Snipex Alligator. Великий та потужний.

Час від часу в ході російсько-української війни в соціальних мережах з'являються фотографії українських бійців озброєних незвичними гвинтівками гігантських розмірів. Однією з таких є відома серед знавців стрілецької зброї Snipex Alligator. 

Що це за зброя та навіщо вона створена?

Snipex Alligator — це багатозарядна снайперська гвинтівка з поздовжньо-ковзним поворотним затвором, що живиться від коробчатого магазину на 5 патронів калібру 14,5×114 мм, призначена для ураження живої сили, технічного обладнання та легкої бронетехніки.

Гвинтівка розроблена українською компанією Snipex та повністю виробляється в Україні. Успішно пройшла державні випробування, що завершились 22 грудня 2020 року прийняттям її на озброєння.

Яка ніша данного виробу в лавах ЗСУ та які задачі він має виконувати?

В ході першої кампанії російсько-української війни 2014-2015 років українська армія зіткнулась з вакуумом в ніші великокаліберних антиматеріальних гвинтівок для знищення захищених об'єктів на великих відстаннях котрий окремі ентузіасти перекривали кустарними переробками ПТРД, кулеметів ДШК та КПВТ. Очевидною була необхідність створення більш якісних серійних гвинтівок під потужний патрон.

Кустарно модифікований кулемет ДШКМ калібру 12,7 для "снайперської" стрільби, часи боїв 2014-2016 років

Розробкою подібної зброї у 2014 році зацікавилась компанія "ХАДО-Холдинг". За словами начальника відділу технічного контролю Євгена Бондара основні задачі під час створення Alligator'a їм ставив сам калібр: "14,5×114 мм – це суперпотужний патрон, 32 кДж – вдвічі потужніший за .50 BMG. Дальність польоту кулі – до 7 км, ефективна дальність пострілу – 2 км, на дистанції у 1,5 км куля пробиває бронеплиту товщиною 10 мм – йдеться про звичайний штатний боєприпас. Для роботи з таким калібром потрібна й відповідна зброя. Тому наша гвинтівка важка та довга: вагою 25кг та завдовжки у 2 метри.”

Якась мила пані та дві гвинтівки Snipex Alligator з саундмодераторами.

На запитання чи можна було її зробити легшою, розробник відповів, що це можливо, проте тоді про комфорт можна було б забути раз і назавжди: "Треба розуміти, що великий калібр – це велика віддача. Якщо говорити прямо, то з легшої гвинтівки ви б просто не захотіли стріляти вдруге. Крім того, наша зброя розрахована на роботу розрахунку з двох осіб, тому з вагою ніяких проблем не буде."

Однією з проблем при розробці такої потужної гвинтівки стало занадто високе навантаження на стандартні оптичні пристрої котрі можна було б купити на світовому ринку, що призводило до їх поступового руйнування. Питання було вирішене радикальним шляхом - розробкою та виробництвом власних оптичних приладів здатних витримувати віддачу гвинтівок у калібрі 14,5мм. Результатом цієї роботи став оптичний приціл SNIPEX JOVE 50 6-24×56.

Оптичний приціл SNIPEX JOVE 50 6-24×56.

Конструктори з самого початку розробляли антиматеріальну гвинтівку «Алігатор» із заділом під вимоги для високоточної зброї. Для цього в моделі були реалізовані наступні конструктивні рішення: рухомий ствол, збалансована маса гвинтівки, гумовий потиличник прикладу, масивне дульне гальмо-компенсатор.  

Виробник не розкриває характеристики точності винтівки, проте раніше в різних ЗМІ можна було зустріти інформацію щодо попередньої моделі T-Rex, для якої заявлена ​​кучність стрільби становила менше 1 МОА (діаметр до 30 мм на дальності 100 метрів, що викликає певні сумніви у автора).

Розсіювання при стрільбі з гвинтівки Snipex

То ж що ми отримали в результаті?

Гарною відповіддю на це запитання буде розповідь досвідченого стрільця та блогера Олександра Карпюка:

Олександр Карпюк та Snipex Alligator

"Чесно сказати – наживо вона вражає. Причому не розміром, а якоюсь зрозумілою військовою лаконічністю. Ми переглянули УСМ, затвор, місця кріплень – все зроблено просто та добротно. Сама гвинтівка виглядає як кінцевий продукт, а не зібрана в гаражі бабаха, які ми збирали для фронту з КПВТешних стволів кілька років тому. Я не знайшов там погано підігнаних деталей, невідполірованих країв, недофарбованих місць тощо. Метал рівномірно пофарбований, гума на потиличнику та рукоятках добротна та приємна. При цьому в ній немає химерності і складних аналогових рішень, які з'являлися в минулій продукції Хадо. Дев'ять бойових упорів, УСМ грам на 900, затвор, що легко розбирається, всі місця які можуть забитися брудом і не допустити постріл мають доступ щоб банально пальцем виколупати землю, що забилася в зброю.

 Віддачу у неї можна порівняти з .308 калібром на глушнику. І різниця між звуком та віддачею при перших пострілах приголомшує. Ти очікуєш, що тобі зараз у плече в'їде поїзд, а в той же час відчуваєш невеликий поштовх і спокійно спостерігаєш політ кулі до сплеску, так як гвинтівка не зійшла з цілі. Це вражає.

 Тринога дуже зручно зроблена, легко регулюється, я поводив гвинтівкою в сторони паралельно крутячи триногу, ніби вицілюю транспорт на ходу – мені це легко вдалося.

 У релізі вказано ефективну дальність 2000 м. Це досить скромна дистанція для цієї гвинтівки. В умовах поривчастого вітру 4-7 метрів, я спокійно ліг за незнайому мені гвинтівку, навів її в щит, що лежить на землі, розміром метр на метр (силует який було мені видно, був десь 40 см на метр) і всадив у нього 2 кулі із п'яти, обстрілявши щит по краях. Якби це був щит 1,5х1,5 метра – то всі кулі були б у ньому.

 2 влучення з 5. Капець.

 Мені здається для стрілянини по техніці, яка в рази більша від зазначеної мішені - такої точності має бути з головою, за очі. І в цьому і є сильна сторона Алігатора - божевільна балістика боєприпасу і великий розмір цілей дозволяють працювати з неї солдату, який має дуже посередні знання в снайпінгу. Побачив ціль, бахнув, подивився куди прийшла куля (а сплеск від такої кулі не побачити важко) вивірився по сітці прицілу і навалюй у техніку. При цьому потенціалу патрона Б-32 вистачить щоб на два кілометри прошити в борт БТР."

Неповний розбір гвинтівки на полігоні де добре видно конструкцію затворної групи, що складається зі зворотньої пружини, затвору, личинки затвору, ударнику, штифтів та затворної скоби.

Від автора

Компанія Snipex займається розробкою стрілецької зброї з 2014 року та пройшла тернистий шлях від перших відверто посередніх виробів на яких набивала досвід до більш довершених в конструктивному плані моделей, проте їм все ще потрібно вирішити цілий комплекс викликів та задач. На ряду з доведенням своїх оптичних пристроїв на котрі все ще є ряд нарікань, перед компанією стоїть титанічне завдання - розробка власного високоточного патрону у калібрі 14,5×114мм, створення котрого автоматично виведе комплекс "патрон-гвинтівка" на якісно інший рівень та дозволить значно збільшити дальність ефективного пострілу (>80% влучань). Нині ж оператори даної зброї вимушені задовольняти свої потреби валовим кулеметним патроном що накладає ряд обмежень на точність влучання.

Що ж стосується нинішніх подій, то зараз йдуть активні наступальні дії з обох сторін, тому данний тип озброєння ще не проявив себе у повній мірі, проте невдовзі нас чекає тривала оперативна пауза у зв'язку з приходом зими, що обіцяє цього року бути суворою. Це неодмінно призведе до початку позиційних боїв в умовах яких оператори цих гвинтівок зможуть по максимуму реалізувати свій потенціал. (Текст був опублікований 19-го вересня 2022-го року)

Yann спеціально для NMFTE.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
NMFTE
NMFTE@Nmfte

1.9KПрочитань
1Автори
20Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Я щас сам у зсу хочу замовити цю вінтовку щоб бить на далеку відстань

Вам також сподобається