Немає варварства без поезії - Project Syndicate

Від Росії до Ізраїлю міфічна нісенітниця використовується для розпалювання садистських поривів та виправдання невиборчого смертоносного насильства по відношенню до ворогів. Колективна відмова від розуму і те, до чого вона веде, надто знайомі – і все ж таки залишаються надто привабливими.

ЛЮБЛЯНА – Коли основний пакт, який скріплює суспільство, руйнується, що, зважаючи на все, відбувається у всьому світі, поширюються дикі чутки та теорії змови. Навіть (або особливо) коли повідомлення явно безглуздо, воно може пробудити глибоко укорінені страхи та упередження.

Прекрасний приклад цього, який я вже відзначав раніше, стався наприкінці серпня 2023 року, коли священик, відомий як «Батько Антоній», урочисто облив святою водою 26-футову статую Сталіна у Песковській області Росії. Хоча Церква постраждала в сталінську епоху, пояснив він, «завдяки цьому у нас з'явилося багато новомучеників та сповідників росіян, яким ми зараз молимося і які допомагають нам у відродженні нашої Батьківщини». Ця логіка знаходиться всього за крок від твердження, що євреї повинні дякувати Гітлеру за створення умов, які дозволили створити Державу Ізраїль. Якщо це звучить перебільшено чи схоже на поганий жарт, врахуйте, що деякі сіоністські екстремісти, близькі до ізраїльського уряду, відкрито обстоюють саме цю позицію.

Щоб зрозуміти успіх такої перекрученої аргументації, ми повинні спочатку відзначити, що у розвинених країнах хвилювання та повстання мають тенденцію спалахувати, коли рівень бідності знижується. Протести 1960-х років – від soixante-huitards у Франції до хіпі та йіпі у Сполучених Штатах – розгорнулися в золоте століття держави загального добробуту. Коли люди живуть добре, вони починають бажати ще більшого.

Необхідно також враховувати надмірне задоволення, яке можуть принести соціальні та моральні збочення. Згадаймо нещодавній напад Ісламської держави на «Крокус Сіті Холл» у Москві, внаслідок якого загинули 144 особи. Те, що деякі називають терористичною атакою, інші називають актом збройного опору у відповідь на масові руйнування, завдані російськими військовими у Сирії. Але як би там не було, після нападу сталося щось примітне: російські сили безпеки не лише зізналися у застосуванні тортур до підозрюваних, яких вони заарештували, вони публічно продемонстрували це.

«У графічному відео, опублікованому в Telegram, — пише Джулія Девіс із Центру аналізу європейської політики, — одному із затриманих відрізали вухо, а потім один із тих, хто допитував, змусив його з'їсти.»

Не дивно, що деякі ізраїльські прихильники жорсткої лінії дивляться на Росію як зразок поводження з заарештованими членами Хамаса.

Російські чиновники зробили це не тільки для того, щоб стримати потенційних майбутніх нападників, а й для того, щоб зробити задоволення одноплемінникам.

«Я ніколи не очікувала від себе такого, - пише Маргарита Сімоньян, російська пропагандистка, яка очолює державне ЗМІ RT, - але коли я бачу, як цього затриманого привозять до суду, та ще й з цим вухом, я відчуваю велике задоволення. Це явище не обмежується Росією. У Теннессі деякі законодавці хочуть відновити публічне повішення тих, хто засуджений до страти.»

Чим закінчуються такі дії? Чому б просто не повернути досучасну практику публічних тортур передбачуваних злочинців до смерті? Більше того, як можна довести «нормальних» людей до того, що вони зможуть насолоджуватися такими видовищами садистів?

Коротка відповідь: для цього потрібна унікальна сила якогось міфічного дискурсу, релігії чи поезії. Як пояснив наполегливий нацистський попутник Ернст Юнгер:

«Будь-якій боротьбі за владу передує перевірка образів та іконоборство. Ось чому нам потрібні поети – вони ініціюють повалення навіть титанів».

Поезія відіграє свою роль у Ізраїлі. 26 березня газета «Гаарець» опублікувала статтю, яка пояснює, «як ізраїльська армія використовує поезію помсти для підняття бойового духу». Антологія, опублікована Армією оборони Ізраїлю, включає вірші, які «виражають прагнення помсти та зображають бій у Газі як релігійну війну». В оголошенні від 13 жовтня про прийом заявок ЦАХАЛ запросив потенційних учасників «відправитися в поетичну подорож і відродити великий ізраїльський дух», щоб «підняти дух у воєнний час».

Зважаючи на все, посилань прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху на Амаліка (біблійного ворога євреїв у Торі) після 7 жовтня було недостатньо. Їх потрібно було доповнити сучасними віршами. Або, можливо, біблійні посилання Нетаньягу передали більше, ніж він хотів сказати. Адже згідно з Старим Завітом, коли мандрівні євреї досягли пагорбів над долиною в Юдеї, де жили амаликитяни, з'явився Єгова і наказав Ісусу Навину вбити їх усіх, включаючи їхніх дітей та тварин. Якщо це «етнічна чистка», цей термін взагалі немає сенсу.

Варто згадати, що Німеччина була відома як земля Діхтерів та Денкерів (поетів та мислителів) до того, як вона повернулася до Ріхтерів та Хенкерів (суддів та катах). Але що якщо ці дві версії більш схожі, ніж здаються? Якщо наш світ поступово стає світом поетів і катів, нам знадобиться більше суддів та мислителів, щоб протистояти новій тенденції та відновити нашу моральну основу.

Джерело — РS

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.6KПрочитань
4Автори
238Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається