Сьогодні в нас доволі незвичний гість на інтерв’ю, а саме колишній ізраїльский танкіст Максим Гаценко (2004-2021 роки служби), репатрійований в 90-х з України.

Евакуація поранених вертольотом після бою в вади Салуки 12.8.2006

Питання:

Загальні

  • Як опинився на службі в Армії оборони Ізраїлю? (далі - АОІ)

  • Чи брав участь в бойових діях? Якщо так, то що це було?

  • Як би ти охарактеризував специфіку бойових дій в Ізраїлі за останні 20 років? Як це виглядає і з чим танкістам доводиться стикатися?

  • Які умови служби в ізраїльській армії та бронетанкових частинах зокрема?

  • Як виглядає звичайний робочий тиждень танкіста ЦАГАЛу?

  • Як виглядає оснащення ізраїльського танкіста? (ЗІЗ, форма, комбез)

  • На яких танках довелось служити?

  • Підготовка ізраїльських танкістів. Скільки треба часу аби освоїти танк Меркава та як би ти оцінив підготовку ізраїльських танкістів станом на сьогодні?

  • Який підхід до систематизації та аналізу бойового досвіду в Ізраїлі? Як це організовано та хто цим займається?

Меркава

  • Наскільки вдалим вважаєш компанування Меркави з МТВ (моторно-трансмісійне відділення) спереду та “десатним” відділенням ззаду?

  • Через “десантне” відділення Меркаву інколи називають навіть БМП. Яке ж застосування у нього насправді?

  • Технічне обслуговування Меркави, наскільки воно складне в польових умовах?

  • Прохідність та її ходова. В якій місцевості доводиться працювати та які є проблеми і специфіка?

  • Доволі незвична для країн з пострадянськими танками посада - заряджаючий. Які його обов’язки в Меркаві?

  • Чи використовується ТКР (танкова керована ракета) типу LAHAT? Як оцінюєш подібний тип боєприпасів і яке місце вони займають в АОІ?

  • Номенклатура боєприпасів. Які найпоширеніші боєприпаси з якими працюють ізраїльські танкісти і які є перспективні?

  • КАЗ, які особливості роботи з ним і наскільки екіпаж може на нього покластись?

  • Можеш детальніше розповісти про використання БПЛА в АОІ? А саме те, як виглядає взаємодія танків з дронами.

Російсько-українська війна

  • Чи змінило російське вторгнення твоє ставлення та бачення використання танків на полі бою?

  • Як би ти оцінив підготовку українських та російських екіпажів? (як сторонній глядач)

  • На якому рівні оцінюєш російські та українські танки? Головні недоліки та переваги, які показала ця війна?

Відповіді:

Загальні питання:

- Привіт! Як опинився на службі в Армії оборони Ізраїлю і став танкістом, як виглядав твій шлях?

В 95 репатріював в Ізраїль з батьками, ну а далі школа та призов, як й у всіх громадян

Чи брав участь в бойових діях? Якщо так, то що це було?

Брав участь в розмежуванні, Другій Ліванській війні, операції “Хмарний стовп” та “Непорушна скеля”. Як було? Нормально *сміється*, насправді ж о кожній з операцій треба казати окремо, бо армія постійно змінюється і одна операція не схожа на іншу.
Солдати ЦАГАЛу та захоплені російські ПТРК “Корнет” (9М133-1) в вади Салуки

Можеш детальніше розповісти про бойові дії, в яких довелось взяти участь, яка з цих війн/операцій була найскладніша? В яких бойових ситуаціях довелось побувати та з яким супротивником зіштовхнутись?

Загальна складність будь яких воєнних дій одна й та сама. Скажімо так, це війна самим з собою. Потрібно пережити духоту в машині, жару чи холод, спрагу чи бруд. Наш же ворог - ПТРК, тяжкого озброєння у противника немає, зате насиченість комплексами просто шалена. По складності, Ліван був найскладнішим. Там були втрати…цю ситуацію можна загуглити, це бій в вади Салуки. Хотілося б доповнити до прочитаного, що населений пункт ми взяли вчасно. (посилання на текст про цей бій від tacticaljew) . В операції “Хмарний стовп” ми стояли на кордоні так й не отримавши наказ на вхід (прим.ред. - на вхід в сектор Гази). Ну й “Непорушна скеля” було всяке, знайшли атакуючий тунель, який вів з сектора Гази в Ізраїль, вони по нам постріляли, а ми по ним..
Операція “Непорушна скеля”, 2014 рік

Як би ти охарактеризував специфіку ведення бойових дій в Ізраїлі за останні 20 років? Як вона виглядає, особливо в порівнянні з російсько-українською війною. З чим стикаються ізраїльські танкісти?

В нас останні 10 років акцент на мобільності та самостійності підрозділів, багато відпрацьовується з іншими родами військ. Танкісти зазвичай стикаються саме з ПТРК, це найголовніша загроза.
Російські ПТРК “Корнет”, ізраїльский трофей в вади Салуки

Як виглядає звичайний робочий тиждень танкіста ЦАГАЛу?

Звичайний тиждень в залежності від того чим зайнятий підрозділ, це або робота на кордоні або територіях, ну або навчання. На кордоні це танкові дозори/засади, на територіях це КПП та патрулювання, ну а навчання з ранку до ночі (ну й вночі, коли є відповідні нічні завдання)

Яке оснащення ізраїльського танкіста? (засоби індивідуального захисту, форма, комбез)

Оснащення це комбез, протиуламковий бронежилет, розгрузка на 4 магазини та дві фляги й особиста зброя - вкорочений М16 (в мій час так було)
Максим Гаценко (зліва)

На яких танках довелось служити?

Служив на Меркава 4, ми були другим призовом на цих танках (прим.ред. - Mk.4 була прийнята на озброєння в 2004 році, а перша регулярна бригада була переозброєна в 2005). Вийшло так, що я прослужив майже на всіх модифікаціях від Меркава 4 Алеф до Меркава 4М (прим.ред. - стаття Грановського про модернізації Меркави, для розуміння)

Підготовка ізраїльських танкістів. Скільки треба часу аби освоїти танк Меркава та як би ти оцінив підготовку ізраїльських танкістів станом на сьогодні?

Загалом підготовка танкістів займає 9 місяців, але на цьому справа не завершується й всю службу ти вчиш і вчиш щось нове, бо машина постійно оновлюється.

Який підхід до систематизації та аналізу досвіду бойових дій в Ізраїлі? Як це організовано і хто цим займається?

По суті, кожен постріл з танка можна відслідкувати, перевірити та побачити відео самого пострілу, так як танк записує усі перемовини та відео. Хто саме цим займається сказати не можу, бо не знаю хто ці всі люди, котрі з нами обговорюють це на навчаннях. Але доходить до дрібниць як “Що б ви хотіли змінити в танку?”.

Меркава

Наскільки вдалим вважаєш компанування Меркави з МТВ (моторно-трансмісійне відділення) спереду та “десатним” відділенням ззаду?

Ну МТВ спереду це скоріше особливість, аніж недолік. Є помилкова думка, що воно якось заважає оператору та тепловізору, але це не так і ніколи не доводилось стикатись з цією проблемою. Десантне відділення це взагалі шикарний рекламний хід… Продати те, чого по суті немає..це місце для боєкомплекту другої черги. За рідкісним виключенням танк призначають як “танк буланс” (прим.ред. Tank + Ambulance) і тоді після вийняття БК туди можна завантажити декілька носилок та лікаря. Одного разу ми на навчаннях реально витягли БК аби покатати піхоту, але це було не практично і зробили ми це лише для того, аби піхтура побачила що таке танк, ну й щоб їх вирвало в підсумку 🤣, 1 раз з 2004 по 2021 рік. Тобто, десантного відділення немає.

Технічне обслуговування Меркави, наскільки воно складне в польових умовах?

Ми займаємось цим остільки, оскільки, ну там гуслю натягнути або розрив відремонтувати, але в мотор мехвод не лазить, ну й заміною приладів та агрегатів ми не займаємось, це задача ремонтників що приписані до роти.

Прохідність та її ходова. В якій місцевості доводиться працювати та які є проблеми і специфіка?

Катались як на Голанських висотах, як по піску, так й по болдерам (це такі валуни розміром з Део Матіз), з 2004 по 2021 ні разу не порвалась гусля. Так, танк може втонути в бруді, але: По перше, там може втонути будь хто. По друге, а нафіга ти поліз в ці какашки. Кожного разу мене дивувала потужність машини, яка може лізти в гори по волунам, вибиваючи іскри.

Доволі незвична для країн з пострадянськими танками посада - заряджаючий. Які його обов’язки в Меркаві?

В його задачу входить безпосередньо заряджання гармати та спареного кулемета, догляд за гарматою та самими кулеметами, а також зв’язок, заодно це й додаткові руки та очі. А ще сюрприз, сюрприз, при загибелі або пораненні мехвода він заміняє його, а навідник заміняє заряджаючого.

Чи використовується ТКР (танкова керована ракета) типу LAHAT? Як оцінюєш подібний тип боєприпасів і яке місце вони займають в АОІ?

LAHAT в танках не використовується, з моїх знайомих мало того, що ніхто не бачив… Так про нього й не знають.

Номенклатура боєприпасів. Які найпоширеніші боєприпаси з якими працюють ізраїльські танкісти і які є перспективи?

Меркава має 4 види боєприпасів: БОПС, кумулятивний, APAM-MP-T (M329) (програмуємі) та Хацав. Укладка залежить від задач, що стоять перед підрозділом і те, що там буде, вирішується нагорі, але найбільш ходовий - кумулятив, через ціну та можливості. Про перспективи снарядів не мені судити, але на цей момент немає цілей, яку не могли б приспати снаряди Меркави (я не кажу про бункери). Дуже хотілося б побачити в ЗСУ снаряди типу багатоцільового APAM, який чудово викурює піхоту за укриттями та в окопах.
“Меркава може постукати в двері з 5км” - жартівливий надпис на осколково-фугасному снаряді M339, той самий “Хацав”

КАЗ, які особливості роботи з ним і наскільки екіпаж може на нього покластись?

КАЗ - це багатофунціональна система в можливостях якої не лише збивати підлітаючі боєприпаси, але про це не будемо.. Покладатись на нього можливо, але танкістів вчать цього не робити, так як все це система котра може давати збої і це не панацея, а всього лиш одна з систем. Танкісти вчаться не залежати від комплексу активного захисту.

Можеш детальніше розповісти про використання БПЛА в АОІ? А саме те, як виглядає взаємодія танків з дронами.

Взаємодія проста, дрон відмічає ціль, а я бачу її на мапі. Дрон - це Скайларк, він же Рохев Шамаім.
БПЛА “Скайларк” // ілюстративне фото

Російсько-українська війна та погляд зі сторони

Чи змінило російське вторгнення твоє ставлення та бачення використання танків на полі бою?

Ні, особисто моє ставлення та бачення танкового бою не змінилося, так як ми давно зрозуміли, що перти колонами це погана ідея. Ми давно відпрацьовуємо маневрену війну, а не як в 45 році (у армії РФ не змінилося нічого), ми (в сенсі ізраїльтяни) це бачили в 67 та 73 році у себе.

Як би ти оцінив підготовку українських та російських екіпажів? (як сторонній глядач)

Я можу оцінювати лише по тим відео, що є у відкритому доступі та частіше за все коли бачу дії російського танка, то виникає 2 питання: “Як? Навіщо?”. А ось українська армія дотримується того, що й було задумано. Як на мене, кажучи свою суб’єктивну думку, вишкіл танкістів ЗСУ мені більш до душі, та й поведінка танка мені нагадує те, що робимо ми..Не всюди й не завжди, але більшою мірою.

На якому рівні оцінюєш російські та українські танки? Головні недоліки та переваги, які показала ця війна?

За великим рахунком ті танки, що є у армії України та РФ - ехо СРСР, тут вирішує вишкіл та хитрість екіпажів. Моє відношення до радянського танкобудування..ну не дуже. Там мало думали про сам екіпаж, від катапульти башти до зручності робочого місця екіпажа.

Фотографії від танкіста:

Спеціально для NMFTE, окрема подяка за допомогу телеграм-каналу “Коробочка-2”

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
NMFTE
NMFTE@Nmfte

1.9KПрочитань
1Автори
20Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається