Магія інвестування. Як видатні інвестори заробляють мільярди

Зміст

Видатні інвестори популярні у світі фінансів не менше ніж рок-зірки. Вони досягли величезного фінансового успіху, і часто сприяли іншим у досягненні схожих результатів.

Всі вони використовують різні стратегії та підходи у інвестуванні: хтось  застосовує методи аналізу своїх інвестицій, хтось приймають рішення щодо інвестування практично інтуїтивно. Однак спільною рисою цих інвесторів є їхня здатність успішно вкладати гроші, стабільно отримуючи пасивний дохід.

Риси поведінки, які об’єднують видатних інвесторів

  • Видатні інвестори світу володіють навичками обирати щоразу різноманітні стратегії та підходи.

  • Вони демонструють довгостроковий та дисциплінований підхід до інвестування.

  • Успішні інвестори часто акцентують увагу фінансових показниках компаній, таких як низький рівень заборгованості, високий рівень прибутку та достатній грошовий потік.

  • Систематична диверсифікація свого інвестиційного портфелю задля ефективного управління ризиками.

  • Постійне вивчення технік та стратегій інших визначних фінансових лідерів світу.

Найпопулярніші інвестиційні стратегії

В залежності від ступені ризику і очікуваного прибутку розрізняють три основних види інвестиційних стратегій.

  • Агресивна інвестиційна стратегія полягає в формуванні високоприбуткових і високоризикових цінних паперів в портфелі інвестора.

  • Пасивна інвестиційна стратегія полягає в підборі в портфель високоліквідних цінних паперів. Це в основному папери «блакитних фішок», державні цінні папери та акції широко відомих компаній. Вони мають низьку прибутковість і низький ступінь ризику.

  • Помірна інвестиційна стратегія поєднує попередні стратегії. Диверсифікація портфеля – основа такої стратегії. Купуються такі цінні папери, які забезпечують стійкість портфеля по відношенню до прибутковості і до ступеня ризику.

До цієї стратегії відносяться інвестиційні пропозиції українського проєкту «Сімейні молочні ферми», який успішно діє в молочному секторі з 2017 року. Інвестиційна програма стартувала в 2020 році і вже більше 620 українських і іноземних інвесторів регулярно отримують пасивний дохід від інвестицій проєкт. Всього станом на початок 2024 року залучено понад 70 млн грн.

Крім того світові інвестори використовують також такі стратегії інвестування, як:  інвестиції на основі цінності, інвестиції у зростання, інвестиції у дохід та індексні інвестиції.

Інвестиції на основі цінності включають пошук недооцінених компаній із сильними фундаментальними показниками. Інвестиції в зростання зосереджені на інвестуванні в компанії з високим потенціалом зростання. Інвестування у прибуток передбачає пошук інвестицій, які генерують постійний потік доходу, наприклад акції чи облігації, що виплачують дивіденди. Індексне інвестування передбачає інвестування в диверсифікований портфель акцій або облігацій, які відстежують ринковий індекс.

Познайомтесь з найбільш знаменитими інвесторами, з коротким описом принципів інвестування, які використовували кожен з них. Звичайно, успішних інвесторів значно більше, проте цей список ми звузили до 7 інвесторів.

Бенджамін Грем

Бенджамін Грем

Бенджамін Грем – відомий економіст і професійний інвестор, який став основним викладачем і радником для безлічі інших успішних інвесторів, серед яких був і Уоррен Баффет. Грема часто називають «батьком інвестування на основі цінності».

Принцип інвестування на основі цінності, як визначив Грехем, полягає в тому, що цінність будь-якої інвестиції повинна значно перевищувати вартості цієї інвестиції. Він довіряв фундаментальному аналізу та активно розглядав компанії з міцними балансами або мінімальними зобов’язаннями, із прибутковістю вище середнього та стабільним грошовим потоком.

Сер Джон Темплтон

Сер Джон Темплтон

Сер Джон Темплтон вважався видатним інвестором і управителем інвестиційних фондів, який заснував Фонд зростання Темплтона. Він став піонером в сфері інвестицій в глобальну вартість,  його сім’я фондів мала активи більше 13 мільярдів доларів на момент продажу компанії в 1992 році. Після цього події він віддавав залишок свого життя на проведення благодійних заходів.

Замість того, щоб шукати ринки чи сектори, чиї перспективи вважалися райдужними, він шукав ті, від яких інвестори відмовилися або не приділили достатньо уваги. Темплтон віддавав перевагу націям із меншою кількістю регуляторних перешкод та низькою інфляцією. Його великі інвестиції в акції Японії наприкінці 1960-х – початку 1970-х років відобразили цю філософію.

Томас Роу Прайс мол.

Томас Роу Прайс мол.

Томас Роу Прайс молодший прославився своєю “філософією зростання акцій” інвестування. Це означало інвестування на ранніх стадіях зростання компанії. Ключовим фактором був сильний довгостроковий акцент на фундаментальні дослідження.

На думку Прайса, більшість великих статків нажито завдяки інвестиціям у бізнес, що зростає, і збереженням їх незалежно від ситуації.

Принципи інвестування та ведення бізнесу Прайса перетворили його компанію на одну з найуспішніших інвестиційних компаній у світі.

До 1961 року Прайс досяг мети свого життя. Після 24 років злетів і падінь його визнали найкращим інвестором США.

Джон Нефф

Джон Нефф

Нефф приєднався до Wellington Management Co. у 1964 році та пропрацював у компанії понад 30 років, керуючи трьома її фондами. Свій стиль Джон Нефф характеризував словами: «покупка хороших компаній в хороших галузях за невисоку ціну».  Його вважали цінним інвестором, оскільки він зосереджувався на компаніях з низьким співвідношенням ціни та прибутку (P/E) і високими дивідендними доходами .

Нефф керував Windsor Fund протягом 31 року (до 1995 року). До його приходу темп зростання фонду відставав від S&P 500 на 10 %. Під керівництвом Джона Неффа (з 1964 по 1995 рік) середній річний зростання досягало 13,7 %, тоді як аналогічне зростання S&P Index становив 10,6 %. Загальна прибутковість Windsor Fund за період перевищила результат S&P 500 більш ніж в два рази — за цей період дохід на кожен вкладений долар склав 56 доларів.

Уоррен Баффет

Уоррен Баффет

Уоррена Баффета, відомого як “Оракул з Омахи”, вважають одним з найуспішніших інвесторів у всій історії. Дотримуючись принципів, Бенджаміна Грема, він накопичив багатомільярдні статки, переважно завдяки інвестиціям в акції та компанії через Berkshire Hathaway.

Ті, хто вклали 10 000 доларів у Berkshire Hathaway у 1965 році, сьогодні мають на рахунку 165 мільйонів доларів. Стиль інвестування Баффета, що включає в себе дисципліну, терпіння та фокус на цінності, беззмінно дозволяє йому перевершувати ринок протягом десятиліть.

Джордж Сорос

Джордж Сорос

Джордж Сорос, визнаний інвестор, відрізнявся від бвгвтьох попередніх інвесторів своїм неформальним підходом до інвестування. На відміну від Темплтона і Грема, у Сороса не було чіткого плану, і він завжди покладався на свою інтуїцію. Чуття дійсно виявлялося корисним у вдалих угодах, наприклад, у 1998 році, коли він виграв більше 1 мільярда доларів, зробивши ставку на падіння британського фунта у розмірі 10 мільярдів доларів.

Сорос завжди наголошував на необхідності адаптуватися до ситуації на ринку і бути готовим до непередбачуваних змін. Він виклав свої принципи інвестування в своїх книгах, зокрема у “Алхімії фінансів”.

Карл Ікан

Карл Ікан

Ікан досяг успіху, будучи безжальним «загарбником» у 80-ті, – він перехоплював контроль над недостатньо ефективними компаніями і робив на них гроші. Став натхненником для слів Гордона Гекко з “Уолл-стріт”: “Якщо тобі потрібен друг, заведи собаку”.

Його інвестиційний стиль часто асоціюється з корпоративним активізмом, коли інвестор активно втручається у управління компаніями, в які вкладає гроші, з метою максимізації їхньої вартості для акціонерів.

Часто такий підхід призводить до конфліктних ситуацій з іншими акціонерами та чинним менеджментом компаній. Загалом цей підхід вважається вельми ризикованим.

Що підтвердилось в минулому 2023 році, коли Карл Ікан втратив за день майже половину свого особистого капіталу. Експерти з Hindenburg Research заявили, що компанія Icahn Enterprises використовує у своїй роботи завищені оцінки активів, а економічна структура фірми легенди Волл-стріт більше схожа на фінансову піраміду.

Яких правил слід дотримуватись, щоб інвестувати успішно і надійно

Правило 1. Щоб стати успішним інвестором, потрібно поєднати знання, дисципліну та довгострокову перспективу.

Трохи удачі також корисно .

Правило 2. Надважливо мати чітку й об’єктивну інвестиційну стратегію. Інвестор повинен бути терплячим та уникати прийняття імпульсивних рішень, заснованих на короткострокових ринкових рухах і таких емоціях, як страх і жадібність. 

Правило 3. У процесі інвестування важливо постійно вирішувати завдання, пов’язані з диверсифікацією та ефективним управлінням ризиками.

На завершення

Як знає будь-який досвідчений інвестор, прокладати свій власний шлях і отримувати довгострокові прибутки, що перевершують ринок, – непросте завдання.

Стати успішним інвестором нелегко, і, звичайно, удача часто відіграє свою роль. Але, навчившись методам і стратегіям найкращих світових інвесторів, ви зможете краще зрозуміти коли, як і куди вкладати гроші задля досягнення фінансового успіху.

Джерело: блог на сайті інвестиційного проєкту «Сімейні молочні ферми»

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Family Dairy Investments
Family Dairy Investments@SMF_Invest

Інвестиційний проєкт

353Прочитань
4Автори
0Читачі
На Друкарні з 16 серпня

Більше від автора

  • Краудфандинг vs Краудінвестинг

    На ринку України спостерігається цікавий тренд зростання популярності різних форм залучення фінансування, не лише від інвестиційних фондів чи приватних венчурних інвесторів, але й від звичайних людей.

    Теми цього довгочиту:

    Краудінвестинг
  • Який ти тип інвестора?

    Інвестори бувають різними.  Пройди тест, щоб дізнатись до якого типу інвестора належиш ти.

    Теми цього довгочиту:

    Інвестор
  • 5 цікавих фактів про фінанси та інвестиції

    Якщо ви думаєте, що фінанси та інвестування - це нудні та складні теми, то ви помиляєтеся. Існує багато цікавих та незвичайних фактів, які можуть здивувати та розширити ваш кругозір.

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається