Це коли людина бачить на внутрішньому екрані текст своєю мовою, а інша людина з іншого боку на іншому екрані бачить текст своєю. Виглядає трохи незручно і крінжово, але в реальності я певен, що застосування актуальне.

Згадали про свої пристрої розумного будинку і Google Home, котрий їх усіх об’єднує. Тепер, з покращень:

  • В Google Home будуть більш інформативні і зібрані сповіщення про події, які зчитали пристрої розумного будинку

  • Додають функцію пошуку по відео з розумних Nest дзвінків з камерами

  • Google Home пропонуватиме автоматизація для розумного будинку

Google Pixel Watch 2

Далі пішли до годинників.

Основні оновлення годинника

Першими речами, про які почали розповідати були покращена продуктивність і дизайн. Стосовно заліза, думаю, в цілому зрозуміло - новий чіпсет, а от стосовно нового дизайну:

  • Годинник стане легшим

  • Ремінці з 1 версії годинника підійдуть і до 2

Вся інформація про чіпсет у годиннику, яку дали на презентації

Згадали також і про одну з найбільших проблем розумних годинників - автономність (проте я не думаю, що вони її вирішили, бо 24 години роботи - це навіть гірше за деякі існуючі варіанти від конкурентів):

Обіцяна автономність у 24 години з увімкненим AOD

Також пообіцяли, що годинник за 30 хвилин заряджатиметься достатньо, щоб пропрацювати ще 12 годин.

Далі перейшли до програмної складової.

Основою, як і раніше, буде Wear OS, тепер вже 4 версії. Пообіцяли також безліч фірмових додатків Google, які є і будуть доступні для цієї ОС, а також - що інші виробники все ще підключаються до розробки (сумно, що багато з розробників покинула цю ОС ще до виходу першого годинника від гугла, а тепер, коли саме гугль почали активно оновлювати систему - не повертаються).

Серед програмних фішок, які планують завезти - це Safety check, як і на смартфонах. Ця функція допомагає пересвідчитись у фізичній безпеці користувача, і, у випадку, якщо користувач не підтвердив те, що з ним все добре - надсилатимуться дані про місце перебування обраним контактам.

Надсилання місця перебування обраним користувачам

Це працюватиме прямо з годинника. Також, на презентації коротко повідомили про те, що це працюватиме навіть без мережі (я досі не розумію, як саме, тому що супутникового зв’язку в гуглівські пристрої не завезли).

Далі пішли про нові “залізяки” в годиннику, а саме - додавання нових та оновлення існуючих датчиків.

Першим оновили датчик для заміру серцевих скорочень, і тепер він міряє набагато точніше за той, який стояв у першому годиннику (враховуючи, що перший годинник не дуже добре продався - це виглядало саме як бета-тест на користувачах).

Покращення датчика серцебиття

Наступне оновлення - додавання датчика температури і датчика Body Response - котрий визначатиме стрес і годинник на основі даних з нього рекомендуватиме інструкції для зниження напруження. Судячи з промо-матеріалів - годинник буде визначати рівень стресу та рекомендувати подихати для заспокоєння. Я не очікував, що саме для цього функціоналу можна зробити фізичний сенсор, але гугль шось зробили, тож побачимо.

Також показали новий додаток FitBit для роботи з даними з годинника. І в ньому буде навіть ШІ, який зможе відповідати на питання про тренування. Мене бентежить той момент, що у компанії є додаток Google Fit, але вони його не розвивають, так само як замість додатку Wear OS для підключення фірмового годинника використовується Pixel Watch. Навіщо все це - неясно.

Інформація в новому додатку FitBit

Функції, пов’язані з ШІ, вийдуть разом з FitBit Labs наступного року.

Підсумки по годиннику:

Основні оновлення годинника
Ціна Pixel Watch 2, реліз наступного тижня

Також одним слайдом нагадали і про існування фітнес-трекерів Fitbit.

Смартфони

Після годинника перейшли до основної частини - смартфонів. Почали розповідь з існуючих фічі (в основному тих, які працюють в США і ЄС), на кшталт VPN, Call Assistant і т.п.

Потім згадали, що вони створили новий чіпсет - Tensor G3.

Також розповіли про дизайн, що він найкращий з усіх, які вони робили, як він вписується в екосистему інших пристроїв компанії. Зробили акцент на тому, що дизайн дуже гладкий, без гострих країв. І так, це прямий закид в сторону “фруктового” конкурента, а також всіх, хто пішов по його стежці.

Не змогли не згадати і про те, що теж до 2030 хочуть відмовитись від викидів і перейти на перероблену сировину. Щиро вдячний, що не було витрачено багато часу на цю, здебільшого, невиправдану інформацію.

В смартфонах використовують лише перероблений алюміній
В пакуванні смартфонів відсутній пластик

Наголосили на покращеній ремонтопридатності і партнерстві з iFixit - тепер запчастини можна купувати напряму у цієї компанії. І це дійсно круто, як на мене, тому що знайти запчастини офіційні від виробника зазвичай або дуже складно, або неможливо, особливо, якщо в СЦ звертатись бажання і часу немає.

Вигляда розібраного Pixel

Далі пішли більш детально про “начинку” смартфонів, і розпочали з дисплеїв.

Свої нові дисплеї компанія навіть спромоглась назвати окремими назвами, отож:

Actua Display буде встановлений в Google Pixel 8, матиме пікову яскравість в 2000 ніт і варіативну частоту розгортки від 60 до 120 Гц. Нагадаю, що як-ніяк це оновлення не лише яскравості, а і частоти, бо навіть попередня 7 модель мала лише 90 Гц.

Actua Display у Pixel 8

Super Actua Display буде встановлений в Pixel 8 Pro, матиме пікову яскравість у цілих 2400 ніт та варіативну частоту розгортки від 1 до 120 Гц. Шкода, що не повідомили ні виробника, ні більше інформації про технологію дисплея.

Super Actua Display у Pixel 8 Pro

Після дисплеїв показали, що в у версії 8 Pro тепер є вбудований датчик температури біля камер. За допомогою нього можна замірювати температуру речей, а також - що компанія Google вже подала заявку на сертифікацію цього датчика, щоб використовувати його і для замірів температури тіла та відслідковування цих даних в новому додатку Fitbit.

В мене два питання: чому ви розповідаєте про те, що ще несертифіковане, але вже випускатиметься людям на руки, і чому ці дані будуть в якомусь “додатку фітбіт” замість стандартизованого Google Fit? Виглядає, знову ж, наче компанія не може розібратись в своїх сервісах і продуктах, хоч ідея класна.

Новий датчик температури в Pixel 8 Pro

Тепер перейшли до інформації про оновлення в чіпсеті - Google Tensor G3.

Аудиторії повідомили, що оновили всі аспекти чіпсета, включно з процесором, графічною складовою, тензорними ядрами.

Далі перейшли виключно до плюсів чіпсета з точки зору ШІ і функцій, пов’язаних з ним.

Pixel 8 тепер може запускати вдвічі більше моделей машинного навчання за 6 модель

Згадали про такі нововведення:

  • Голосове введення тепер розпізнає мови автоматично замість постійного ручного перемикання між ними

  • Функція читання веб-сторінок тепер більш широко впроваджена, а також має можливість читання зразу перекладеної іншою мовою версії

Інтерфейс керування читанням тексту з веб-сторінок
  • Покращення функції Call Screen - кращий розмовний механізм (але все ще не для України і більшості країн світу)

Приклад Call Screen
  • Можливість керування Call Screen з годинника додадуть цього року на ті годинники Pixel Watch, що будуть підключені до нових смартфонів (питання про те, чи це працюватиме лише на 2 версії годинника, чи і першу зачепить - відкрите).

Основні нововведення в чіпсеті - в окремому слайді:

Всі нові фішки Tensor G3

Далі перейшли до того, що зараз складає більшість презентацій смартфонів - камери.

Першою інформацією зі сцени було те, що найбільші зміни будуть в відеозйомці.

Отож, додається Real Tone у відео, а також Audio Magic Eraser, який дозволить прибрати зі звукової доріжки відео зайвий шум (думаю, якщо з якістю самого відеоряду не напартачать, то смартфон може стати досить гарним варіантом для всіляких відеоблогерів).

Також, не обділили увагою і нові функції в фото. Почали з того, про що раніше не розповідали - Best Take.

Функція для “ідеальних знімків”

Дана функція зможе замінювати обличчя людей на фото для уникнення невдалих знімків, коли хтось закрив очі, позіхнув чи невчасно посміхнувся. Штука дійсно корисна, особливо для сімейних фото, але трохи кріпова.

Після цього перейшли до функції, анонсованої на минулому Google I/O - Magic Editor.

Основною фішкою є те, що тепер можна не просто вирізати зайві об’єкти на фото, а пересувати і змінювати розмір тих, які є на знімку. ШІ має домалювати решту.

Наступною стала функція Guided Frame, яка дозволяє не тільки розпізнавати обличчя для кращого знімку, а й інші об’єкти, а також тварин.

Основні функції камери Pixel 8 - на слайді:

Основні функції камери Pixel 8

Після 8 моделі перейшли до 8 Pro.

Однією з цікавих фраз було те, що в 8 Pro - найкраща камера, без порівнянь з минулим поколінням чи ще чимось.

Отож, тут багато і фізичних оновлень, а саме - всі 3 модулі оновили, основними змінами стали покращення в світлочутливості. Також повідомили, що тепер знімки з 10-кратним наближенням є “оптичної якості”, хоча по факту там не 10-кратна оптика.

Оновлення основної камери 8 Pro
Оновлення надширококутної камери 8 Pro
Оновлення телефото камери 8 Pro

Не забули і про фронтальну камеру - туди додали автофокус.

З програмних фішок виділили Pro Controls - тепер в фірмовому ПЗ від Google для камери будуть повноцінні налаштування камери для фото, включно з режимом зйомки в повноцінних 50 мп та RAW-фото.

Інтерфейс налаштувань фото

Після фото знов повернулись до відео. Зробили фічу Video Boost. Невідомо, чи він буде лише як опція для обробки в Google Photos, чи і прямо в цьому режимі можна буде робити зйомку.

Суть її в підвищеному динамічному діапазоні та “бусті” кольорів. Чому вони порівнюють з айфоном, як типовий китайський бренд - мені ніколи не зрозуміти взагалі.

Порівняння відео в режимі Video Boost зі звичайним відео конкурента

Далі показали функцію, котра була давно в смартфонах компанії, але в режимі фото, тільки тепер для відео - Night Sight Video.

Функція дійсно крута, порівняння це наочно показує, і, враховуючи одні з кращих нічних фото, смартфони від Google тепер мають всі шанси мати ще й одну з кращих відеозйомок вночі.

Приклад Night Sight Video у порівнянні зі звичайним відео

Особисто я дуже люблю режим Night Sight, а на відео він має відкритись зовсім по новому.

Ця функція додасться в Fature Drop (програмному оновленні) в грудні.

Всі інновації в камері 8 Pro

Далі перейшли до Google Assistant та Bard.

Якщо підсумувати - компанія (нарешті додумалась) хоче інтегруватиі Бард в Асистента, назвавши це просто Assistant with Bard, і за допомогою можливостей ШІ виконувати не лише прості швидкі команди, як зараз це робить асистент, а і повноцінно генерувати і пропонувати різні дії. Інтеграція має бути в багато продуктів Google, включно з YouTube, Maps, Workspace і багато інших.

На демонстрації показали те, як такий асистент справляється з підсумуванням різних даних, відповідями на питання, які потребують уточнення і т.п.

Також, продемонстрували навіть аналіз знімків за допомогою такого асистента, та те, що його можна питати і просити щось згенерувати саме для цього знімку.

Інтерфейс запиту про знімок

Пообіцяли реліз асистента з Бардом наступними місяцями.

На завершення презентації згадали про деякі досягнення компанії знову в ШІ.

Одним з таких є оновлення фірмової клавіатури GBoard, яке тепер допомагає писати речення повністю, а не лише виправляє слова.

Виправлення речень клавіатурою GBoard

Ще згадали про фірмовий диктофон, який тепер може підсумувати запис і видати короткий зміст.

Короткий зміст аудіозапису

І не забули про додавання розумних згенерованих відповідей прямо у клавіатуру, як це зараз є в Gmail. Ось ця функція дійсно вражає, бо тепер навіть думати про відповідь у переписці не доведеться - смартфон майже повністю сам спілкуватиметься зі співрозмовником користувача. І страшно, і смішно, і круто.

Не відходячи далеко від камер і фіч для фото - розповіли про функцію Zoom Enhance - покращення кропнутих зображень, тобто тих, які зумляться вже просто готове фото. Однією з фраз було - “як в кіно” і, якщо це працюватиме дійсно так - то це дійсно буде як в якомусь sci-fi.

Перейшли до підсумків по смартфонах. Стосовно програмних фішок Magic Eraser буде в них з коробки, а інші програмні штуки додадуть з натсупними оновленнями.

Основні дані по новим смартфонам, а також їхні кольори і ціни:

Google Pixel 8
Pixel 8 - кольори і ціна, вихід наступного тижня

Чомусь лише тут швидко згадали про те, що 8 Pro отримає швидшу зарядку, і на слайді вказано 30 Вт.

Google Pixel 8 Pro
Google Pixe 8 Pro - ціна і кольори

Також уточнили, що обидва смартфона вийдуть з Android 14 на борту.

Android 14

І аж в кінці презентації повідомили про те, що саме ці моделі отримають цілих сім років оновлень системи (не тільки безпеки, а саме системи).

Найдовші оновлення серед виробників смартфоні на Android

На цьому презентація скінчилась.


Висновок і особисті враження

Отож, компанія показала всі ті пристрої, про які вже сама давно розповіла в своїх соцмережах, а деякі з них встигли навіть розпакувати на відео, тож саме від пристроїв нічого очікувати нового не довелось. Стосовно програмних функцій - є дійсно вражаючі та, навіть, доступні в нашій країні, як от розумні відповіді в клавіатурі (я щиро сподіваюсь на інтеграцію різних мов), різні функції редагування фото і відео, а також покращений асистент (особливо враховуючи, що Бард в Україні доступний офіційно і давно).

Годинник мені не дуже зайшов - проблема як в дизайні, який натякає на недовговічність, так і в автономності, найбільшій хворобі всіх розумних годинників, яку наче і намагались вирішити, проте дуже слабо, як на мене.

Смартфони цікаві, але враховуючи, що компанія продовжує вже третій рік просувати свої чіпсети Tensor G, котрі, як відомо, мають основу від Samsung Exynos - ці смартфони просто не будуть достатньо продуктивні на фоні своїх конкурентів. І я не кажу про якісь суперскладні задачі по типу моделювання чи новітніх ігор, тут річ саме в базовому використанні, нагріві і т.п. - попередні дві моделі показали, що компанія навіть не намагалась побороти “болячки” своїх смартфоні, тож я не можу собі уявити, щоб вони якось це зробили в 8 поколінні. Тим паче, що про це не було сказано нічого, так само, як і про зміни в графічному чипі і процесорі порівняно з попередніми моделями, бо на презентації обмежились виключно покращеннями в області ШІ.

Приємним нюансом був вихід нового кольору для навушників, котрий перегукується з фірмовим кольором нових смартфонів.

На цьому все, приходьте ще :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

539Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається